MH-17 a fost doborât de o rachetă Buk, cred Statele Unite
alte articole
Pentagonul a anunţat, joi, că prăbuşirea avionului Boeing 777 al Malaysian Airlines a fost cauzată de o rachetă sol-aer Buk de provenienţă rusă.
Ulterior, analiştii au avertizat că atacul ar putea avea un impact major asupra conflictului dintre Rusia şi Ucraina început cu invazia rusă din Crimeea.
Pentagonul este sceptic în privinţa faptului că racheta a fost lansată de armata ucraineană şi a indicat ferm că racheta Buk, cunoscută de NATO drept SA-11 Gadfly, care a lovit Boeingul 777 a venit din partea forţelor pro-ruseşti, care sunt antrenate de Rusia.
Zborul MH-17 transporta 295 de persoane de diferite naţionalităţi pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur. Avionul se afla deasupra zonei de război din estul Ucrainei, la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri, când ar fi fost dezintegrat.
Rămăşiţele aparatului de zbor şi corpurile victimelor au fost împrăştiate pe o suprafaţă de 15 kilometri, potrivit rapoartelor.
Într-o analiză a tragediei, Pentagonul susţine că racheta Buk este capabilă să ajungă la o altitudine de 22.000 de metri. Agenţiile de informaţii americane vor determina traiectoria rachetei pentru a afla locaţia exactă din care a fost lansată.
Indicaţiile care arată spre forţele pro-Rusia provin parţial şi de la faptul că, recent, un avion militar ucrainean a fost doborât din teritoriul rus, în zona de graniţă ucraineană ocupată de rebelii pro-ruşi.
Rămăşiţele aparatului de zbor şi corpurile victimelor au fost împrăştiate pe o suprafaţă de 15 kilometri
În plus, cu numai câteva zile în urmă, separatiştii pro-Rusia s-au lăudat că au doborât un avion militar ucrainean. Iar paramilitarii au mai susţinut prin intermediul site-urilor de socializare că au capturat un sistem de rachete sol-aer Buk. Dar mesajul acestora a fost şters ulterior.
Dacă evaluarea serviciilor de informaţii ale Statelor Unite confirmă implicarea forţelor pro-Rusia, atunci vina ar putea aparţine preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a susţinut intervenţia militară rusă în Ucraina încercând să cucerească teritoriile fostei Uniunii Sovietice.
Mai mult, forţele pro-Rusia din regiunea estică a Ucrainei susţin că au descoperit cutiile negre ale avionului, care înregistrează informaţiile zborului. Potrivit unui purtător de cuvânt rus, cutiile negre au fost trimise la Moscova pentru analiză. Occidentul şi Malaezia sunt îngrijorate că Rusia încearcă să acopere incidentul.
Uniunea Europeană, în special Germania, a ezitat să impună sancţiuni din cauza dependenţei de importurile de gaze şi petrol ruse, care reprezintă aproximativ 30% din consumul total al blocului european.