Mii de sârbi contestă planurile companiei Rio Tinto: "Nu vom permite mina de litiu!"
Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul Belgradului pentru a cere oprirea proiectului companiei Rio Tinto privind exploatarea minei de litiu din vestul Serbiei, din cauza temerilor că acesta ar putea polua terenurile şi apele din apropiere, transmite Reuters.
Protestatarii au umplut străzile care duc spre piaţa Terazije, fluturând steaguri sârbeşti şi scandând "Nu veţi săpa" şi "Rio Tinto, pleacă din Serbia!"
Oficialii guvernamentali au declarat că protestele sunt motivate politic şi menite să-l dea jos pe preşedintele Aleksandar Vucic şi guvernul său.
Zlatko Kokanovic, lider al protestelor şi fermier din regiunea Jadar, unde este planificată mina, a îndemnat protestatarii să blocheze două gări importante din Belgrad.
Luna trecută, Serbia a restabilit licenţa companiei Rio Tinto de a dezvolta ceea ce ar fi cea mai mare mină de litiu din Europa, la doi ani după ce guvernul anterior a oprit procesul din cauza îngrijorărilor exprimate de grupurile de mediu.
Decizia a declanşat proteste la nivel naţional în oraşele din Serbia. Protestatarii au acordat guvernului un termen limită pentru interzicerea explorării şi exploatării litiului, termen care a expirat sâmbătă.
"Nu avem de gând să renunţăm. Mina nu poate fi construită pe terenuri agricole. Acest lucru nu are nimic de-a face cu politica", a declarat Mica Miliovanovic, o lucrătoare în vârstă de 63 de ani.
Vineri, Vucic a declarat că autorităţile au primit informaţii din Rusia conform cărora se pregăteşte o lovitură de stat în Serbia.
"Avem motive să fim precauţi", a declarat sâmbătă vicepremierul Aleksandar Vulin pentru agenţia de presă Tanjug.
Dacă va fi implementat, proiectul de litiu Jadar, în valoare de 2,4 miliarde USD, ar putea acoperi 90% din necesarul actual de litiu al Europei şi ar face din Rio Tinto unul dintre principalii producători de litiu din lume.
Litiul este o componentă cheie a bateriilor pentru vehicule electrice şi dispozitive mobile.
Oficialii guvernamentali susţin că mina de litiu ar stimula economia Serbiei, însă ecologiştii consideră că preţul pentru aceasta ar fi prea mare.
La 19 iulie, Vucic, cancelarul german Olaf Scholz şi comisarul UE pentru energie, Maros Sefcovic, au semnat un acord care ar oferi producătorilor din statele membre ale UE acces la materiile prime extrase din Serbia, inclusiv litiul.
Acordul este menit să reducă dependenţa UE de importurile din America şi Asia.