17 alimente care scad tensiunea arterială

Alimente care scad tensiunea arterială
Alimente care scad tensiunea arterială (Facebook)

Tensiunea arterială crescută este unul din efectele stresului zilnic. Şi cum stres avem din belşug, avem şi tensiune arterială. Modificarea obiceiurilor alimentare şi a stilului de viaţă pot aduce ameliorări, ţinând sub control tensiunea arterială şi pot reduce riscurile asociate cu complicaţiile acesteia asupra stării de sănătate.

Dacă aţi fost diagnosticaţi cu hipertensiune arterială probabil că medicul dumneavoastră v-a recomandat să faceţi unele modificări în planul alimentar. Potrivit experţilor, o dietă bogată în nutrienţi şi scăzută în alimente ce conţin sodiu, poate ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale într-un mod cât mai natural.

Mai mult, dieta pentru diminuarea tensiunii arteriale poate conţine alimente foarte gustoase. Încercaţi să încorporaţi în dieta dumneavoastră produsele alimentare de mai jos, pentru a menţine presiunea sângelui în limite normale.

Alimente care scad tensiunea arterială – Bananele

Deficitul de potasiu afectează musculatura şi bătăile inimii. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Sunt indicate în special pentru persoanele care urmează tratament medicamentos pentru hipertensiune arterială, deoarece odată cu utilizarea acestor medicamente creşte şi nevoia organismului de a mări cantitatea de potasiu. O banană pe zi este deosebit de eficientă.

Consumaţi banane simple sau adăugate în cereale, salate de fructe şi alte preparate.

Alimente care scad tensiunea arterială – Iaurtul

Iaurtul constituie o sursă bună de calciu - o porţie poate conţine şi 300 de miligrame de calciu (o treime din cantitatea zilnică recomandată pentru adulţi). S-a demonstrat ştiinţific faptul că deficitul de calciu poate fi un factor ce contribuie la dezechilibrarea tensiunii arteriale. Iaurtul este un aliment cu conţinut redus de sodiu, poate fi consumat cu uşurinţă la şcoală şi serviciu şi poate fi încorporat în nenumărate preparate culinare.

Alimente care scad tensiunea arterială – Scorţişoara

Studiile au arătat că scorţişoara poate fi utilă pentru scăderea tensiunii arteriale. În plus, scorţişoara ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge. Există multe moduri de a profita de beneficiile scorţişoarei, care nu implică deserturile. Puteţi adăuga scorţişoara în cereale, în mâncăruri, cafea sau cacao.

Alimente care scad tensiunea arterială – Cartofii albi

Cartofii albi sunt o sursă bună de potasiu şi consumul lor poate fi benefic pentru reducerea tensiunii arteriale. Cartofii sunt alimente cu conţinut scăzut de sodiu şi sunt o sursă bună de fibre. Această legumă are o reputaţie proastă pentru că există ideea preconcepută că îngraşă. Cartoful nu îngraşă, dar prăjit în ulei şi consumat în cantităţi mari, cu multă sare, nu este tocmai cea mai bună alegere. Important este că atunci când introduceţi în dietă cartofi, să nu adăugaţi lângă aceştia grăsimi nesănătoase, precum prăjeli, smântână sau maioneză. Mâncaţi cartofii fierţi sau copţi alături de verdeţuri sau alte legume sănătoase.

Alimente care scad tensiunea arterială - Peştele

Peştele este o sursă importantă de proteine slabe, iar unele soiuri de peste, cum ar fi păstrăvul, conţin o cantitate semnificativă de vitamina D. S-a demonstrat că vitamina D este utilă bolnavilor care suferă de hipertensiune arterială. Majoritatea persoanelor au dificultăţi în obţinerea acestei vitamine din alimentele consumate. De aceea este indicat să includeţi mai multă carne de peste în meniul dumneavoastră. Optaţi pentru păstrăv, somon, macrou sau hering. Preparaţi peştele la abur sau la cuptor.

Alimente care scad tensiunea arterială – Spanacul

Spanacul şi alte legume cu frunze verzi au un conţinut redus de sodiu şi sunt o sursă importantă de calciu. De aceea, spanacul este un aliment bun pentru gestionarea hipertensiunii arteriale. O cană de spanac fiert oferă 12-15% din aportul zilnic recomandat de calciu pentru adulţi. În plus, spanacul este bogat în fibre dietetice, fier şi vitaminele A şi C, ceea ce îl transformă într-un aliment esenţial în orice dietă. Folosiţi-l în salate, cu paste, carne, supă şi diverse alte feluri de mâncare.

Alimente care scad tensiunea arterială - Seminţele nesărate de floarea-soarelui

Seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de magneziu - mineral ce ajută la reducerea tensiunii arteriale. Sunt gustoase dar este important să vă asiguraţi că seminţele nu sunt sărate, deoarece sodiul poate anula beneficiile seminţelor de floarea-soarelui în diminuarea tensiunii arteriale.

Alimente care scad tensiunea arterială - Fasolea

Sănătoasă şi hrănitoare, fasolea (albă, neagră, Lima sau Pinto) este bogată în fibre solubile, magneziu şi potasiu. Toate sunt excelente pentru scăderea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea sănătăţii inimii în ansamblu. Adaugaţi fasole în salate, supe şi alte feluri de mâncare.

Alimente care scad tensiunea arterială - Soia

Soia este o altă sursă excelentă de potasiu şi magneziu. În comerţ există o varietate de produse ce conţin soia, iar majoritatea nu conţin sodiu. Pentru o gustare sănătoasă, fierbeţi produsele din soia şi adăugaţi un înlocuitor pentru sare, astfel încât să îmbunătăţiţi gustul acestora.

Alimente care scad tensiunea arterială - Seminţele de in

Seminţele de in conţin acizi graşi Omega 3, despre care s-a dovedit că ajută la reducerea hipertensiunii arteriale. Acizii graşi Omega 3 oferă numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru sistemul cardiovascular. Includeţi aceste seminţe în dieta dumneavoastră, amestecate cu iaurt, presărate într-un bol cu cereale integrale sau în pâinea de casă.

Alimente care scad tensiunea arterială - Fisticul

Fisticul este un alt aliment care ajută organismul să lupte împotriva hormonilor stresului.

Adrenalina măreşte presiunea sângelui şi face inima să bată mai repede sub stres. O mână de fistic pe zi scade presiunea arterială. Fisticul e bun în combaterea depresiilor, datorită proteinei pe care o conţine. Se digeră uşor şi are grăsimi sănătoase, dar nu trebuie prăjit prea mult sau sărat.

Alimente care scad tensiunea arterială – Portocala

Portocala are un rol important în calmarea sistemului nervos, fiind numită fructul „antistres”. Ea conţine acid folic, vitamina C şi fibră vegetală, care ajută la schimbarea stării de spirit. Atunci când trăiţi într-o stare continuă de stres e bine să consumaţi vitamina C, pentru a nu ajunge la depresie. Studiile arată că atunci când participaţi la evenimente stresante, presiunea arterială şi cortizolul revin la normal mai repede dacă luaţi 60 de miligrame de vitamina C.

Alimente care scad tensiunea arterială – Sfecla roşie

Potrivit experţilor, 500 ml de suc de sfeclă roşie pe zi poate reduce în mod semnificativ tensiunea arterială. Oamenii de ştiinţă au descoperit că nitratul dietetic din sucul de sfeclă este convertit în nitriţi de bacteriile prezente pe limbă. Nitriţii sunt apoi convertiţi în oxid nitric, care este important în reglarea şi controlul tensiunii arteriale.

Alimente care scad tensiunea arterială – Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt o alegere excelentă pentru micul dejun, mai ales dacă suferiţi de hipertensiune arterială. Fulgii de ovăz au efecte pozitive asupra stării de sănătate a unei persoane deoarece sunt bogaţi în fibre, care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi îmbunătăţesc sănătatea digestivă. Acest aliment este scăzut în sodiu şi poate fi servit împreună cu fructe sau în compoziţia produselor de panificaţie.

Alimente care scad tensiunea arterială – Cacao

Consumul de cacao, sub formă de ciocolată neagră sau băutură caldă, poate să scadă valorile hipertensiunii arteriale, în special la persoanele supraponderale. Cacaoa este o sursă importantă de polifenoli, care sunt convertiţi în oxid nitric, util în reducerea tensiunii arteriale. Două ceşti de cacao caldă îmbunătăţesc funcţia vaselor de sânge şi reduc tensiunea arterială. Cu toate acestea, asiguraţi-vă că beţi cacao fără adaosuri de zahăr sau frişcă.

Alimente care scad tensiunea arterială – Avocado

O jumătate de avocado pe zi ajută presiunea arterială să revină la normal. Avocado este o sursă foarte bună de antioxidanţi şi are cel mai ridicat conţinut de potasiu conţinând 975 mg. El contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, la păstrarea unui ritm cardiac regulat şi a unui sistem nervos sănătos.

Alimente care scad tensiunea arterială – Ierburi şi condimente

În cazul în care suferiţi de hipertensiune arterială va trebui să optaţi pentru alte condimente, exceptând sarea. Condimentele proaspete sau uscate nu conţin sodiu şi oferă în plus, alte beneficii pentru sănătate. Asiguraţi-vă că includeţi în dieta dumneavoastră condimente precum rozmarin, oregano sau cimbru.

O dietă alimentară sănătoasă, completată cu mişcare fizică şi sport, poate contracara impactul stresului, crescând nivelul sistemului imunitar şi scăzând presiunea sângelui, reglând astfel tensiunea arterială.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.