În ciuda criticilor Ucrainei şeful ONU se va afla la Moscova în 9 mai

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (Captură Foto)

În ciuda criticilor venite din partea Ucrainei şi a altor ţări din Europa Centrală, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va participa la ceremoniile de la Moscova din 9 mai, ocazionate de marcarea a 70 de ani de la victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Înaintea vizitei sale la Moscova pentru Ziua Victoriei, Ban va călători în Polonia pentru a participa la ceremoniile de acolo care marchează de asemenea cei 70 de ani de la sfârşirea celui de-al Doilea Război Mondial şi apoi va ajunge în Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a declarat săptămâna trecută reporterilor că Ban va trimite un “mesaj cu totul eronat” prin participarea sa ceremoniilor de la Moscova, conform Japan Times.

Klimkin a declarat că o vizită în Rusia va însemna o recompensă pentru o ţară care a încălcat “Carta ONU şi un anumit număr de principii esenţiale pe care se bazează Naţiunile Unite.”

Ambasadorul lituanian la ONU, Raimonda Murmokaite, a declarat că înţelege temerile Ucrainei, citând anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi războiul separatist continuu din estul Ucrainei.

Secretarul general al ONU va purta discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova şi se va întâlni şi cu şefii altor delegaţii care vor participa la evenimentele ocazionate de Ziua Victoriei.

Nu este clar dacă Ban plănuieşte să se întâlnească cu Kim Young Nam, preşedintele parlamentului nord-coreean.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a anunţat că nu va mai participa la Parada de la Moscova din 9 mai, fără a oferi un motiv clar al lipsei sale. Totuşi, aşa cum arată unii analişti şi jurnalişti, faptul că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va călători în capitala rusă în 10 mai ar fi un motiv puternic pentru absenţa lui Kim de la mult aşteptatele ceremonii moscovite.

Dar, care ar fi rolul lui Merkel în toată această poveste “Vladimiro-Jong-un-ista”? Pe blogul său, jurnalistul Dan Alexe a scris: “Merkel, ştiind că paiaţa ciumată [liderul nord-coreean] e în Moscova, a căutat să evite cu orice chip să-l întâlnească. Protocolul universal al şefilor de stat impunea o întâlnire cu el, căci nu pot fi doi lideri în vizită la al treilea în aceeaşi zi fără să se vadă. Aşa că Merkel i-a cerut scurt lui Putin să-i ceară obscenului gnom să nu mai vină, cu trenul lui de cadmiu, harem, şampanie şi buzunare goale. Iar Putin, având de ales între Merkel şi momâia rânjitoare [Kim Jong-un] a pus mâna pe telefon.”

Joi, Ban va călători în oraşul polonez Gdansk pentru activităţile comemorative de acolo şi se va întâlni cu preşedintele Bronislaw Komorowski. Iar vineri, Ban se va afla la Kiev pentru discuţii cu liderul ucrainean Petro Poroşenko, care face apel pentru o misiune de pace a ONU în estul Ucrainei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe