Mecanismul corupţiei. Fenechiu: "Toţi s-au înfruptat din banul public, singuri sau în combinaţii transpartinice"

Finanţarea ilegală a partidelor este un izvor şi sursă nesecată de corupţie, susţine Daniel Fenechiu.
Andrei Pricopie
29.12.2015

alte articole

Daniel Fenechiu (facebook.com)
Andrei Pricopie
29.12.2015

"Nu e o noutate pentru nimeni, că în România, de la vlădică la opincă, în mai toate funcţiile publice, oamenii sunt numiţi şi/sau menţinuţi pe criterii politice. Te-a numit partidul sau te-a menţinut partidul, ai obligaţii faţă de partid şi liderul care a "reprezentat" partidul în relaţia cu tine. Asta dacă vrei să rămâi... Pentru că, dacă nu înţelegi că trebuie să faci ce îţi cere partidul, sunt o grămadă care aşteaptă "încrederea partidului"…

Mai toate partidele au datorii uriaşe... la agenţii de publicitate, la tipografii, la televiziuni sau la oamenii de afaceri. Pe de altă parte, există "datoriile de onoare". Bani primiţi ca donaţie (poate nici parandarat nu ar suna greşit) şi pentru care au fost făcute promisiuni - un contract anume, un traseu de autostradă, un apropiat numit la ANAF sau DNA, o concesiune sau, pur si simplu, o afacere bănoasă cu statul", a scris preşedintele Partidului Naţional Democrat, Daniel Fenechiu, pe blogul personal.

De cele mai multe ori, onorarea "datoriilor politice de onoare" nu poate fi făcută de decidentul politic direct, mai exact de liderul de partid - naţional sau judeţean, a continuat şeful PND, arătând că cel care dispune de banul public sau de decizia publică este un director, un funcţionar, evident, numit sau menţinut politic, care pentru postul de director face ce i se cere.

Şi ce anume i se cere acestuia? "Să dea contractul cui trebuie, adică celui faţă de care partidul sau liderul de partid are "datorii politice de onoare" sau celui care va aduce la partid banii necesari întreţinerii partidului şi/sau liderului ori achitării datoriilor partidului.. Evident şi directorul trebuie să câştige ceva. Doar nu o să rişte degeaba."

"Mecanismul descris mai sus este ilustrat zilnic de televiziuni... Sute de "breiching-niuz-uri"... Cu exponenţi din toate partidele care au fost la butoanele politicii, în ultimii 26 de ani, indiferent de culoarea politică... Psd-işti, pnl-işti, pdl-işti, unpr-işti, udmr-işti, pnţ-cd-işti, reprezentanţi ai minorităţilor, toţi s-au înfruptat din banul public, singuri sau în combinaţii transpartinice", a adăugat Daniel Fenechiu.

Şeful PND promite că partidul pe care îl conduce va milita pentru depolitizarea administraţiei publice.

"Ştim că prin depolitizarea administraţiei eliminăm o mare parte din flagelul corupţiei! Pentru că un funcţionar care şi-a obţinut postul corect, nu are obligaţii nici faţă de un partid, nici faţă de un lider politic... Şi are ca aliat, legea", a concluzionat Daniel Fenechiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor