ONG - "Victor Ponta poate salva alegerile printr-o OUG dar nu vrea"

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Asociaţia “Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” i-a solicitat premierului Victor Ponta să emită "de îndată" o ordonanţă de urgenţă prin care să modifice o serie de dispoziţii din Legea nr. 370/2014 privind alegerea preşedintelui României, astfel încât românii din diaspora să poată vota în bune condiţiuni. ONG-ul îl acuză totodată pe Ponta că, ajutat de "indolenţa" MAE şi a Parlamentului, a împiedicat în mod flagrant exercitarea dreptului constituţional de vot pentru milioanele de cetăţeni români din străinătate.

“Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” îi cere premierului modificarea legii 370/2014 astfel încât la cel de-al doilea tur de scrutin programul secţiilor de votare din străinătate să fie prelungit de la ora 21, la ora 24 în ziua alegerilor şi să continue şi a doua zi, luni 17 noiembrie, în intervalul orar 7 - 21.

Totodată, ONG-ul mai cere organizarea în regim de urgenţă de secţii de votare suplimentare pentru turul II de scrutin al alegerilor pentru preşedintele României, în localităţile unde există comunităţi mari de români şi în alte localităţi în care această organizare se poate face cu celeritate.

"În conferinţa de presă de astăzi (luni n.r.), de la ora 14, premierul Victor Ponta a încercat iarăşi să se „spele pe mâini”, să se disculpe pentru organizarea dezastruoasă a alegerilor din străinătate, invocând imposibilitatea încălcării Legii (legea nr. 370/2004 privind alegerile prezidenţiale)", scriu reprezentanţii Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, acuzând că guvernul premierului Victor Ponta, care se erijează într-un gardian intransigent al „Legii”, a modificat de două ori în acest an legea cu pricina când interesul i-a dictat-o.

Aveţi posibilitatea să emiteţi ordonanţă de urgenţă şi să o publicaţi în Monitorul oficial chiar astăzi, 10 noiembrie 2014, mâine 11 noiembrie 2014 dând astfel posibilitatea ca punerea ei în aplicare să se facă în cele mai bune condiţii (în ceea ce priveşte prelungirea programului de votare a secţiilor deja existente în străinătate, aveţi posibilitatea să daţi Ordonanţă de Urgenţă chiar şi sâmbătă, 15 noiembrie 2014).

Vă avertizăm că, în cazul în care veţi refuza să adoptaţi această ordonanţă, alegând să vă ascundeţi în spatele scuzei lamentabile că „Nu puteţi încălca legea” (lege pe care tot dumneavoastră aţi modificat-o în iunie 2014 şi aveţi prerogativa şi posibilitatea să o modificaţi şi acum) veţi comite un gest de un cinism exemplar şi de o laşitate extremă, care vă va urmări multă vreme.

Demersul pe care vi-l cerem este unul minimal şi de bun simţ, în condiţiile în care, prin indolenţa Ministerului Afacerilor Externe (care putea să amenajeze secţii suplimentare prin Ordinul de Ministru emis în baza art. 12, alin. (3) din Lege), prin indolenţa Guvernului pe care îl conduceţi (care avea posibilitatea să modifice legea în sensul celor cerute de noi prin OUG 45/2014) dar şi prin indolenţa Parlamentului în care, de doi ani şi jumătate, partidul pe care îl conduceţi deţine majoritatea (şi care ţine în sertare o propunere legislativă privind votul prin corespondenţă în diaspora), aţi împiedicat în mod flagrant exercitarea dreptului constituţional de vot pentru milioanele de cetăţeni români din străinătate.

Necesitatea adoptării în acest moment a unei Ordonanţe de Urgenţă având ca obiect facilitarea exercitării dreptului de vot a românilor din străinătate este cu mult mai evidentă decât a fost, la vremea respectivă, necesitatea adoptării OUG nr. 45, iar dacă în iunie 2014, aţi invocat în preambulului O.U.G. 45, „interesul public şi existenţa unei situaţii extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, cu atât mai mult trebuie să o faceţi ACUM, când chiar fundamentele democraţiei şi statului de drept sunt ameninţate prin afectarea exerciţiului electoral a sute de mii de concetăţeni a căror imposibilitate de a se exprima prin vot, ar pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerii preşedintelui României.

Vă avertizăm că, în cazul în care veţi refuza să adoptaţi această ordonanţă, alegând să vă ascundeţi în spatele scuzei lamentabile că „Nu puteţi încălca legea” (lege pe care tot dumneavoastră aţi modificat-o în iunie 2014 şi aveţi prerogativa şi posibilitatea să o modificaţi şi acum) veţi comite un gest de un cinism exemplar şi de o laşitate extremă, care vă va urmări multă vreme", scrie “Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne