Ministrul Mediului anunţă controale la Holzindustrie Schweighofer
alte articole
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat joi, la Galaţi, că ministerul pe care îl conduce a declanşat, din ordinul său personal, un amplu control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziţionării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri, relatează Mediafax.
Potrivit sursei citate, pe de altă parte, Garda de Mediu a început de asemenea, în cursul acestei săptămâni, să facă un control al calităţii aerului la o fabrică de la Rădăuţi, care produce PAL folosind formaldehida.
Anunţul ministrului a fost făcut în contextul în care sâmbătă, 9 mai, în ţară şi străinătate sunt anunţate ample proteste pentru oprirea defrişărilor. Una dintre marile nemulţumiri ale protestatarilor este legată de activitatea companiei Schweighofer, descoperită recent că încurajează făţiş tăierile ilegale, oferind bani în plus pentru lemnul tăiat peste cotele atribuite de stat.
De altfel, Graţiela Gavrilescu a declarat la Galaţi că a luat act de acţiunile de protest programate pentru sfârşitul acestei săptămâni şi a susţinut ca şi-ar dori ca toţi românii să se opună acestui fenomen.
"Am luat act. Este un lucru normal, aşa cum şi eu sunt împotriva tăierilor ilegale, mi-aş dori ca toţi românii să fie împotriva tăierilor ilegale, este un drept de a manifesta. De aceea, am luat act de aceste mişcări care vor avea loc sâmbătă, pe fond de susţinerea Codului Silvic, şi împotriva monopolului, pentru că aici ajungem, şi a tăierilor ilegale şi împotriva monopolului. Codul Silvic reglementează, aduce un aport benefic pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi nu mai lasă la mâna unei singure societăţi şi unui singur om monopolul astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Luând act de filmul care a circulat în presă, pentru mine a fost stupefiant să văd că există, şi la nivelul acesta, companie de la care ai anumite pretenţii, să se întâmple aşa ceva. De aceea, am dispus să fie făcut controlul, făceam chiar de luni, dacă ne puneam echipele în mişcare. (...) Tăierea ilegală este o problemă de ţară", a declarat ministrul.
Reamintim că, recent, firma Schweighofer Holzindustrie România care deţine un cvasimonopol pe piaţa lemnului din ţara noastră, achiziţionând cantităţi uriaşe de masă lemnoasă, a fost expusă de o investigaţie a organizaţiei Environmental Investigation Agency (EIA) că recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie.
Investigatorii EIA s-au dat drept nişte investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România. În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, filmate cu camera ascunsă, ei au insistat pe intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari şi au cerut companiei de asigurări că le va cumpăra lemnul ilegal. În replică, oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul şi au arătat că oferă şi bonusuri pentru cantităţile suplimentare de lemn tăiat ilegal. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.