Mircea Diaconu ignoră legea şi depune la BEC semnăturile strânse cu suportul Antenei 3

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Epoch Times România)

Campania de strângere de semnături pentru europarlamentare a lui Mircea Diaconu & Antena 3 s-a finalizat "cu succes".

Actorul, fost senator PNL, declarat incompatibil de ANI, a reuşit să strângă peste 100.000. de semnături şi şi-a depus, miercuri seara, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatură şi listele de susţinători pentru a intra în alegerile europarlamentare în calitate de candidat independent.

Conform Mediafax, Diaconu a venit la BEC cu o maşină Aro, aducând dosarele cu listele de susţinători. Actorul a declarat că a strâns peste 125 de mii de semnături, la care s-ar mai adăuga alte 50-60 de semnături neconforme, care nu au fost strânse pe formulare originale, motiv pentru care le va păstra acasă: "Mai departe sunt proceduri legale, Biroul Electoral Central îşi va face analizele, va da un verdict probabil în curând", a declarat Diaconu.

Referindu-se la scrisoarea pe care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a adresat-o BEC, prin care ANI avertizează că Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a i se valida candidatura pentru Parlamentul European, actorul a declarat că este dreptul Agenţiei să facă orice demers legal, pentru el cea mai grea probă fiind să ajungă în acest punct, strângând în câteva zile un număr atât de mare de semnături.

Reamintim că ANI a trimis, miercuri, Biroului Electoral Central (BEC) o informare în care se arată că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European. Actorul a fost declarat incompatibil în 2011, deoarece a deţinut concomitent funcţiile de senator şi director al Teatrului Nottara, instituţie de stat. Ulterior, în iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut această decizie, consecinţa fiind că lui Mircea Diaconu îi este interzis prin lege să ocupe funcţii publice timp de timp de trei ani, respectiv până în iunie 2015.

Diaconu deţinea poziţia a şasea pe listele pentru europarlamentare ale PNL. După ce ANI a avertizat că actorul nu poate candida, PNL i-a retras numele de pe liste, ca urmare Diaconu a demisionat din partid, anunţând că va candida independent. Candidatura "independentă" a actorului a fost sprijinită de Antena 3, postul lui Dan Voiculescu, titular al unei sentinţe de condamnare la închisoare pentru 5 ani. Sprijinit de "vedetele" postului şi puternic mediatizat, Diaconu a reuşit, se pare, să strângă numărul dorit de semnături.

În urmă cu cinci zile, preşedintele ANI, remarca faptul că prin promovarea candidaturii lui Diaconu se pregăteşte terenul de încălcare a legii şi în alte cazuri în care există decizii irevocabile de integritate sau poate chiar decizii penale. Participarea actorului la alegerile parlamentare ar crea un precedent periculos de care s-ar putea folosi ulterior şi alţi politicieni declaraţi incompatibili.

Horia Georgescu şi-a exprimat convingerea că Biroul Electoral Central nu va valida candidatura lui Mircea Diaconu, indiferent câte semnături se vor strânge, căci o astfel de situaţie ar însemna fie abuz în serviciu, fie o nerespectare a legii din partea membrilor BEC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne