UPDATE.Accident aviatic: un avion Boeing 777 cu 298 de pasageri s-a prăbuşit în Ucraina. Printre victime un student român

(The Epoch Times)

Dezastru aviatic în Ucraina. Un avion de pasageri de tip Boeing 777, având la bord 298 de pasageri, s-a prăbuşit pe teritoriul Ucrainei. Deocamdată nu se cunosc cauzele prăbuşirii.

Avionul cu 298 de pasageri la bord a căzut în Ucraina la 60 de km de graniţa cu Rusia, a anunţat Interfax, care citează surse din industria aviaţiei.

Toţi pasagerii au murit. „Este un act terorist", a afirmat preşedintele Petro Poroşenko, referindu-se la presupusa implicare a insurgenţilor proruşi în acest incident.

Nava aparţine companiei Malaysia Airlines şi zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur.

Avionul malaezian a fost doborât de o rachetă sol-aer, a anunţat un oficial american, citat de AFP.

Şeful serviciilor secrete ucrainene a acuzat doi militari ruşi de colaborare cu paramilitarii ruşi care acţionează în Ucraina şi implicare în doborârea avionului liniilor aeriene malaeziene căzut deasupra Ucrainei, publicând informaţii despre ceea ce a numit „o crimă groaznică”.

Şeful SBU, Valentin Nalivaychenko, şi-a susţinut afirmaţiile cu interceptări ale conversaţiilor telefonice purtate între doi ofiţeri aparţinând rebelilor paramilitari, unul dintre ei referindu-se la „o mare de corpuri de femei şi copii” găsiţi printre rămăşiţele zborului MH17.

La rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să plaseze răspunderea la ucraineni: "Statul pe teritoriul căruia s-a întâmplat acest lucru poartă răspunderea pentru teribila tragedie", a afirmat liderul rus.

Ministerul de Externe român a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că printre pasageri avionului de pasageri al companiei Malaysia Airlines care a fost doborât joi în estul Ucrainei, se afla şi un cetăţean român, care era student în anul II la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj.

Aceta avea cetăţenie româno-canadiană şi era însoţit de o altă studentă la UFM, cetăţean străin. Decanul Facultăţii de Medicină a UMF Cluj, Anca Buzoianu, a declarat, vineri, că profesorii universităţii sunt "îngroziţi" de cele întâmplate.

"În accidentul aviatic din Ucraina şi-au pierdut viaţa, din nefericire, şi doi studenţi de la Facultatea de Medicină a UMF Cluj, anul II, secţia engleză. Este un tânăr cu dublă cetăţenie, româno-canadiană, şi o studentă cu cetăţenie străină. Suntem îngroziţi de cele întâmplate şi ne pare rău că a avut loc un astfel de eveniment", a spus Buzoianu, citat de Mediafax.

În luna martie a.c., un alt avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a deviat de la traiectorie şi s-a prăbuşit, cel mai probabil, în sudul Oceanului Indian. Epava avionului nu a fost nici până în prezent recuperată, iar cauzele prăbuşirii au rămas un mister. A fost emisă şi teoria că avionul ar fi fost deturnat.

Mesajul preşedintelui Traian Băsescu

"Preşedintele României, este consternat de tragicul eveniment petrecut joi, 17 iulie a.c., în spaţiul aerian al Ucrainei în care a fost implicată o aeronavă Malaysia Airlines cu 295 de persoane la bord. Domnul preşedinte Traian Băsescu cere clarificarea imediată a condiţiilor în care s-a petrecut tragicul accident şi solicită ca experţi ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autorităţile ucrainene" se arată într-un comunicat de presă al preşedinţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe