Marina Berlusconi se pregăteşte să intre în politică

Poziţia-cheie pentru Marina Berlusconi nu este cea de preşedinte al Editurii Mondadori, ci politica şi faptul de a fi în centrul marelui joc al puterii economice şi politice, singurul care o interesează cu adevărat pe prima născută a premierului italian, comentează revista italiană L'Espresso, în ediţia de luni.
Acum mai mult ca niciodată politica face parte din preţioasa moştenire a celui supranumit Il Cavaliere. Şi politica, aşa cum i-a explicat de atâtea ori tatăl său, înseamnă leadership. Între timp, Marina a devenit 'pasionată' de problemă şi se antrenează, întâlnindu-se cu editorialişti şi analişti din presa lombardă, în primul rând cu principalul jurnalist de ştiri politice de la ziarul 'Il Sole 24 Ore', Stefano Folli.
De mii de ori s-a spus în redacţii, în cercurile conservatoare, în saloanele politice: după Silvio va urma Piersilvio. Mult mai probabil, însă, după Silvio va urma Marina. Nu numai pentru a gestiona imperiul ci şi pentru a administra, atunci când va fi nevoie, moştenirea politică.
Deocamdată, totul trebuie să fie tacit. Înainte de a înfrunta orice chestiune privată, Silvio Berlusconi trebuie să depăşească obstacolul divorţului legal de Veronica. O separare care trebuie să treacă prin negocieri şi tratative nu numai pentru alimente, ci şi pentru cererile de garanţie privind viitorul celor trei copii Barbara, Eleonora şi Luigi, în raport cu ''cuferele'' şi poziţiile deja consolidate ale Marinei şi lui Piersilvio.
Marina a mărturisit de mai multe ori că este gata să părăsească scaunul de preşedinte al Editurii Mondadori, adăugând că un grup editorial atât de prestigios ar trebui să aibă şi un mare cotidian naţional popular. Ar fi unda verde pentru Barbara, care se va putea aşeza în consiliul de administraţie şi pentru numirea într-un rol de primă mărime.
Trei la doi, acesta este biletul de loterie care îl obsedează pe Il Cavaliere. Proporţia numerică dintre copiii avuţi de la prima soţie, Carla Dall'Oglio, încă foarte influentă la curtea berlusconiană, şi cei rezultaţi din povestea de dragoste cu Veronica Lario, este şi o problemă de matematică dificil de rezolvat chiar şi pentru un atotputernic ca el. Copiii au crescut şi nu mai este prea mult timp pentru a defini tabla de şah a imperiului şi tronurile de distribuit.
Luigi, fiul cel mic avut cu Veronica, are doar 21 de ani. El nu arată vreun semn de ambiţie şi nici impetuozitatea care îl caracteriza pe tatăl său la vârsta lui. Dimpotrivă, dezvăluie mai degrabă religiozitate şi devotament, mergând în fiecare an la Lourdes, sub un nume fals. În loc să se îmbarce ca Silvio pe nave de croazieră unde să fie un cuceritor de femei, a devenit noul preşedinte al organizaţiei non-profit Opsis, care se ocupă de persoane defavorizate. Luigi nu pare să ascundă printre aspiraţiile sale secrete un complot pentru a-l înlătura sau a răsturna poziţia de invidiat a lui Piersilvio în maşina de măcinat bani Mediaset, al cărei vicepreşedinte este fratele vitreg.
Sora lui Luigi, Eleonora, care a obţinut recent diploma în Business management în SUA, nu pare nici ea să urmărească ascensiuni fratricide corporatiste, ci mai degrabă manifestă un interes sincer pentru ţările în curs de dezvoltare, astfel încât s-a logodit cu un manechin brazilian, Fernando Machado.
Înscăunată în centrala echilibrelor puterii financiare, puternică prin multele poziţii deţinute în imperiul familiei, Marina poate ceda, prin urmare, preşedinţia Editurii Mondadori, mai ales că în jocul ei s-a insinuat ''viermele'' politicii.
Cu mai mult timp în urmă, Il Cavaliere reflecta: 'In America, politica se face prin dinastii. Au fost Kennedy, Bush, Clinton.' Şi, evident, Silvio Berlusconi nu poate rămâne mai prejos. Cu Marina, încheie L'Espresso.