Dieta Mediteraneană: beneficii

Multe persoane cunosc faptul că dieta mediteraneană este considerată printre cele mai sănătoase şi complete, dar ştiţi în ce constă acest tip de dietă şi de ce este atât de lăudată? Vă prezentăm, în continuare, câteva informaţii cu privire la această dietă inclusiv beneficiile sale.
Fructe de mare (The Epoch Times)
Simona Milea
02.08.2015

Multe persoane cunosc faptul că dieta mediteraneană este considerată printre cele mai sănătoase şi complete, dar ştiţi în ce constă acest tip de dietă şi de ce este atât de lăudată? Vă prezentăm, în continuare, câteva informaţii cu privire la această dietă, inclusiv beneficiile sale.

În ce constă dieta mediteraneană ?

Această dietă este, de fapt. un stil de viaţă bazat pe modelul de alimentaţie al ţărilor ce sunt scăldate de Marea Mediterană. Ea se caracterizează printr-o alimentaţie bazată pe multe legume, fructe, cereale şi produse derivate din cereale (de ex: pâine, paste integrale şi orez brun), o cantitate moderată de peşte, carne albă, anumite produse lactate, ulei de măsline etc. Toate aceste varietăţi de alimente combinate în armonie au ca rezultat o dietă echilibrată şi sănătoasă, ce aduce numeroase beneficii sănătăţii noastre.

Care sunt beneficiile dietei mediteraneene ?

Conform diverselor studii, această dietă poate preveni riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace, poate ajuta în prevenirea diabetului tip 2, hipertensiunii şi colesterolului ridicat, dar şi la reducerea riscului atacurilor cerebrale, diminuarea riscului pierderii de memorie şi protejarea vaselor de sânge din creier. Cercetătorii au descoperit că persoanele ce se alimentează potrivit aceastei diete trăiesc mai mult şi nu iau în greutate. Datorită importanţei şi beneficiilor pe care le aduce, această dietă a fost declarată în 2010, Patrimoniu Cultural Nematerial al Umanităţii de către UNESCO.

Cum funcţionează? În dieta mediteraneană nu sunt luate în consideraţie alimentele în forma individuală, ci ca un întreg. Această abordare generală a dietei şi combinaţiile sale de alimente, sunt ceea transformă această dietă într-o formă sănătoasă de alimentaţie - nu numai alimentele individuale incluse în dietă. Şi aceasta are mult sens. Dacă aveţi o alimentaţie puţin sănătoasă şi plină de alimente nesănătoase, este puţin probabil ca adăugând un singur produs, cum ar fi uleiul de măsline, să ajungeţi la rezultate favorabile, fiind vorba numai de efectuarea unei singure schimbări în alimentaţie.

Când începeţi să vă schimbaţi dieta şi să măncaţi mai multe fructe şi legume, consumând puţină carne, mai mult peşte şi optaţi pentru grăsimi sănătoase, veţi putea constata diferenţele. Pentru a putea realiza toate aceste lucruri puteţi face o excursie pe coastele Mării Mediterane unde vă puteţi delecta cu această minunată bucătărie, care vă va încânta şi vă va schimba drastic stilul de viaţă, dacă vă doriţi acest lucru.

Nu cred că există persoane care să nu agreeze această dietă şi care să nu-şi dorească să viziteze (sau să se reîntoarcă în) acele locuri minunate unde arta şi cultura culinară învăluie şi încântă, lăsându-şi de multe ori vizitatorii fără cuvinte. Încercaţi, dacă puteţi, să aveţi acest tip de dietă şi acasă, deşi este costisitoare (cuprinde diferite tipuri de peşte, fructele de mare, vinuri specifice anumitor mâncăruri ce ajută la digestie, fructele din zone calde etc.) pentru ca organismul şi înfăţişarea dumneavostră să se schimbe cu adevărat. Având un corp frumos şi o minte sănătoasă, viaţa chiar este frumoasă!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor