JD Vance, despre alegerile din România: Dacă democraţia dvs. poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari, atunci nu a fost puternică
![](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_14_671_1739531875_rsz_crp_top.jpg)
Într-un discurs amplu rostit în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, vicepreşedintele american JD Vance a făcut referire printre altele şi la România, afirmând că anularea alegerilor de la noi a fost făcută pe fondul unor "suspiciuni fragile ale serviciilor de informaţii şi a unei presiuni enorme din partea vecinilor continentali".
Vicepreşedintele american JD Vance i-a acuzat pe liderii europeni de subminarea valorilor democratice, luând în vizor încercările de a reglementa discursul instigator la ură şi dezinformarea pe reţelele de socializare, menţionând anularea alegerilor prezidenţiale din România de anul trecut.
„Acum suntem în punctul în care situaţia a devenit atât de dificilă, încât în decembrie trecut România a anulat rezultatele alegerilor prezidenţiale pe fondul suspiciunilor Serviciilor de Informaţii şi a unei presiuni enorme venite din partea vecinilor continentali.
Acum, după cum înţeleg, argumentul a fost că dezinformarea rusă a contaminat alegerile din România.
Dar v-aş spune, prietenii mei europeni, să aveţi o perspectivă. Puteţi crede că e greşit ca Rusia să cumpere publicitate pe reţelele de socializare pentru a vă influenţa alegerile", a declarat oficialul american.
Vance a comparat decizia controversată a instanţei de a anula votul din România cu practicile epocii comuniste şi nu a fost de acord cu acuzaţiile privind amestecul Rusiei în alegerile europene.
"Puteţi chiar să condamnaţi asta. Dar dacă democraţia dumneavoastră poate fi distrusă cu câteva mii de dolari cu publicitate digitală dintr-o ţară străină, atunci ea nu a fost foarte puternică de la început", a afirmat adjunctul lui Trump.
Remarcile lui Vance sunt în concordanţă cu argumentele susţinute de facţiunile conservatoare şi de extremă-dreapta din Europa, care au criticat restricţiile impuse activităţii pe reţelele sociale, considerându-le o ameninţare la adresa democraţiei în cadrul campaniilor lor împotriva partidelor tradiţionale.
„Când mă uit la Europa de astăzi, nu este clar ce s-a întâmplat cu unii dintre câştigătorii Războiului Rece”, a declarat Vance, citat de Bloomberg.
Decizia României din decembrie de anulare a alegerilor a stârnit indignare în rândul grupurilor anti-sistem de pe social media. Furia online a fost îndreptată şi către comentariile din ianuarie ale lui Thierry Breton, fost comisar european, care a aplaudat decizia României.
„Dacă va fi necesar, va trebui să o facem şi în Germania”, a adăugat el.
Vance a afirmat că aceste comentarii denotă un dispreţ faţă de alegătorii europeni, în special faţă de cei care, nemulţumiţi de partidele tradiţionale, îşi îndreaptă sprijinul către grupurile anti-sistem.
„Dacă vă temeţi de propriii votanţi, America nu poate face nimic pentru voi. Şi nici nu puteţi face nimic pentru poporul american care m-a ales pe mine şi l-a ales pe preşedintele Trump”, a afirmat Vance.
El a criticat liderii europeni, acuzându-i că s-au îndepărtat de rolul lor tradiţional de „apărători ai democraţiei” din perioada Războiului Rece, prin ceea ce el consideră a fi suprimarea vocilor disidente.
În opinia sa, aceştia seamănă tot mai mult „cu vechile grupuri de interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor termeni stigmatizanţi din era sovietică, precum 'dezinformare',... cărora pur şi simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită”.
El a criticat declaraţiile „pline de cavalerism” ale oficialilor europeni, care, în opinia sa, „par încântaţi” de anularea alegerilor prezidenţiale din România, de extinderea competenţelor de moderare a conţinutului sau de alte restricţii asupra libertăţii de exprimare în SUA, Germania şi Suedia, calificând aceste poziţii drept „şocante pentru urechile americanilor”.