Stop defrişărilor! Societatea civilă se mobilizează pentru oprirea "ecocidului pădurilor"

Peste treizeci de organizaţii româneşti, ONG-uri, asociaţii, cu sprijinul unor organizaţii internaţionale, au demarat marţi, 5 mai, o campanie pentru salvarea pădurilor din România, unele dintre ultimele păduri virgine rămase în Europa.
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)
Loredana Diacu
05.05.2015

Peste treizeci de organizaţii româneşti, ONG-uri, asociaţii, cu sprijinul unor organizaţii internaţionale, au demarat marţi, 5 mai, o campanie pentru salvarea pădurilor din România, unele dintre ultimele păduri virgine rămase în Europa.

Campania va începe în străinătate, unde românii vor înmâna, marţi, o scrisoare ambasadelor Austriei din Europa şi Canada, pentru a atrage atenţia asupra rolului nefast pe care compania austriacă Schweighofer îl joacă în accelerarea defrişării pădurilor române.

"Videoclipul realizat de un ONG din SUA (Environmental Investigation Agency), a expus o companie austriacă (Holzindustrie Schweighofer) o companie dominantă pe piaţa produselor din lemn în România şi a declanşat această campanie. În acest film, oficialii companiei austriece, într-un mod foarte explicit, au acceptat de bună voie şi cu bună ştiinţă lemn recoltat ilegal şi au încurajat tăierea suplimentară printr-un sistem de bonus, oferită de un investigator EIA sub acoperire EIA pozând drept investitor străin.", reamintesc ONG-urile.

Organizaţiile semnatare ale scrisorii atrag atenţia că defrişarea masivă s-a accelerat în mod dramatic în România între 2000 şi 2011, perioadă care coincide cu începerea activităţii a trei companii austriece din domeniul prelucrării produselor din lemn: Holzindustrie Schweighofer, Egger şi Kronospan. Modelul de afaceri al acestor societăţi, în special Schweighofer, a avut un impact devastator asupra comunităţilor locale, tradiţiilor şi mediului, aceasta ignorând total conceptul de "dezvoltare durabilă”. Acest lucru a dus la aproximativ 50 000 de locuri de muncă pierdute în economia locală până acum.

Nu în ultimul rând, românii din diaspora reamintesc că, în ultimii 25 de ani ,400.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, producând o pagubă estimată la 5 milioane de Euro. "În fiecare oră, în România, dispar 3 ha de pădure (conform unui raport Greenpeace România)." arată semnatarii scrisorii.

În consecinţă, ONG-urile şi asociaţiile româneşti au hotărât "să pună capăt acestui ecocid". Campania a început marţi, 5 mai, în mai multe oraşe din Europa şi Canada: Bruxelles, Londra, Paris, Milano, Viena, Dublin, Praga, Roma, München, Madrid, Montreal, Toronto, Bucureşti şi Timişoara. În dimineaţa acestei zile reprezentanţii mai multor organizaţii au înmânat scrisori deschise reprezentanţilor ambasadelor sau consulatelor Austriei in oraşele mai sus menţionate, Reprezentanţei Permanente a Austriei la UE, Ministerului Integrării şi Afacerilor Externe de la Viena. Semnatarii scrisorii îşi exprimă îngrijorarea faţă de practicile ilegale şi imorale ale Holzindustrie Schweighofer, precum şi nemulţumirea faţă de sprijinul acordat de către Ambasada Austriei la Bucureşti acestei companii.

În acelaşi timp au fost trimise scrisori şi emailuri către mai mulţi dintre clienţii Holzindustrie Schweighofer, informându-i că prin menţinerea relaţiilor cu firma austriacă devin părtaşi indirecţi la distrugerea comunităţilor româneşti, a modului de viaţă tradiţional, părtaşi la pierderea a mii de locuri de muncă, precum şi la defrişări masive, mai informează ONG-urile.

Campania va continua cu proteste masive anunţate pentru data de 9 mai în mai multe oraşe din ţară şi de peste hotare, astfel: Bucureşti, Alba-Iulia, Baia Mare, Braşov, Cluj Napoca, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Vaslui, Constanţa şi Londra, Paris, Madrid, Montreal, Viena.

Redăm integral scrisoarea deschisă adresată ambasadelor:

"Noi, membri ai societăţii civile şi organizaţii de mediu, am urmărit cu îngrijorare şi stupefacţie video-ul realizat de Environmental Investigation Agency ( Agenţia pentru Investigaţii de Mediu), o organizaţie de mediu cu birouri în Statele Unite, la Washington şi la Londra, video în care sunt devoalate metodele de lucru ale firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de răşinoase din ţară, care acceptă cu bună ştiinţă şi recompensează, chiar, printr-un sistem de bonificaţie, lemnul tăiat ilegal oferit de un membru al Agenţiei de Investigaţii care s-a prezentat ca fiind investitor.

Holzindustrie Schweighofer este compania cu poziţia dominantă pe piaţa românească a prelucrătorilor de lemn de răşinoase în produse semi-finite, având intenţia declarată de a obţine monopolul pe această piaţă, în viitorul apropiat, odată cu începerea activităţii noii fabrici de la Reci, fabrica ce are capacitatea de a prelucra un million m³ de răşinoase pe an, care se adăuga celor trei milioane m³ care deja sunt procesate în fabricile date în folosinţă anterior. Numele acestei companii apare în mai multe cercetări: anul trecut, în timpul unui control din partea Ministerului Mediului, au fost descoperiţi la fabrica din Rădăuţi 10 000 m³ de buşteni fără acte de provenienţă. Mai mult decât atât, numele companiei este legat de o tranzacţie ilegală prin care a intrat în posesia terenului pe care a fost construită acesta fabrică.

Practicile acestei companii nu sunt numai ilegale, aşa cum reiese, fără dubiu, din investigaţia filmată de către EIA, dar şi imorale. Directorul executiv al Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare Primului Ministru al României, prin care îi cere acestuia să schimbe prevederile noului Cod Silvic, ameninţând cu afectarea relaţiilor comerciale dintre Austria şi România, cu sancţiuni din partea Comisiei Europene şi cu procese la Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor Stat- Investitor. Noul Cod Silvic elaborat recent de către Guvernul României şi votat de către Parlament, vizează protejarea pădurilor şi stabilirea unei limite de 30% pentru o companie, de a procesa volumul industrial de masă lemnoasă. Holzindustrie Schweighofer a făcut presiuni asupra Guvernului, pentru că este crucial să înceapă activitatea fabricii de la Reci, Covasna, sub prevederile vechiului Cod Forestier.

Numeroase proteste împotriva despăduririlor au avut deja loc în România, despăduriri provocate de presiunea pusă pe furnizorii de materie primă, exercitată de firma austriacă. Un număr de circa 50 000 de locuri de muncă s-au pierdut până acum, din cauza imposibilităţii pentru micii întreprinzători de a-şi asigura materia primă. Scrisori de protest au fost trimise de câteva Organizaţii Non-Guvernamentale, semnalând impactul devastator pe care îl are această companie, interesată doar să facă profit şi nu de soarta comunităţilor locale, a tradiţiilor, a mediului şi ignorând cu desăvârşire conceptul de « dezvoltare durabilă ».

Având în vedere toate acestea, lobbyul făcut de Ambasada Austriei la Bucureşti pentru această firmă pune într-o lumină nefavorabilă statul austriac, transformându-l într-un apărător al unei companii care distruge comunităţile locale din România şi modul lor tradiţional de viaţă, provoacă pierderea a zeci de mii de locuri de muncă şi despăduriri masive – 48 ha /zi, potrivit Guvernului român, inclusiv în Parcuri Naţionale (Parcul Retezat). Despăduririle au dus la distrugerea infrastructurii, la inundaţii în câteva zone afectate, cu pierderi semnificative, inclusiv în vieţi omeneşti.

Trebuie să conştientizaţi că dvs contribuiţi, indirect, la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona temperată a Europei - 250 000 ha din totalul de 322 000 de păduri virgine se află în România – păduri care adăpostesc unele dintre cele mai mari mamifere din toate statele europene la un loc, cu excepţia Rusiei, potrivit EIA şi Greenpeace. Pădurile oferă adăpost ursului brun, lupilor şi râşilor.

Nutrim speranţa că statul austriac, pe care îl reprezentaţi, nu aprobă şi nu susţine astfel de practici ale unei companii ce ignoră legislaţia naţională şi europeană. Regulamentul 2151/2003 al Comisiei Europene şi al Consiliului, privind monitorizarea pădurilor şi Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social şi către Comitetul Regiunilor, din 20.09.2013, privind Strategia europeană a pădurilor, sunt documente relevante pentru importanţa crucială pe care o au pădurile în viziunea şi politica instituţiilor europene : "Dezvoltarea durabilă a pădurilor înseamnă utilizarea pădurilor şi a terenurilor acestora într-o manieră şi într-o proporţie care să le menţină biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea şi potenţialul lor de a-şi îndeplini, acum şi în viitor, funcţiile sale ecologice, economice şi sociale, la nivel local, naţional şi global şi care să nu dăuneze altor ecosisteme."

Semnează : Agora for Life – Belgia, Asociaţia Bankwatch România, Environmental & Social Change – Marea Britanie, New Environmentalist – Marea Britanie, Save Roşia Montana UK - Marea Britanie, Românii din Italia - impotriva exploatării gazelor de sist - Italia, Românii din Italia pentru Roşia Montană - Italia, Diaspora Românească Unită - Italia, Salvemos Roşia Montana Madrid – Spania, Initiativa Solidaritate pentru România – Suedia, Intreseförening for Rumäner i Sverige – Suedia, Roşia Montană Paris – Franşa, Dacia Liberă – Franţa, Diaspora Franţa solidară cu România. (Români Indignaţi) - Franţa, Asociaţia Grupul de Intervenţie Civică , Braşov - România, Asociaţia Neuer Weg, Făgăraş – România, Asociaţia T.E.S.L.A - România, Miliţia Spirituala - România, Asociaţia Bafi - România, Clubul Eco-Montan Bucovina, Rădăuţi – România, Asociaţia “ Salvăm Câmpia de Vest” – România, Asociaţia Şura – România, Efectul Fluture - România, Mining Watch România, R9TM - România, Canada Save Roşia – Canada, Raw (Romanian Activists Worldwide) - Canada, München Rettet Roşia Montana - Germania, Civicum Voluntaris , Constanţa - România, Grpul de activişti din Viena - Austria, Rettet den Regenwald e.V., Hamburg – Germany, GLOBAL 2000 – Austria, Comite belge de Solidarité avec l'Equateur face à Chevron-Texaco - Belgium.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor