Expert WatchDog, despre dronele ruseşti căzute în sudul R. Moldova: „PACEA rusă” la noi acasă
![](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_14_391_1739529384_rsz_crp_top.jpg)
„Russkii MIR la noi acasă”, astfel vede expertul în politici publice şi securitate de la WatchDog Moldova, Andrei Curăraru, dronele ruseşti care au survolat spaţiul aerian al R. Moldova, una a căzut pe un câmp din raionul Taraclia, iar alta a explodat pe un câmp lângă raionul Ceadîr-Lunga.
„Două drone ruseşti au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele ore: una a explodat la aproximativ 1,5 kilometri de Ceadîr-Lunga, cealaltă a fost găsită pe un câmp agricol din apropierea localităţii Ciumai, raionul Taraclia.
Fragmentele depistate la Ceadîr-Lunga au fost confirmate ca aparţinând unei drone ruseşti. Ce indică aceste drone?
- Pentru prima dată, o dronă a explodat efectiv pe teritoriul Republicii Moldova. Până acum, am vorbit despre resturi căzute sau drone doborâte de apărarea ucraineană. Acum, avem un Shahed-136 care a detonat în câmp deschis, la doar 1,5 km de o zonă locuită;
- Rusia nu mai ʻrateazăʼ Moldova – dronele ne intră în teritoriu în mod constant. Numărul de incidente depăşeşte 20 de când Moldova se confruntă cu drone ruseşti, iar fiecare nou incident ne aduce mai aproape de un atac cu victime;
- Ucraina nu mai poate intercepta tot. Cu rezervele de muniţie în scădere şi ajutorul american în pericol, mai multe drone vor trece de apărarea aeriană. Fiecare dronă care ajunge mai departe creşte riscul unui impact direct asupra Moldovei”, scrie Andrei Curăraru într-o postare pe pagina sa de socializare.
De asemenea, acesta a remarcat că niciunul dintre politicienii pro-ruşi, şi nici măcar cei mascaţi în pro-europenei, nu au vorbit despre acest incident.
„Ce a demonstrat Evghenia Guţul prin tăcerea sa? O dronă explodează lângă Ceadîr-Lunga, iar başcanul Găgăuziei dispare din nou. Niciun comunicat, nicio declaraţie, nicio vizită pe teren. Dacă un atac rusesc direct asupra Găgăuziei nu o face să reacţioneze, ce o va face? Răspunsul e clar: nimic.
Aceasta nu este incompetenţă, ci loialitate faţă de Kremlin. Dacă Guţul ar recunoaşte că Rusia pune în pericol viaţa oamenilor din Găgăuzia, ar trebui să condamne Moscova, iar asta nu face parte din contractul ei”, a mai menţionat expertul Watchdog.
În acest context, a punctat Curăraru, viitoarele atacuri cu drone ruseşti nu mai sunt o ipoteză, ci o certitudine. Astfel, expertul Watchdog, vine cu anumite îndemnuri către cetăţenii R. Moldova, sugerându-le:
1. Dacă auziţi un zgomot de dronă sau explozii:
• nu ieşiţi din casă şi evitaţi geamurile;
• nu încercaţi să filmaţi drona, pentru că riscaţi să fiţi expuşi unei explozii.
2. Dacă vedeţi resturi de drone:
• NU le atingeţi, NU le mutaţi, NU vă apropiaţi!;
• dronele Shahed-136 pot avea explozibili reziduali sau dispozitive pirotehnice;
• Sunaţi imediat la 112 şi anunţaţi autorităţile.
3. Dacă sunteţi în zonă deschisă şi vedeţi o dronă pe cer:
• ascundeţi-vă sub o structură solidă sau întindeţi-vă la sol;
• dronele kamikaze zboară la joasă altitudine şi pot lovi brusc;
• dacă sunteţi la volan, opriţi imediat şi căutaţi adăpost.
4. Moldova trebuie să îşi ceară dreptul la apărare aeriană:
• nu avem scut antiaerian, dar trebuie să cerem sprijin din partea UE şi să începem să-l construim;
• Ucraina nu ne poate proteja la nesfârşit. Odată ce va demara regimul de economie, Moldova va deveni un spaţiu aerian complet vulnerabil;
• fiecare atac trebuie documentat public. Rusia vrea să normalizeze aceste incidente. Nu trebuie să lăsăm asta să se întâmple. Acestea nu sunt ultimele drone care ajung aici. Întrebarea nu mai este dacă va exploda una în Moldova. Întrebarea este unde şi când?”.
De asemenea, expertul a ţinut să specifice că orice politician din R. Moldova care refuză să condamne astfel de incidente, expune ţara unui pericol şi mai mare, întrucât lipsa unei poziţii clare este un semnal de slăbiciune.
„Unde sunt condamnările din partea PSRM, PCRM şi aşa zişilor tehnocraţi din Alternativa? Şi ambasadoarea neutralităţii, fosta başcană a Găgăuziei Irina Vlah, tot se pare că a luat apă în gură la subiect. De ce tac când Moldova este expusă pericolului?
Slăbiciunea în faţa Rusiei nu aduce protecţie, ci mai multe ameninţări. Situaţia se poate agrava. Ucraina nu mai poate intercepta toate dronele, iar probabilitatea unor noi incidente creşte. Moldova trebuie să recunoască realitatea. Neutralitatea nu protejează împotriva dronelor. Este nevoie de o poziţie unitară, de lideri care să apere interesele naţionale, nu să execute ordinele Moscovei”, consideră Andrei Curăraru.
Totodată, Andrei Curăraru, a ţinut să menţioneze acţiunile prompte ale Ministerului de Externe de la Chişinău, care i-a pus pe masă aşa-numitului ambasador al lui Putin în Republica Moldova, Oleg Ozerov, câteva bucăţi din drona explodată.
„Mândriţi-vă cu Ministerul de Externe, care a ştiut să-l pună pe Ozerov, aşa numitul ambasador al lui Putin, care nu este un ambasador din punct de vedere diplomatic, ci un controlor, trimis să dea asigurări că trecem înapoi sub conducerea lor, în faţa probelor că dronele erau ruseşti, că ei încalcă grav suveranitatea noastră şi că nu ne pun la masă în calitate de parteneri sau oameni.
De astfel de curaj este nevoie şi în negocierile pentru gaze, şi în lupta cu corupţia politică, ori situaţia din regiune se agravează, vedem cu toţii ce se întâmplă în Ucraina şi fără astfel de curaj şi unitate, nu ştiu cum ne vom descurca”, a punctat Andrei Curăraru.