Merkel, la Moscova: ”Anexarea criminală şi ilegală a Crimeei a dus la un regres serios în cooperarea ruso-germană”

Merkel a evitat să participe la parada militară de la Moscova, dar s-a deplasat a doua zi în capitala rusă pentru a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial, declanşat de Germania nazistă. Întâlnirea cu preşedintele Vladimir Putin a fost însă umbrită de criza ucraineană. La conferinţa de presă comună, cancelarul german a acuzat ”o încălcare a ordinii postbelice prin anexarea criminală şi ilegală a Crimeei”. Preşedintele rus în schimb a încercat să minimalizeze divergenţele dintre Germania şi Rusia.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Matei Dobrovie
11.05.2015

Merkel a evitat să participe la parada militară de la Moscova, dar s-a deplasat a doua zi în capitala rusă pentru a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial, declanşat de Germania nazistă. Întâlnirea cu preşedintele Vladimir Putin a fost însă umbrită de criza ucraineană. La conferinţa de presă comună, cancelarul german a acuzat ”o încălcare a ordinii postbelice prin anexarea criminală şi ilegală a Crimeei”. Preşedintele rus în schimb a încercat să minimalizeze divergenţele dintre Germania şi Rusia.

Revista germană Spiegel scrie că cei doi lideri s-au străduit să arate o anumită armonie, dar că întâlnirea a fost una încordată, din cauza divergenţelor privind conflictul din Ucraina. Cancelarul german a depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut, în memoria milioanelor de victime făcute de războiul declanşat de Germania nazistă. Ea a susţinut că ”Uniunea Sovietică poartă povara celor mai multe victime”.

La conferinţa comună de presă însă criticile la adresa modului cum Rusia continuă să destabilizeze Ucraina au fost rostite răspicat de Merkel, care a arătat că Kremlinul are influenţă asupra separatiştilor din Donbass, dar nu o foloseşte pentru a opri conflictul, că suveranitatea şi integritatea Ucrainei trebuie restabilite, iar protocolul de la Minsk nu este respectat. Cancelarul german a susţinut ca şi bătălia de la Debalţevo din februarie a reprezentat o încălcare a armistiţiului decis la Minsk, iar în prezent acordul de la Minsk în continuare nu este respectat de separatişti.

De partea cealaltă, Putin a rămas inflexibil, susţinând că nu există criterii comune pentru evaluarea situaţiei din Ucraina şi că ”dialogul direct dintre Kiev, Doneţk şi Luhansk” este condiţia de bază pentru pace. Cu alte cuvinte, Rusia n-ar fi implicată deloc în Ucraina, nici militar şi nici politic. Preşedintele rus a mai afirmat că ”au existat şi obstacole mai mari în relaţiile germano-ruse, iar germanii sunt pragmatici. Cu cât mai repede eliminăm aceste probleme care afectează relaţia noastră cu Germania cu atât mai bine”. Liderul rus a încercat să minimalizeze divergenţele, accentuând faptul că companiile germane au obţinut profituri imense pe piaţa rusă de-a lungul anilor.

În replică, Angela Merkel a declarat că cooperarea ruso-germană ”suferă un regres ca urmare a anexării ilegale şi criminale a Crimeei, care este contrară dreptului internaţional, şi a confruntărilor militare din estul Ucrainei“. Totodată, ea a reiterat că singura soluţie pentru conflictul ucrainean este cea diplomatică, făcând aluzie la dezastrul pe care l-a adus cel de-al Doilea Război Mondial. ''Am avut de învăţat din experienţe amare şi situaţii dificile, iar acum trebuie să depăşim una dintre acestea prin mijloace diplomatice şi paşnice'', a arătat Merkel.

Paradă, fără lideri de top

Înaintea vizitei lui Merkel la Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declarase că Kremlinul îşi pune ”mari speranţe” în aceasta.

Exerciţiul de legitimare prin prezenţa unor lideri importanţi la Ziua Victoriei nu a funcţionat. Merkel nu a participat la paradă, conştientă că asta ar însemna o aprobare tacită a politicilor lui Vladimir Putin.

Exerciţiul de legitimare prin prezenţa unor lideri importanţi la Ziua Victoriei nu a funcţionat însă. Merkel nu a participat la paradă, conştientă că asta ar însemna o aprobare tacită a politicilor lui Vladimir Putin, şi a ales să vină a doua zi după. ”Merkel a luat această decizie ca urmare a presiunilor mari din partea SUA. Nu pot să accept poziţia ei”, a spus în acest sens Mihail Gorbaciov.

Potrivit revistei Spiegel, aceeaşi placă a folosit-o şi Vladimir Putin încercând să justifice absenţa de la parada de 9 mai a unor importanţi şefi de state şi de guverne prin faptul că SUA ar fi făcut presiuni asupra lor pentru a le interzice să vină la Moscova, deşi ei şi-ar fi dorit.

Bilanţul de 27 de lideri prezenţi la parada de Ziua Victoriei, din 68 invitaţi este însă dezamăgitor pentru preşedintele rus. Dintre liderii UE, doar preşedintele Ciprului a participat la paradă, în timp ce preşedintele ceh şi premierul slovac au preferat să nu apară. Mai mult, premierii Greciei şi Ungariei, tot mai apropiaţi de Moscova în ultima vreme, şi-au anulat până la urmă deplasările în capitala rusă.

La fel au lipsit, preşedinta Braziliei, aliata din BRICS, liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele turc Recep Erdogan, care s-a răzgândit să participe la petrecerea celui pe care până nu demult îl numea ”prietenul meu Putin”. În concluzie, exerciţiul de cosmetizare a imaginii regimului de la Kremlin n-a prea reuşit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor