Lăzăroiu: Partidele refuză votul prin corespondenţă. Cele 2-3 milioane de români din Diaspora ar putea să producă schimbarea
alte articole
Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a acuzat duminică seară partidele politice că refuză să introducă votul prin corespondenţă, care ar eficientiza votului celor 2-3 milioane de români din Diaspora, pentru că nu doresc cu adevărat modernizarea ţării şi pierderea definitivă a controlului puterii.
"Aş vrea să spun că sunt optimist, dar nu pot. Problema nu e între Ponta şi Iohannis. Problema e în dinamica socio-demografică din ultimii 15 ani. România a pierdut între 2-3 milioane de cetăţeni care au migrat în ţările vestice. Şi, indiferent ce fac ei acolo, că spală vase, că studiază, că lucrează în super-laboratoare, în construcţii, menaj, asistenţă medicală, ei au ceva în comun: curaj şi iniţiativă. Altfel nici n-ar fi plecat sau, dacă ar fi plecat, n-ar fi rămas. O societate nu poate merge înainte fără ei. Cei curajoşi şi întreprinzători care au rămas în România nu mai formează acum o masă critică ce ar putea să producă schimbare, modernizare. Cred că primul semnal de alarmă a fost în 2009, când Traian Băsescu a câştigat la limită, deşi PSD reprezenta atunci exact ce reprezintă şi azi şi tot a luat 5 milioane de voturi", a precizat acesta.
În opinia sa, aderarea la Uniunea Europeană a avut, fără îndoială, mari beneficii, dar şi acest efect pervers - diminuarea masei critice pentru modernizarea ţării. Această masă critică este acum blocată să voteze, şi, în medie, doar 200.000 de români din Diaspora ajung la vot. O soluţie viabilă este votul prin corespondenţă, care ar fi rezolvat această situaţie, pentru că ar fi ţinut conectate cele 2-3 milioane de români plecaţi în afara graniţelor la treburile ţării.
"Nu a existat voinţă politică pentru aşa ceva. Toate partidele au vrut să câştige voturi cu zahăr şi ulei, că era mai uşor. Niciun partid nu şi-a dorit cu adevărat modernizarea ţării. Nu va fi acceptat de partide pentru că asta înseamnă să piardă definitiv controlul puteri", este de părere Lăzăroiu, de profesie sociolog.