Meniu de Crăciun adecvat persoanelor cu probleme de sănătate. Şi nu numai

Raţă la cuptor (pixabay.com)
Mioara Stoica
16.12.2018

O masă bogată însoţită de stresul unei discuţii poate provoca un atac de cord persoanelor expuse riscului, avertizează endocrinologul spaniol Dr. Nerea Gil de la Igualatorio Medico Quirúrgico (IMQ).

"Da, de Crăciun cresc decesele cardiovasculare, acest lucru are legătură cu excesele consumului de alimente şi de alcool şi cu stresul discuţiilor de familie care apar în unele case", relatează Dr. Gil pentru websiteul infosalus.com. Dar nu numai. Expertul a precizat faptul că excesul de mâncare supune corpul "la un efort suplimentar şi astfel digestia este mai lentă, crescând astfel şi riscurile".

„Dacă consumăm prea mult zahăr, putem produce un dezechilibru glicemic; excesul de grăsimi poate provoca colici biliare sau, pentru a numi doar câteva, mâncarea prea abundentă poate provoca o creştere excesivă a trigliceridelor care declanşează pancreatita“, a explicat endocrinologul.

Cu toate acestea "cele mai dăunătoare alimente de Crăciun sunt dulciurile. Acestea reprezintă o sarcină foarte importantă de calorii şi, mai presus de toate, de zaharuri. În plus, acestea sunt alimente care, spre deosebire de carne sau peşte, nu satură excesiv, motiv pentru care este foarte uşor să se abuzeze de ele“.

Meniu sănătos

Medicul recomandă, de asemenea, „controlul caloriilor: în general ar fi bine să se evite prea multe mezeluri iar pentru felul principal încercaţi să alegeţi peşte sau carne, dar evitaţi sosurile. Fructele de mare pot fi o opţiune bună dar nu sunt recomandabile persoanelor care au un nivel mare de acid uric în sânge".

Un alt factor de ţinut sub control este alcoolul "care dă multe calorii goale, fără nutrienţi".

Dr. Gil a propus următorul meniu sănătos de Crăciun: "felul întâi o ciorbă sau o supă, sau câteva fructe de mare, felul doi peşte la cuptor cu legume şi ca desert şerbet de lămâie, îngheţată sau iaurt, pentru a facilita digestia".

A oferit, de asemenea, câteva sfaturi care pot ajuta persoanele care au probleme de sănătate atât înainte, cât şi după masa de Crăciun sau mesele festive. „O alegere bună este aceea de a consuma o supă înainte de masă, deoarece produce saţietate şi are puţine calorii. Se poate face o supă cu legume şi ceva carne care se lasă la răcit. Odată rece, se îndepărtează stratul superficial, deoarece aici se acumulează grăsimea".

Pe de altă parte, plimbarea, mişcarea sau dansul lent după o masă bogată poate ajuta la digestie şi la arderea caloriilor. Un alt sfat este alegerea unei mese echilibrate, la câteva ore după ce s-a făcut exces, pentru a încerca să se compenseze: "ar trebui consumat ceva uşor, cum ar fi o cremă de legume, o omletă franceză, o ciorbă sau o supă, sau legume la grătar".

Copiii şi bătrânii

La copii şi persoanele în vârstă poate creşte riscul de sufocare în timpul sărbătorilor, astfel încât Dr. Gil a recomandat evitarea nucilor sau a prăjiturilor prea seci, deoarece prin însăşi natura lor pot provoca probleme în momentul când sunt înghiţite.

„Pentru copiii mici, probabil, cel mai simplu este un peşte la cuptor şi câteva mezeluri. Pentru persoanele în vârstă, în cazul în care au probleme de mestecat, supa sau crema de legume poate fi o alegere bună, deşi alţii, cu probleme de disfagie, pot necesita alte texturi", a spus expertul.

Pe de altă parte, atunci când aveţi oaspeţi "merită să-i întrebaţi despre posibilele intoleranţe alimentare sau alergii", a spus dr. Gil.

Pentru orice problemă, este recomandabil să se apeleze la serviciul de urgenţă. În caz de sufocare, care de obicei este cauzată de mâncare sau obiecte blocate la nivelul traheei, „dacă persoana poate tuşi, trebuie încurajată să tuşească, deoarece acesta este cel mai bun mod de a elimina un obiect blocat“. „Dacă nu-l poate elimina [mâncarea sau obiectul blocat], trebuie aplicată manevra Heimlich”, a explicat expertul.

Cum se realizează manevra Heimlich

Manevra Heimlich creşte presiunea în abdomen, împingând diafragma în sus ducând la creşterea presiunii aerului din plămâni, forţând astfel ieşirea corpului străin din trahee. În clipul video de aici sunt explicaţi paşii ce trebuie făcuţi.

Specialiştii în primul ajutor sunt de părere că efectuarea corectă a manevrei Heimlich salvează viaţa, de cele mai multe ori, victimele fiind salvate până la apariţia echipajelor medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor