Reamintim că, în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2012, prin care Mircea Diaconu a fost declarat în stare de incompatibilitate, având interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, BEC a dispus miercuri respingerea candidaturii actorului.
Actorul şi-a depus candidatura în seara zile de 26 martie, zi în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) trimisese (după o serie de alte informări în spaţiul public) o informare către Biroul Electoral Central, avertizând că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a i se valida candidatura pentru Parlamentul European (PE).
"Astfel, potrivit unei decizii emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Mircea Diaconu a fost menţinută definitiv şi irevocabil, acesta aflându-se şi sub interdicţia prevăzută de lege de a ocupa o funcţie eligibilă timp de trei ani", informa ANI, la momentul respectiv.
În seara aceleiaşi zile, Mircea Diaconu s-a prezentat la BEC, depunându-şi candidatura şi în jur de 125.000. de semnături, strânse cu ajutorul Antenei 3.
Referindu-se la scrisoarea ANI, actorul a declarat că este dreptul Agenţiei să facă orice demers legal.
Încăpăţânarea lui Diaconu de a candida la europarlamentare, deşi ştie că legal nu are acest drept, precum şi sprijinul agresiv al Antenelor, ce s-au implicat intens în campania lui au fost catalogate de mulţi analişti drept o tentativă de a crea un precedent, de a seta un exemplu de incompatibil care a reuşit, cu încălcarea flagrantă a legii, să ajungă în Parlamentul European, ceea ce i-ar îndreptăţi şi pe alţi corupţi să facă la fel.