"Telenovela OTV" văzută prin ochii unui membru CNA: maşinaţiuni, trafic de influenţă

După ce joi seară şeful răposatului post de televiziune OTV, Dan Diaconescu, îşi anunţa decizia de a-l susţine în cursa pentru Cotroceni pe Victor Ponta, mulţi se întrebau ce va primi DD în schimb. Răspunsul nu s-a lăsat mult aşteptat. Jurnaliştii de la reportervirtual.ro, citând surse apropiate negocierilor, au afirmat că preţul susţinerii lui Ponta este reapariţia OTV pe canalele de cablu din România.
Andrei Pricopie
09.11.2014

alte articole

Dan Diaconescu vs Victor Ponta (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.11.2014

După ce joi seară şeful răposatului post de televiziune OTV, Dan Diaconescu, îşi anunţa decizia de a-l susţine în cursa pentru Cotroceni pe Victor Ponta, mulţi se întrebau ce va primi DD în schimb. Răspunsul nu s-a lăsat mult aşteptat. Jurnaliştii de la reportervirtual.ro, citând surse apropiate negocierilor, au afirmat că preţul susţinerii lui Ponta este reapariţia OTV pe canalele de cablu din România.

Dacă atunci când PSD şi PPDD au semnat un acord de colaborare la nivel local şi parlamentar, şi "domnul Dan" revenea din nou pe micile ecrane, la România TV, postul de televiziune al senatorului PSD Sebastian Ghiţă, cu emisiunea "OTV Live!", acum, când miza este atât de mare, era clar că şi recompensa va fi pe măsură.

"Staff-ul lui Ponta i-ar fi promis astfel lui Dan Diaconescu, rămas fără licenţă prin decizia unui Consiliu Naţional al Audiovizualului (CNA) manipulat subteran de PSD, că OTV îşi poate relua emisia printr-o şmecherie tipic românească: televiziunea lui Diaconescu va începe să emită din Cartierul Militari, acolo unde şi-a făcut veacul în ultimele luni de existenţă a OTV-ului cu licenţă. Semnalul va fi retransmis apoi către un canal online din Marea Britanie, după care va fi preluat în România de reţelele de cablu. Metoda a fost aplicată şi când OTV a emis "de la Vatican", dar n-a avut succes, căci CNA-ul lui Ponta s-a îngrijit să-l blocheze pe DD pentru a-l aduce la mâna PSD. Ceea ce s-a şi întâmplat. Ponta i-ar fi promis lui Diaconescu, pentru început, sprijin în intrarea OTV pe reţeaua Dolce-Telekom (fostul Romtelecom)", scria vineri reportervirtual.ro

Pentru a ne lămuri dacă este posibil sau nu ca aceste negocieri politice desfăşurate în aceste zile între PSD şi PPDD să se concretizeze, Epoch Times a discutat cu unul dintre membri CNA, domnul Valentin Jucan, care ne-a ilustrat un tablou de ansamblu al "telenovelei OTV".

DD încearcă să treacă de CNA prin manevra "OTV de la Vatican"

"După ce OTV a rămas fără licenţă, majoritatea din CNA a modificat decizia 277, decizie prin care se acordă, se prelungesc şi se modifică licenţele audiovizuale. Prin această decizie s-a urmărit ca Dan Diaconescu să nu mai poată să preia o altă televiziune licenţiată în România cu care să-şi continue proiectul OTV. Şi adevărul este că foarte multe posturi de televiziune care urmau să tranzacţioneze ilegal licenţia nu au mai putut să o facă.

După acest moment au fost foarte multe încercări ale lui Dan Diaconescu de a obţine o licenţă audiovizuală în Italia. Vreau să vă precizez că documentul pe care Dan Diaconescu l-a prezentat la CNA pe post de licenţă audiovizuală, obţinut de la autoritatea similară din Italia, nu reprezintă o licenţă în adevăratul sens aşa cum se eliberează în România, ci era de fapt o licenţă de ridicare a semnalului la satelit în Italia. Deci nu este o licenţă audiovizuală.

A încercat sub formă de internet, în fine... el pretindea că emisiunile de la Vatican sunt făcute la Vatican, nici vorba de aşa ceva. Toate aceste emisiuni ale lui sunt realizate în Bulevardul Preciziei din Bucureşti. Deci dânsul nu are licenţă audiovizuală de nicăieri. Acum, după toate aceste încercări de a intra via internet, via tot felul de mecanisme din acestea artificiale, pe reţelele de cablu din România, acestea bineînţeles că nu l-au preluat, pentru că nu aveau cum să preia un conţinut furnizat de internet. Adică un conţinut nelicenţiat.

După cum ştiţi CNA nu reglementează spaţial internetului încă. Niciun post de televiziune şi niciun operator de cablu nu poate să preia un conţinut de pe internet în sensul unei televiziuni online, deoarece aceasta trebuie să aibe licenţă audiovizuală. Se poate face o televiziune online, dar rămâne acolo.

Negocierile cu PSD dau roade. DD ocoleşte un CNA caracterizat de pasivitate

După toate aceste momente aţi văzut că, tot în urma unor negocieri politice, a intrat la România Tv. Eu am ridicat această problemă în Consiliu, nu exagerez, în fiecare şedinţă a CNA şi am spus că este ilegal, şi când spun ilegal nu fac o afirmaţie doar pentru că îmi place mie. Pe postul România Tv se difuza un conţinut care nu aparţine postului România Tv, mai mult, care avea reprezentarea grafică, identitatea vizuală, a unui post Tv din România care nu mai avea licenţă audiovizuală, respectiv OTV.

După mai multe discuţii în CNA a apărut acel "OTV Live". În primele seri de după apariţia acestei aşa-zise emisiuni şi după ce am produs un scandal în CNA pe această temă a apărut acel Live. Până la acel moment erau pur si simplu două sigle - OTV şi România Tv. Gândiţi-vă că orice persoană din România care nu era la curent era indusă în eroare, nu ştia ce se întâmplă, se uită la OTV sau se uită la România Tv? Sau cine pe cine transmite? OTV retransmite pe România Tv sau invers?

După ce şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte al României, conform Codului Audiovizual, un candidat pentru alegerile prezidenţiale nu poate fi şi moderatorul unei emisiuni. Acest lucru este valabil atât pentru perioada de dinaintea începerii campaniei electorale, cât şi în perioada campaniei electorale.

Domnul Dan Diaconescu, cu pasivitatea CNA, care ridica din umeri şi care accepta explicaţiile reprezentantului România Tv cum că DD este doar invitat, nu a luat nicio atitudine, nu a reacţionat nicicum, a dat doar o somaţie în legătură cu perioada dinaintea începerii campaniei electorale, ori eu le-am spus că trebuie să luăm atitudine cu ceea ce face Dan Diaconescu la România Tv.

Am stat mai multe seri la rând şi am cronometrat. Dintr-o oră vreau să vă spun că se dădea poate publicitate de la România Tv, teleshopingul, undeva la 12 minute, din minutele care rămâneau, singurele intervenţii ale moderatorului oficial din cadrul emisiunii erau următoarele – îi dau cuvântul viitorului preşedinte al României – DD, după care DD vorbea 10 minute, intervenea chipurile moderatul care spunea – acum publicitate.

Este foarte grav să negociezi voturile dintr-o instituţie care se presupune că este independentă. Mă aştept ca pe viitor să asistăm la abuzuri comandate politic şi atacuri la libertatea presei.

Din punctul de vedere al celor de la România Tv la asta se rezumă rolul de moderator. Eu am spus, dacă CNA acceptă aşa ceva înseamnă nu numai că denigrează rolul unui jurnalist moderator, dar şi crează oportunitatea pentru abuzuri pe viitor. Nu s-a întâmplat nimic.

În aceeaşi perioadă am luat un inspector şi la ora 00:30 m-am prezentat la sediul OTV din bulevardul Preciziei. Acolo erau şi înainte studiourile când OTV funcţiona. Tot acolo sunt şi acum, tot în acelaşi spaţiu, tot cu acelaşi personal, tot cu aceeaşi aparatură. Dânşii nici vorbă de transmisii prin satelit, şi prin Italia şi aşa mai departe. Nu. Mergeau pe fibră din Bulevardul Precizie până în Casa Presei Libere de unde semnalul era împachetat mai departe cu însemnele vizuale ale România Tv şi transmise nouă. Totul fiind acoperit sub forma perfidă a unui contract de producţie externă.

DD, luat sub aripa PSD, în drum spre a-şi împlini visul. Negocieri legitime sau trafic de influenţă?

Acum, chiar din ziua de luni, am spus că mă aştept ca principala condiţie pe care Dan Diaconescu o va ridica celor de la PSD, pentru a obţine sprijinul lui, este să obţină într-un fel sau altul o licenţă audiovizuală de la CNA. Vă spun cu fermitate că această licenţă audiovizuală este necesară. El nu va putea să intre de pe internet pe cablu. Deci nu are cum să vină nici de la Vatican, nici de pe Lună, nici de niciunde fără să fie licenţiat. Nicio firmă de cablu nu poate să retransmită acest post.

Este foarte complicat pentru Dan Diaconescu. România este printre singurele ţări din UE care nu solicită o taxă pentru eliberarea de licenţe audiovizuale, la noi se acordă gratuit. Dar în cam toate ţările din UE, DD ar trebui să plătească nişte sume exorbitante şi să se supună unor reguli audiovizuale mult mai drastice, iar CNN-urile din UE chiar funcţionează şi chiar îşi fac treaba. Deci, pentru el ar fi mult mai dificil să îşi ia o licenţă din altă parte. De aceea spun că orice preluare, sub orice formă, va trebui licenţiată în România.

Asta înseamnă că DD va trebui să obţină o licenţă, dacă nu un acord al CNA pentru preluarea lui în reţeaua de cablu. Asta înseamnă că nişte membri ai CAN vor trebui să ridice mâna şi să voteze, să fie de acord, de aceea spun că este vorba despre trafic de influenţă pentru că, dacă acum, la nivel politic, cineva promite altcuiva că va primi o licenţă audiovizuală sau că va intra pe reţeaua de cablu din România, înseamnă că are pârghiile necesare să influenţeze votul din Consiliu. E ca şi când eu v-aş promite dvs că de mâine vă fac televiziune, asta înseamnă că am posibilitatea să influenţez votul colegilor mei.

Un CNA pesedizat şi o invitaţie pentru DNA

În acest moment, din 11 membri am mai rămas 7, pentru că Parlamentul României nu a mai binevoit să completeze cele 4 mandate care s-au finalizat. Din 4 mandate, singura persoană care, probabil, în funcţie de cine va câştiga alegerile prezidenţiale, va veni de la un alt partid decât de la PSD, va fi persoana propusă de Klaus Iohannis, în situaţia în care acesta va câştiga alegerile.

Dacă nu, în CNA vor fi 8 membri reprezentanţi ai PSD. Este fără precedent. Păi, cu 8 membri reprezentaţi PSD în CNA bineînţeles că acest partid îşi permite să negocieze licenţe audiovizuale şi să le şi promită. De accea, spun şi repet, este vorba despre trafic de influenţă şi sper că instituţiile abilitate, DNA, care deja desfăşoară o anchetă extrem de serioasă în cadrul Consiliului, dacă tot îşi extinde subiectul de anchetă, ar putea să aibă în vedere şi aşa ceva. Este clar că va fi un vot politic.

Proba va fi următoarea – exact aceleaşi persoane reprezentante PSD care au votat pentru ridicarea licenţei OTV îşi vor schimba votul. Deci, dacă în februarie 2013 acele persoane au votat pentru ridicarea licenţei audiovizuale OTV, acum, aceleaşi persoane care reprezintă PSD vor fi de acord ca acest post Tv să intre pe cablu sub o formă sau alta. Deci aici se va vedea schimbarea votului.

Este foarte grav să negociezi voturile dintr-o instituţie care se presupune că este independentă. Dacă deja asistăm la astfel de negocieri în planul audiovizualului, mă aştept ca pe viitor să asistăm la abuzuri comandate politic şi atacuri la libertatea presei.

Cel mai grav din toată această poveste cu OTV, din întregul spaţiu al audiovizualului, este că dacă un partid politic poate să impună în acest mod voinţa în Consiliu, ce se va întâmpla dacă acelaşi partid va ajunge în situaţia de a dicta unei majorităţii din CNA cum să se comporte cu anumite televiziuni? Asta ar fi o demonstraţie extrem de clară a unui pas către cenzură. Va fi foarte uşor ca un partid politic să indice – acea televiziune este sancţionată, aceea nu, pe aceea o închideţi, pe aceea nu", a mai menţionat membrul CNA Valentin Jucan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor