BOR intră în luptă alături de Ponta: "Vă puneţi în fruntea credincioşilor şi de la biserică direct la vot, în haine preoţeşti"

Parcare M.A.I. langa o biserica.
Parcare M.A.I. langa o biserica. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Răsplătită regeşte de Guvernul Ponta cu bani din Fondul de Rezervă al ţării, cu terenuri şi proprietăţi, Biserica Ortodoxă Română a intrat în lupta electorală şi nu doar închizând indulgent ochii la iconiţe pe faţă cu Arsenie Boca, pe dos cu numele prezidenţiabilului PSD ci susţinându-l deschis şi de-a dreptul pe premier în lupta pentru Preşedinţie.

Îmbrăcat în strălucitoare haine bisericeşti, PS Iustin Sigheţeanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului le-a dat ordin preoţilor ca în ziua votului, direct de la biserică şi în ţinută de slujbă să se pună în fruntea credincioşilor şi să meargă direct la votare şi să se asigure că enoriaşii votează un ortodox, informează stiripesurse.ro.

"Părinţii vă puneţi în fruntea credincioşilor, de la biserică nu doar că îi îndemnaţi, vă puneţi în fruntea credincioşilor şi de la biserică direct la vot în haine preoţeşti.

Să daţi dovadă de iubire de neam şi ţară şi de purtare de grijă. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete încoronate şi nici regidar sunt de-ai noştri şi e bine să le dăm credit pentru că fiecare a făcut cât a putut, poate mai mult nu a putut, dar important e dacă nu face bine să nu facă rău. Siguri că demnitarii sunt două tabere şi unii vor spune Votaţi-l pe al nostru şi ceilalţi Votaţi-l pe al nostru, iar noi vă spunem Votaţi-l pe al nostru! Trebuie să fie creştin, să fie ortodox" a cuvântat Sigheţeanul, citat de pesurse.ro.

Având în vedere că Iohannis, contracandidatul lui "mândru că este român, ortodox şi că are copii" este de religie protestantă, este lesne de ghicit pe cine ar trebui să voteze credincioşii conduşi de clericii români.

De faţă la cuvântarea înaltului prelat erau deputatul Ovidiu Silaghi (urmărit penal pentru trafic de influenţă) şi şeful CJ Satu Mare, ambii din gruparea ruptă din PNL a lui Tăriceanu, aliată cu PSD, mai precizează stiripesurse.ro.

Să le dăm credit după cât au putut

Reamintim că anul 2013 se încheia apoteotic cu o ordonanţă de urgenţă dată în prag de Crăciun. După ce dăruise Masoneriei un teren în folosinţă gratuită lângă Romexpo (pentru vreo 49 de ani), Guvernul Ponta şi-a arătat generozitatea şi faţă de restul instituţiilor fundamentale în stat", respectiv SRI, Biserică şi Armată şi le-a împroprietărit chiar în ajun de Crăciun.

Conform Ordonanţei Guvernamentale de urgenţă publicate în Monitorul Oficial, BOR, mai exact Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei şi Harghitei, a primit de la Guvernul Ponta Complexul hotelier Bradul din Covasna.

Intraţi apoi în anul electoral 2014, Guvernul a continuat să aibă grijă de BOR în special în perioada premergătoare alegerilor.

Pe 28 august, premierul Victor Ponta, dăruia prin Hotărâre de Guvern 6.000.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru sprijinul financiar a trei unităţi de cult: Centrul Eparhial Iaşi (judeţul Iaşi), Mănăstirea Nicula (judeţul Cluj) şi Mănăstirea Tismana (judeţul Gorj).

Merită menţionat că premierul care, potrivit lui Băsescu, "nu a lăsat nicio icoană nepupată în România" participase pe 15 august la slujba organizată la Mănăstirea Nicula.

Pe 15 octombrie, premierul a alocat alte şase milioane de lei pentru finanţarea a doua catedrale din Madrid şi Barcelona, a Mânăstirii Lainici din judeţul Gorj.

După aproape două săptămâni, pe 23 octombrie, bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat, din Fondul de rezervă, cu alte 4 milioane lei, banii fiind distribuiţi pentru finanţarea a 13 mănăstiri, catedrale şi centre eparhiale.

Mai merită reamintit că, la două zile după ce şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţie, Victor Ponta a decis repunerea pe statele de plata ale autorităţilor locale a circa 19.000 de cântăreţi bisericeşti din mai multe judeţe, care nu-şi primiseră de peste trei luni salariile, după ce Curtea de Conturi sesizase că sumele transferate bisericilor de la Consiliile Judeţene pentru salariile cântăreţilor sunt ilegale.

Reamintim că, pe la începutul lunii noiembrie, după ce preşedintele Băsescu acuză Biserica Ortodoxă că s-a implicat în campanie, Patriarhia preciza printr-un comunicat de presă că reprezentanţilor clerului le este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi "pe care le "păstoresc"."

"În acest sens, în ultimul comunicat de presă dat publicităţii în ziua de 4 august 2014, dar şi la fiecare moment electoral din România, se precizează: Clerului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi. Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România că în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populaţiei.", se afirma în comuniatul Patriarhiei, citat de Hotnews.

Desigur, premierul Ponta a continuat să fie mândru" că este ortodox, spre deosebire de Iohannis care este neamţ, protestant şi votat de o mulţime de români.