Ultimatumul lui Trump pentru Iran: Acord nuclear sau bombardamente americane

The Donald (Chip Somodevilla/Getty Images)
Redacţia
03.04.2025

Potrivit rapoartelor internaţionale, Casa Albă ia în considerare în mod serios propunerea Iranului de a purta discuţii nucleare indirecte. Cu toate acestea, marţi, SUA au impus mai multe sancţiuni Republicii Islamice, ca parte a campaniei de „presiune maximă” restaurată de Trump, transmite Zero Hedge

Departamentul Trezoreriei a sancţionat în această ultimă mişcare mai multe entităţi cu sediul în Iran, Emiratele Arabe Unite şi China - afirmând că acestea sunt implicate în „achiziţionarea de componente pentru vehicule aeriene fără pilot (UAV) în numele Qods Aviation Industries (QAI), cu sediul în Iran - un producător principal pentru programul UAV al Iranului”.

În acelaşi timp, Casa Albă a făcut un punct central de discuţie din ideea că Iranul şi houthiţii sunt mână în mână. Administraţia susţine că misiunea de bombardament din Yemen, desfăşurată de peste două săptămâni, reprezintă o lovitură majoră pentru Iran.

În prezent, un al doilea portavion american este în drum spre Orientul Mijlociu. Acest lucru a fost confirmat marţi printr-un ordin al secretarului apărării Pete Hegseth de a trimite USS Carl Vinson şi navele de război care îl însoţesc în regiune. Acolo, acesta se va alătura USS Harry Truman - care a fost deja supus unor încercări repetate ale rebelilor Houthi de a-l ataca în regiunea Mării Roşii.

Vinson se deplasează în zonă din Asia-Pacific. De asemenea, Hegseth a „ordonat desfăşurarea de escadrile suplimentare şi alte mijloace aeriene care vor consolida în continuare capacităţile noastre defensive de sprijin aerian”.

Parisul a găzduit miercuri discuţii diplomatice legate de Iran cu privire la găsirea unei căi de urmat. Ministerul de Externe al Franţei a emis o declaraţie în care afirmă că fereastra de oportunitate pentru un nou acord nuclear cu Iranul este „îngustă şi, dacă nu se poate ajunge la un acord, atunci o confruntare militară pare să fie aproape inevitabilă”.

Practic, preşedintele Trump a lansat un ultimatum puternic şi provocator: Teheranul poate semna un nou acord sau se confruntă cu bombe americane.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ripostat, avertizând că va urma cu siguranţă un „contraatac puternic”. Presa de stat iraniană a subliniat că aproximativ zece baze militare americane din regiune se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene.

Un alt semn că Trump ar putea vorbi serios despre atacuri preventive este faptul că săptămâna trecută Pentagonul a trimis cel puţin cinci bombardiere B-2 la baza americană de la Diego Garcia din Oceanul Indian.

Acest lucru aduce bombardierele la o distanţă apropiată de atac atât faţă de Iran, cât şi faţă de Yemen. Este probabil ca orice escaladare între Teheran şi Washington să aibă loc în afara Iranului, iar SUA să lovească mai întâi mandatarii.

Între timp, Rusia şi Iranul au continuat să discute despre rolul Moscovei de mediator extern între Teheran şi Washington cu privire la programul său de energie nucleară. Administraţia SUA a părut până acum deschisă la acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor