Manifestanţii ucraineni în marş motorizat spre casa preşedintelui Ianukovici

Demonstraţie anti-guvernamentală la Kiev, zeci de mii de persoane, Piaţa Independenţei, 29 decembrie 2013
Demonstraţie anti-guvernamentală la Kiev, zeci de mii de persoane, Piaţa Independenţei, 29 decembrie 2013 (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)

Zeci de mii de ucrainieni proeuropeni s-au adunat duminică, în centrul Kievului, în semn de protest faţă de agresarea jurnalistei Tetiana Ceornovol, agresată după ce a publicat o serie de materiale critice la adresa regimului Ianukovici, adunarea fiind urmată de un marş motorizat înspre casa preşedintelui Ianukovici.

Protestele s-au extins dincolo de EuroMaidan. După ce au instalat în faţa primăriei din Kiev un uriaş brad de Crăciun împodobit, în vârful căruia flutură un steag ucrainean şi un steag UE, un convoi de maşini cu protestatari a pornit înspre Mezhyhirya, somptuoasa reşedinţă a preşedintelui ucrainean.

În jurul orei 14, ora Kievului (şi a Bucureştiului), în jur de 1000 de vehicule se pregăteau de bariera amplasată de poliţie la aproximativ 1,5 km de Mezhyhirya, îndreptându-se spre reşedinţa lui Ianukovici, pentru a protesta împotriva abuzurilor la care sunt supuşi militanţii proeuropeni şi pentru a îi cere Preşedintelui să demisioneze din fruntea statului pe care l-a deturnat de pe drumul integrării în structurile UE.

Proteste similiare au fost organizate sâmbătă, când în jur de 50 de maşini cu protestatari s-au îndreptat spre casa Procurorului General Viktor Pshonka, din satul Grorenichi, aflat la câţiva kilometri de capitală iar în urmă cu trei zile, proteste similare au fost organizate lângă casa Ministrului de Interne ucrainean Vitaly Zakharchenko.

Protestele manifestanţilor proeuropeni au căpătat un nou imbold după agresarea Tetianei Ceornovol. Atacul asupra tinerei jurnaliste, desfigurată în bătaie şi aruncată într-un şanţ la scurtă vreme după ce a fotografiat casa Ministrului de Interne, acuzat de reprimarea violentă a manifestaţiilor din data de 30 noiembrie, şi a Procurorului General, acuzat că a muşamalizat crimele forţelor de ordine, i-ar revoltat pe ucraineni, dând un nou suflu manifestaţiilor pro-Europa şi anti-Ianukovici.

Atacul asupra Tetianei a reînsufleţit indignarea protestatarilor faţă de lungă serie de violenţe comise de regim, dintre care reamintim agresiunea poliţiei împotriva demonstranţilor ieşiţi în stradă pe 30 noiembrie, soldată cu zeci de răniţi, atacurile împotriva a mai mult de 40 de jurnalişti care raportau despre manifestaţiile de la 1 decembrie, atacurile coordonate asupra membrilor de control rutier, grupul civic care expune în mod eficient corupţia în rândul poliţiei rutiere, precum şi atacul din 24 decembrie asupra unui co-organizator EuroMaidan în Kharkiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe