"Face el treaba pentru noi" - Presa rusă de stat se bucură de iniţiativa lui Trump
![](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_14_608_1739535006_rsz_crp_top.jpg)
Mass-media de stat din Rusia, oficiali şi bloggeri proeminenţi sărbătoresc vestea că preşedintele american Donald Trump ar negocia cu preşedintele Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, fără a face presiuni pentru îndeplinirea principalelor cerinţe de pace ale Kievului, transmite Moscow Times.
Într-o discuţie cu radiodifuzorul de stat Rossia 1, politologul rus Serghei Lujianin a lăudat ceea ce el a numit „cele trei «nu-uri»” ale Secretarului american al Apărării, Pete Hegseth: "'Nu' livrărilor de arme americane către Ucraina, 'Nu' întâlnirii lui Hegseth cu delegaţia ucraineană [la întâlnirea de vineri în format Ramstein] şi 'Nu' escaladării potenţiale a acestui război".
Lujianin a declarat că principalul simbol al politicii externe americane a fost „semnătura nebunească, enorm de lungă” a lui Trump de pe ordinele executive semnate şi că Trump „a tăiat cu fierăstrăul lumea occidentală”.
Gazda Evgheni Popov a glumit spunând că Trump face treaba Rusiei pentru Kremlin. „Noi am vrut să tăiem lumea occidentală în bucăţi, dar el a decis să o taie singur”, a spus Popov.
Joi dimineaţă, agenţia de ştiri de stat RIA Novosti a publicat un editorial intitulat „Statele Unite i-au făcut în cele din urmă un adevărat deserviciu lui Zelenski”.
Autorul articolului scrie că anunţurile administraţiei Trump au fost „nemiloase” faţă de Zelenski şi că Trump nu a fost „deloc interesat de opiniile Kievului şi Bruxellesului”.
„Trump aşteaptă de la Zelenski acelaşi lucru pe care îl cere de la toţi cei numiţi de el: mai puţină opinie proprie şi mai multă execuţie rapidă a ordinelor. Acesta este stilul său, asta este tot ce este Trump, iar el nu comunică cu Rusia în acest stil, cel mai probabil doar pentru că a văzut că nu este promiţător cu Rusia”, se arată în editorial.
Un alt articol RIA Novosti susţine că sentimentul european faţă de refugiaţii ucraineni s-a schimbat dramatic şi îi prezintă pe refugiaţii ucraineni drept infractori care „vor accepta orice condiţii atât timp cât nu se vor întoarce în ţara lor natală”.
Un al treilea titlu de pe site este „Zelenski a spus veşti sumbre după discuţiile dintre Putin şi Trump”. Acesta îl citează pe Jackson Hinkle, un influencer american pro rus din social media, afirmând că Zelenski ar fi „informat despre, DAR NU INCLUS ÎN, negocierile SUA - RUSIA privind acordul de pace”.
O altă agenţie de presă de stat, TASS, a publicat un rezumat al reportajelor din întreaga lume cu titlul: "'Frică şi tremurături în Kiev': relatări în mass media despre conversaţia telefonică dintre preşedinţii rus şi american".
De asemenea, TASS a republicat o parte dintr-o postare Telegram a senatorului Konstantin Kosacev, în care acesta a criticat administraţia Biden, Europa şi NATO pentru că sunt „partidul războiului”.
Kosacev a caracterizat dorinţa secretarului general al NATO, Mark Rutte, de a începe discuţii de pace drept „o nouă salvă în aer” după ce NATO a făcut „tot posibilul şi imposibilul pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei”.
„Se ştie că nu există aliaţi eterni, ci doar interese eterne. Rusia a învăţat să îşi apere interesele, chiar şi atunci când este incredibil de dificil şi chiar şi atunci când pare imposibil. Într-adevăr, este posibil”, a continuat el.
Cotidianul de afaceri Kommersant, care nu este sponsorizat de stat, a publicat un rezumat al acoperirii media internaţionale a evenimentelor din această zi sub titlul „Ziua triumfului lui Putin”.
Personalitatea media Ksenia Sobchak, fiica unuia dintre primii aliaţi politici ai lui Putin şi presupusa fină a preşedintelui, a scris pe canalul său Telegram: „Sută la sută lucrurile nu vor merge bine, asta e clar. La fel ca şi faptul că nu se va întâmpla niciun „schimb de teritorii”, Putin nu va da niciodată înapoi, mai ales public... Dar dialogul a fost început şi mă bucur infinit de el. Fie ca el să se încheie cât mai curând posibil”.
Posturile de propagandă de limbă engleză RT şi Sputnik au acoperit pe larg comentariile lui Trump, cu postări pe X care spuneau: "'La un moment dat veţi avea şi voi alegeri': Trump despre Zelenski"; "'Cred că suntem pe calea păcii cu Rusia şi Ucraina' - Trump. El adaugă că se va întâlni cu Puţin, 'probabil în Arabia Saudită'. Dar nu s-a 'angajat' să meargă în Ucraina"; şi "ZELENSKI LĂSAT PE DINAFARĂ LA PRIMA CONVORBIRE PUTIN. Trump a adăugat că nu s-a angajat să viziteze Ucraina".