Tragedia aeriană din Ucraina: Separatiştii proruşi permit accesul anchetatorilor internaţionali în zona prăbuşirii (OSCE)

(MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Separatiştii proruşi sunt de acord să permită accesul anchetatorilor internaţionali în zona din estul Ucrainei unde joi s-a prăbuşit un avion de linie malaezian având 298 de persoane la bord, a anunţat vineri Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP.

În timpul unei videoconferinţe a 'grupului de contact' pentru criza din Ucraina (format din OSCE, Ucraina şi Rusia), care a avut loc cu participarea insurgenţilor, aceştia din urmă au acceptat să ofere acces unei comisii naţionale de anchetă, cuprinzând anchetatori internaţionali, a indicat OSCE într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, insurgenţii s-au angajat să coopereze ''cu autorităţile competente ale Ucrainei cu privire la toate chestiunile practice'' ce vor apărea în cadrul anchetei şi al operaţiunii de recuperare a rămăşiţelor pământeşti ale celor aflaţi în avion.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut joi noaptea o 'anchetă internaţională completă şi transparentă' privind prăbuşirea avionului de linie malaezian în estul Ucrainei. 'Este clar că e nevoie de o anchetă internaţională completă şi transparentă', a afirmat el.

Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines plecat de la Amsterdam cu destinaţia Kuala Lumpur s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi. Aeronava a fost doborâtă de o rachetă sol-aer, a cărei provenienţă este încă incertă, după cum au indicat pentru AFP responsabili americani.

Compania Malaysia Airlines a anunţat că a pierdut contactul cu zborul MH17 la ora 14:15 GMT, la circa 60 de kilometri de graniţa ruso-ucraineană.

Catastrofa survine după ce săptămâna aceasta au fost doborâte în zona de confruntări armate din estul Ucrainei două avioane ale armatei ucrainene, un aparat de transport An-26 şi unul de atac SU-25, guvernul de la Kiev acuzând direct Rusia pentru doborârea acestora.

Acesta este al doilea dezastru aerian în mai puţin de cinci luni în care este implicat un avion al companiei Malaysia Airlines. Pe 8 martie, un avion Boeing 777 având 239 de persoane la bord a dispărut în timpul unui zbor Kuala Lumpur - Beijing. În pofida operaţiunilor ample de căutare în Oceanul Indian, până în prezent nu a fost găsită vreo urmă a aeronavei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe