Meleşcanu "a intrat în pâine": MAE nu poate suplimenta secţiile de votare în Diaspora
alte articole
Nou înscăunatul ministru al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a prezentat, marţi, măsurile propuse Biroului Electoral Central, măsuri care au ca scop fluidizarea votului din Diaspora în turul doi. Pe listă nu se află însă mult aşteptata măsură de suplimentare a secţiilor de votare.
"Azi a fost adoptată suplimentarea bugetului MAE cu 1,5 milioane de lei din fondul de rezervă, care se adaugă resurselor deja alocate pentru organizarea alegerilor prezidenţiale. Nu MAE organizează alegerile, BES şi BEC sunt responsabile pentru organizarea alegerilor. MAE are atribuţii logistice, dar nu reglementează procesul electoral în afara ţării", a declarat Meleşcanu, citat de b1.ro.
Printre măsurile menite să fluidizeze votul din Diaspora se află mărirea numărului de ştampile şi de cabine de vot, precum şi publicarea online a formularului ce trebuie completat de persoanele care votează pe listele suplimentare.
"Formularul pe propria răspundere este în acest moment disponibil pe site-ul MAE de unde poate fi descărcat şi completat în avans şi care trebuie semnat în faţa comisiei. Vor exista şi formulare imprimate la secţii. Suntem în curs de a asigura materiale suplimentare pentru secţii. Vom trimite numărul maxim de ştampile şi cabine, adică şapte în fiecare secţie. Am pus la dispoziţia BES lista cu personalul disponibil din MAE pentru completarea personalului din secţii. Este vorba despre 800 de persoane, 300 din MAE şi 500 care lucrează în străinătate", a mai explicat noul ministru de Externe.
MAE a mai propus posibilitatea înlocuirii reprezentanţilor partidelor care descompletează comisiile, pentru ca ministerul se aşteaptă ca la turul doi partidele care nu mai au candidaţi să manifeste un interes chiar mai mic decât în primul tur. O altă propunere analizată de BEC este simplificarea detaliilor care se scriu în lista electorală.
"Invităm românii să se prezinte la vot de la primele ore ale dimineţii pentru a evita aglomerarea. Estimăm că măsurile vor permite o dublare a numărului oamenilor care pot vota", a mai precizat acesta.
Vorbind despre cea mai arzătoare problemă - suplimentarea secţiilor de votare - Meleşcanu susţine că acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal, poziţie împărtăşită şi de predecesorul său, Titus Corlăţean.
"Este o opţiune pe care trebuie să o analizăm şi vom lua măsuri în funcţie de răspunsul BEC. Vom propune BEC să analizeze care este temeiul legal şi dacă este legal să se organizeze noi secţii de votare. Punctul de vedere al MAE este că, legal, între cele două tururi nu se pot organiza noi secţii de votare", a explicat Meleşcanu.
BEC i-a transmis anterior lui Titus Corlăţean că nu există niciun "impediment legal" pentru înfiinţarea unor secţii noi, însă acesta a argumentat că poziţia BEC, exprimată printr-un comunicat, nu are forţă juridică, motiv pentru care nu poate mări numărul secţiilor.
A urmat demisia lui Corlăţean, care a argumentat decizia prin dorinţa de a nu oferi motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate.
MAE şi "jocul" secţiilor de votare
Refuzând suplimentarea secţiilor de votare, deschiderea lor în zone noi şi creşterea intervalului de votare, statul român împiedică deliberat românii din Diasporă să voteze
Sigur că numărul mic de ştampile şi introducerea declaraţiei pe propria răspundere au avut un efect devastator asupra desfăşurării alegerilor, însă factorul decisiv care a împiedicat mii de români din străinătate să voteze a fost amplasarea secţiilor de votare din Diaspora, iar ceea ce nu a menţionat Meleşcanu în declaraţia sa este că, potrivit legii, MAE este direct responsabil de organizarea şi de localizarea acestora.
"În Diaspora nu e vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică, ci de o operaţiune deliberată prin care statul român, folosind aceste mijloace, împiedică deliberat sute de mii de români să voteze, totul pe motiv că votul acestora este considerat greşit: inadecvat politic. Într-o Diasporă cu potenţial de vot de un milion şi jumătate de români, au putut vota doar 10% din aceştia. Şi au făcut-o masiv cu Klaus Iohannis şi Monica Macovei", a acuzat deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, în contextul în care este de notorietate faptul că românii din străinătate votează în general cu Dreapta.
Deputatul a evidenţiat că MAE, prin intermediul unor reglajele fine, a redus masiv capacitatea de vot a românilor de peste graniţe: multe din aceste secţii au fost fixate în zone fără români – "mai lipsea puţin să avem centre în Alaska, Anzi şi Sahara", iar unele zone cu comunităţi mari au fost ignorate.
Refuzând suplimentarea secţiilor de votare, deschiderea lor în zone noi şi creşterea intervalului de votare, statul român împiedică deliberat românii din Diasporă să-şi exercite cel mai important drept cetăţenesc, susţine Raeţchi, care acuză MAE că este pus în slujba PSD.
Deputatul solicită ministerului condus acum de Meleşcanu să facă publice toate solicitările venite din Diaspora în ultimele luni pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare, menţionând că au existat nenumărate cereri în foarte multe oraşe.
"Cei de la MAE au cerut oamenilor să strângă semnături pentru a le aproba solicitarea, apoi nu au făcut nimic. Veţi vedea acolo tabele cu zeci de mii de semnături – care au fost total ignorate. Erau avertizaţi şi nu au făcut nimic – iar acum este mult prea târziu pentru o cuprindere teritorială eficientă. În Diaspora e necesar un număr dublu de secţii de vot", a precizat acesta.
Motivul maşinaţiunii
"Diferenţa dintre Ponta şi Iohannis în sondaje este în marja de eroare. Câteva zeci de mii de voturi vor fi decisive. Din acest motiv, în condiţiile în care 75% din Diaspora va vota cu Iohannis, este esenţial pentru PSD să ţină cât mai jos participarea la urne. Dacă 300.000 de români, să spunem, ar putea vota în turul al doilea peste hotare, Iohannis poate deveni preşedinte. Iată de ce MAE nu va accepta sub nicio formă soluţii reale şi eficiente pentru a satisface solicitările foarte crescute în vederea exercitării dreptului de a alege", este de părere Ovidiu Raeţchi.