Drumeţiile în aer liber vă pot îmbunătăţi sănătatea. Aflaţi cum

Deşi este o chestiune elementară faptul că drumeţiile în sânul naturii sunt benefice pentru fiecare dintre noi, există studii care atestă efectele acestor activităţi asupra sănătăţii noastre fizice şi psihice.
Parcul naţional Călimani. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Katie Medlock
03.11.2015

Toamna nu înseamnă doar sfârşitul zilelor lungi de vară şi a nopţilor călduroase, ci aduce propriile sale frumuseţi şi minunăţii. Frunzele ce îşi schimbă culoarea, mirosul răcoros al toamnei sunt doar două dintre motivele pentru a ne îmbrăca în haine sport şi a cutreiera cărările dealurilor şi munţilor. Dar ştiţi că există studii reale care arată că drumeţia poate îmbunătăţi sănătatea fizică şi mentală?

Este o chestiune de bun simţ să înţelegem faptul că evitarea utilizării telefoanelor mobile, închiderea televizoarelor şi a tabletelor ne permit să ne conectăm cu lumea din jurul nostru într-un mod de neegalat faţă de ce ar putea oferi ecranele din sticlă.

Cercetătorii au descoperit că drumeţii amatori care s-au deconectat de tehnologie şi au petrecut patru zile în sânul naturii şi-au îmbunătăţit cu 50% performanţa asupra unor sarcini care presupun creativitate şi rezolvarea de probleme. Acesta este un lucru ştiut de persoanele creative - care îşi folosesc mai mult emisfera dreaptă a creierului - dar serveşte ca un memento pentru cei care îşi folosesc mai mult emisfera stângă a creierului, şi se găsesc blocaţi în viaţa cotidiană, luptându-se să înţeleagă imaginea de ansamblu.

Beneficiile mişcării pentru sănătatea sistemului cardiovascular, în general, au fost documentate de mult timp iar drumeţia nu este o excepţie. Ceea ce s-ar putea să nu ştiţi este că activitatea în aer liber poate îmbunătăţi, de asemenea, ratele de recuperare la pacienţii bolnavi de cancer. Într-un studiu care a măsurat stresul oxidativ la femeile bolnave de cancer la sân şi la bărbaţii bolnavi de cancer la prostată, s-a descoperit că cei care s-au implicat în drumeţii pe distanţe lungi au dezvoltat cu timpul o capacitate antioxidantă mai bună în sânge, despre care se crede că ajută în lupta cu această afecţiune.

Viaţa în natură şi explorarea naturii sunt lucruri minunate – nicio cercetare ştiinţifică nu este necesară pentru a confirma acest lucru. Totuşi, implicaţiile acestui fenomen merg cu mult dincolo de senzaţiile plăcute oferite de aerul proaspăt. Un studiu asupra unui grup de persoane – care sufereau puternic de depresie, având cel puţin o tentativă de sinucidere – a descoperit unele rezultate uimitoare. Drumeţiile montane, pe post de terapie suplimentară, pe lângă celelalte tratamente pentru sănătatea mintală, au produs îmbunătăţiri semnificative în privinţa depresiei. Acest lucru arată pur şi simplu că abordările occidentale în privinţa sănătăţii mintale ar putea include terapii “alternative” pentru a îmbunătăţi sănătatea generală a persoanelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor