Ministrul ucrainean al Apărării: Rusia plănuieşte o ofensivă majoră pentru a marca prima aniversare a războiului

Oleksii Reznikov (Screenshot)
Loredana Diacu
02.02.2023

Rusia plănuieşte o ofensivă majoră care să coincidă cu aniversarea unui an de la începerea războiului din Ucraina, pe 24 februarie, potrivit ministrului Apărării din această ţară, Oleksi Reznikov, relatează Guardian.

Vorbind pentru presa franceză, Reznikov a avertizat că Rusia va apela la un contingent mare de trupe mobilizate. Referindu-se la mobilizarea generală a Rusiei de 300.000 de soldaţi recrutaţi în septembrie anul trecut, el a afirmat că cifrele de la graniţă sugerează că numărul real ar putea fi mai aproape de 500.000.

"Nu ne subestimăm inamicul", a declarat Reznikov. "Oficial, ei au anunţat 300.000, dar când vedem trupele de la graniţe, conform evaluărilor noastre, sunt mult mai multe."

The Guardian nu a reuşit să verifice independent aceste cifre.

Miercuri seară, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele ruse încearcă să obţină câştiguri pe care să le poată arăta la aniversarea din februarie a invaziei lor şi a făcut o descriere sumbră a situaţiei din provincia estică Doneţk.

"S-a observat o creştere certă a operaţiunilor ofensive ale ocupanţilor pe frontul din estul ţării noastre. Situaţia a devenit mai dură", a declarat Zelenski într-un discurs video.

Reznikov a declarat că ofensiva va fi probabil concentrată în două zone: estul ţării, care a cunoscut lupte grele în ultimele săptămâni, şi sudul.

"Credem că, având în vedere că [Rusia] trăieşte în simbolism, vor încerca să încerce ceva în jurul datei de 24 februarie".

Săptămâna trecută, Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a avertizat, de asemenea, că Rusia pregăteşte un val de ofensive pentru a marca aniversarea invaziei din 24 februarie.

El a afirmat că trupele ruseşti au primit sarcina de a merge "dincolo de graniţele" regiunilor estice Doneţk şi Luhansk.

Doneţk şi Luhansk alcătuiesc Donbasul, o regiune de la graniţa cu Rusia pe care Vladimir Putin a identificat-o drept obiectiv de cucerit încă de la începutul războiului.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a afirmat că forţele ruseşti expulzează rezidenţii din apropierea părţilor de pe linia frontului deţinute de Rusia pentru ca aceştia să nu poată informa forţele de artilerie ucrainene despre desfăşurarea trupelor.

"Există un traaăi.

Ministrul ucrainean al Apărării s-a aflat în Franţa pentru a se întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron şi pentru a asigura achiziţionarea de radare de apărare aeriană. De asemenea, el făcea presiuni asupra naţiunilor europene pentru a trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina, lucru pe care Macron a declarat că ţara sa nu l-a exclus.

"Le spunem partenerilor noştri că şi noi trebuie să fim pregătiţi cât mai curând posibil", a declarat Reznikov presei franceze. "De aceea avem nevoie de arme pentru a limita inamicul".

Experţii în informaţii şi analiştii au sugerat de mult timp că o nouă ofensivă va fi probabil lansată de Rusia înainte de primăvară. O mare parte din luptele din estul ţării se află în impas de mai multe săptămâni, ambele tabere suportând, se pare, pierderi uriaşe pe măsură ce se instalează.

Miercuri seara târziu, cel puţin trei persoane au fost ucise în oraşul Kramatorsk din estul ţării, după ce o rachetă rusească a distrus o clădire rezidenţială.

"Cel puţin opt clădiri de apartamente au fost avariate. Una dintre ele a fost complet distrusă", a precizat poliţia într-o postare pe Facebook. "Este posibil ca oamenii să rămână sub dărâmături".

Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a postat o fotografie care părea să arate o clădire de patru etaje din Kramatorsk care a suferit daune majore.

"Aceasta nu este o reluare a trecutului, este realitatea zilnică a ţării noastre - o ţară cu răul absolut la graniţele sale", a scris preşedintele Volodimir Zelenski pe Telegram după atac.

Într-un postare separată pe Twitter, Zelenski a scris: "Singura modalitate de a opri terorismul rusesc este de a-l învinge. Cu ajutorul tancurilor. Avioane de luptă. Rachete cu rază lungă de acţiune".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor