Rusia redeschide centrul de spionaj din Cuba

Moscova a ajuns la un acord cu guvernul de la Havana pentru redeschiderea uneia dintre cele mai baze de spionaj şi colectare a informaţiilor.
Vladimir Putin. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)
P. P.
17.07.2014

Moscova a ajuns la un acord cu guvernul de la Havana pentru redeschiderea uneia dintre cele mai baze de spionaj şi colectare a informaţiilor.

Canalul de propagandă al Kremlinului, RT, a anunţat, miercuri, că preşedintele rus, Vladimir Putin, a încheiat înţelegerea pentru reluarea operaţiunilor la centrul de informaţii din Lourdes, Cuba, după întâlnirea cu preşedintele cubanez Raul Castro în Havan, săptămâna trecută.

Centrul a jucat un rol important în timpul Războiului Rece:

”Facilitatea din Lourdes, o suburbie a Havanei localizată la 250 de kilometri de SUA continentală, a fost deschisă în 1967. La mijlocul Războiului Rece era cel mai mare centru de informaţii operat de Moscova într-o ţară străină, având un personal de 3.000 de oameni.

Din această bază Rusia putea intercepta comunicaţiile dintr-o mare parte a Statelor Unite incluzând schimburile de informaţii clasificate dintre bazele NASA din Florida şi navele spaţiale americane. Raoul Casto, ministrul Apărării la acea vreme, s-a lăudat în 1993 că Rusia primea 75% din totalul informaţiilor despre America prin baza de la Lourdes, care era probabil o exagerare, dar nu prea mare.

Kremlinul a închis baza în 2001 după ce parlamentarii americani au ameninţat că nu vor mai amâna nicio datorie rusă până ce baza de colectare a informaţiilor nu este închisă”.

Detaliile privitoare la noile operaţiuni ce vor fi efectuate la Lourdes lipsesc.

Nu există detalii privind perioada redeschiderii facilităţii, care în prezent găzduieşte o sucursală a Universităţii de Ştiinţele Informaţiei. Se aşteaptă ca, în prezent, baza să necesite un personal mult mic decât în trecut, deoarece echipamentul modern de supraveghere a devenit mult mai performant.

Odată cu redeschiderea facilităţii de la Lourdes, Rusia va avea o capabilitate de colectare a informaţiilor în teritoriul emisferei vestice mult mai bună.

În ultimii ani, Putin a extins influenţa Rusiei în America Latină în timp ce Statele Unite şi-au micşorat prezenţa politică în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor