Mici cutremure în China / Fiul unui revoluţionar chinez îi cere lui Xi să pună capăt dictaturii instaurate de PCC
alte articole
“Dacă vrei cu adevărat să elimini corupţia, singura cale este aceea de a introduce democraţia treptat şi ordonat”, a declarat Luo Yu, în vârstă de 71 de ani, care în prezent locuieşte în SUA.
“China este asediată de crize: a credinţei, a moralităţii, a mediului înconjurător, a economiei, financiară, a educaţiei, a medicinei şi a resurselor naturale”, a continuat Luo. “De ce? Rădăcina tuturor problemelor este dictatura unui singur partid instaurată de Partidul Comunist Chinez”.
Remarcabila scrisoare deschisă a fost publicată în ziarul chinez Apple Daily din Hong Kong în 3 decembrie.
Luo Yu se alătură unei liste tot mai mari de foste cadre de Partid, dizidenţi chinezi şi observatori veterani ai Chinei care prezic faptul că regimul chinez se îndreaptă spre prăbuşire, în contrast cu imaginea de superputere în dezvoltare pe care autorităţile din Beijing urmăresc să o prezinte întregii lumi.
Scrisoarea este publicată într-un moment în care conducerea de vârf a PCC pare tot mai paranoică în privinţa faptului că regimul se va prăbuşi dacă se îndepărtează de ideologia marxistă.
Familiile lui Xi şi Luo au un trecut complex împreună, lucru care poate fi văzut din faptul că Luo i se adresează lui Xi Jinping cu “frate Xi”.
Luo îşi începe scrisoarea reamintindu-i lui Xi de relaţia apropiată dintre părinţii lor. Luo Ruiqing, unul dintre primii membri ai PCC şi fondator al aparatului de securitate publică a regimului, şi Xi Zhongxun, care a condus Departamentul de propagandă al PCC, au devenit prieteni apropiaţi după ce amândoi au ocupat funcţiile de vicepremier în Consiliul de Stat – echivalentul Cabinetului chinez – în 1959.
Soţiile celor doi participau împreună la spectacole în Marea Sala a Poporului şi s-au vizitat reciproc după moartea lui Luo Ruiqing în 1978. Ele au menţinut legătura şi după ce Xi Zhongxun a fost plasat în arest la domiciliu – o mişcare parţial orchestrată de Bo Yibo, tatăl fostului membru al Biroului Politic Bo Xilai (în prezent condamnat la închisoare) – în oraşul sudic chinez Shenzhen, după ce l-a susţinut pe premierul chinez înclinat spre reformă Hu Yaobang în anii 1980.
În scrisoare, Luo îl felicită pe Xi Jinping pentru că a reuşit să rămână la putere în ciuda tentativei de lovitură de stat orchestrată de o facţiune politică rivală (din care făcea parte Bo Xilai şi Zhou Yongkang, fostul şef al securităţii chineze, la rândul său condamnat la închisoare pe viaţă). În acelaşi timp, Luo insistă asupra faptului că actuala campanie de anti-corupţie desfăşurată de Xi cu scopul de a rectifica Partidul va duce în cele din urmă la prăbuşirea sa.
Facţiunea pe care vrea să o cureţe Xi este cunoscută sub numele de banda din Shanghai şi este grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus în semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi parţi ale poliţiei militare.
“Întregul Partid Comunist este putred. Toţi oficialii sunt corupţi şi opunându-te corupţiei, te opui Partidului”, scrie Luo. “Şi în Comitetul Permanent al Biroului Politic, ai un singur susţinător, unul neutru, şi patru aşteaptă prăbuşirea ta.”
Cu numeroasele probleme care lovesc China şi care accelerează prăbuşirea regimului, Luo Yu susţine că Xi ar trebui să permită o presă liberă, crearea unor noi partide, desfăşurarea de alegeri democratice, să creeze un sistem juridic independent şi să predea controlul armatei din mâinile Partidului în mâinile naţiunii.
“Ai spus la Naţiunile Unite: ‘Pacea, dezvoltarea, echitatea, justiţia, democraţia şi libertatea sunt valori comune ale întregii omeniri’ ... Te rog să nu spui un lucru şi să faci altul”, scrie Luo.
“Revoluţia Culturală, masacrul din Piaţa Tiananmen şi persecuţia împotriva Falun Gong sunt cazuri în care Partidul este responsabil de încălcarea legii”, scrie Luo.
În încheiere, Luo a scris: “Părinţii noştri au fost revoluţionari importanţi ai lui Mao Zedong ... Dar după revoluţie, în locul unui guvern democratic, avem o dictatură. Aceasta este diferenţa dintre Mao şi George Washington al Americii.”
“Am crezut că putem discuta discret, fiind fraţi cu un trecut similar”, a adăugat Luo, făcând aluzie la faptul că ambii sunt copii de lideri revoluţionari. “Dar sunt nevoit să strig, din moment ce nu există niciun canal de comunicare într-o dictatură.”