MH17: Liderul forţelor pro-Rusia recunoaşte doborârea neintenţionată a avionului

Liderul forţelor pro-Rusia, Igor Girkin.
Liderul forţelor pro-Rusia, Igor Girkin. (youtube.)

Liderul forţelor pro-Rusia, Igor ”Strelkov” Girkin, a recunoscut că a participat la doborârea avionului Malaysia Airlines MH 17, anunţând prin intermediul microblogului său că a doborât un ”avion ucrainean”.

Avionul, care zbura pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur, s-a prăbuşit, joi, în estul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Rusia.

”Avionul a fost doborât undeva în jurul oraşului Torez (din regiunea Doneţk). Este în spatele minei Progress. V-am avertizat – nu zburaţi în cerul nostru”, a precizat Girkin prin intermediul contului său de Vkontakt.

”Iar aici este materialul video care arată o altă pasăre ce se prăbuşeşte. Pasărea a căzut în spatele depozitelor, nu în districtul rezidenţial. Aşa că nu au fost răniţi oameni paşnici. Există de asemenea informaţii despre un alt avion doborât”, a adăugat acesta.

Strelkov şi forţele pro-Rusia ar fi confundat avionul comercial malaezian cu un avion al armatei ucrainene.

Mesajele postate de Girkin, un ofiţer al GRU (Direcţia Generală de Recunoaştere a Armatei), au fost confirmate ulterior şi de anunţurile serviciilor de informaţii ucrainene (SBU).

În baza materialelor audio înregistrate dintre forţele pro-Rusia şi forţele armate ale Rusiei, SBU a acuzat doi militari ruşi de colaborare cu paramilitarii ruşi care acţionează în Ucraina şi de implicare în doborârea avionului liniilor aeriene malaeziene căzut deasupra Ucrainei.

Pe 29 iunie, forţele pro-Rusia au capturat o bază militară ucraineană în care erau depozitate rachete sol-aer Buk.

Avionul avea la bord 298 de pasageri, majoritatea cetăţeni olandezi.