Medicamentele Benadryl, Paxil şi Dramamine pot deteriora creierul

Un nou studiu publicat recent arată că medicamentele anticolinergice sunt asociate cu tulburări cognitive şi cresc riscul de dezvoltare a demenţei.
J. D. Heyes
13.10.2016

alte articole

Creier (Shutterstock)
J. D. Heyes
13.10.2016

Medicamente care acum se distribuie fără reţetă, multe dintre ele disponibile anterior numai pe bază de reţetă, se găsesc din abundenţă şi se presupune că tratează o gamă largă de probleme serioase de sănătate şi afecţiuni minore.

Dar noi cercetări arată că multe au o serie de efecte secundare, iar seriozitatea acestora ar trebui să ne facă să căutăm alternative naturale.

Potrivit CNN, un nou studiu publicat recent oferă oamenilor de ştiinţă cea mai clară dovadă de până acum a unor presupuneri apărute în urmă cu 10 ani - medicamentele anticolinergice sunt asociate cu tulburări cognitive şi cresc riscul de dezvoltare a demenţei.

În timp ce mulţi oameni poate nu cunosc această clasă de medicamente, cu siguranţă au auzit de multe dintre medicamentele care fac parte din ea: Benadryl, Demerol, Dramamine, Paxil, Dimetapp, Vesicare şi Unisom, pentru a numi doar câteva.

Acestea sunt vândute în toată lumea (şi unele sunt încă incluse, de asemenea, în lista de medicamente prescrise), pentru a trata tulburările de somn, dar şi afecţiuni cronice precum hipertensiunea, boli cardiovasculare şi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Mai multe despre aceste medicamente

După cum a menţionat în continuare CNN, noul studiu este primul care a examinat schimbările fizice ce servesc drept catalizator pentru declinul cognitiv. Folosind tehnici de imagistică cerebrală, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Indiana au constatat un metabolism scăzut şi dimensiuni reduse ale creierului printre participanţii la studiu care au luat medicamente anticolinergice.

"Aceste descoperiri ne oferă o mult mai bună înţelegere a modului în care această clasă de medicamente poate acţiona asupra creierului în moduri care ar putea creşte riscul de tulburări cognitive şi demenţă", a notat Shannon Risacher, profesor asistent de radiologie şi imagistică medicală.

Având în vedere toate dovezile cercetării, medicii ar putea dori să ia în considerare alternative ale medicamentelor anticolinergice.

Cercetătorii au analizat 451 de persoane, cu vârsta medie de 73 de ani. Şaizeci dintre ei au luat cel puţin un medicament anticolinergic şi au avut o activitate medie sau intensă. În scopul de a identifica modificările fizice şi fiziologice care pot fi asociate cu efectele raportate ale medicamentelor, oamenii de ştiinţă au examinat rezultatele testelor de memorie şi pe cele cognitive, scanarea PET (pentru a măsura metabolismul cerebral) precum şi scanarea RMN, pentru evaluarea structurii creierului participanţilor la studiu.

Rezultatele testelor cognitive au arătat că cei care au luat medicamente anticolinergice au avut rezultate mai slabe la testele de memorie pe termen scurt precum şi la unele teste ale funcţiilor executive cum ar fi raţionamentul verbal, de rezolvare a problemelor şi de planificare. În plus, consumatorii de medicamente anticolinergice au prezentat, de asemenea, niveluri mai scăzute ale metabolismului glucozei - indicator de activitate cerebrală - în creier, precum şi în hipocampus - una dintre primele regiuni afectate de boala Alzheimer, care este asociată cu memoria şi învăţarea.

În plus, consumatorii de medicamente anticolinergice, în general, au înfăţişat un volum al creierului mai redus şi ventriculi cerebrali (care sunt cavităţi în interiorul creierului- n.r.) mai mari.

Indicii noi

"Aceste descoperiri ne-ar putea da indicii biologice pentru problemele cognitive asociate cu medicamentele anticolinergice, dar sunt necesare studii suplimentare dacă vrem să înţelegem cu adevărat mecanismele implicate", a declarat Risacher.

Un studiu publicat în 2013 de către cercetătorii de la Indiana University Center for Aging Research a constatat că medicamentele care produc un efect anticolinergic puternic pot duce la probleme cognitive dacă sunt luate cel puţin 60 de zile. De asemenea, studiul a constatat că administrarea de medicamente cu un efect mai slab ar putea cauza probleme cognitive în termen de 90 de zile.

Studiul a mai constatat faptul că, la momentul respectiv, peste 7 milioane de americani sufereau de demenţă uşoară şi alte tulburări cognitive. Cei mai mulţi dintre aceştia au vârsta cuprinsă între 70-80 ani, au remarcat cercetătorii, ceea ce duce la speculaţia că utilizarea ridicată a anticolinergicelor poate avea un impact mai mare decât s-a crezut asupra dezvoltării bolii Alzheimer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor