Când paranoia ajunge la apogeu şi un joc este declarat ”o formă de invazie culturală”

Un poliţist chinez la Beijing
Un poliţist chinez la Beijing (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

De ce se teme guvernul de la Beijing ? Un add-on publicat de producătorii internaţionali de jocuri PC, Electronic Arts, a pus pe jar guvernul chinez şi a condus la interzicerea tuturor jocurilor din seria Battlefield 4 cât şi a ştirilor despre acestea, notează Techie News.

Odată cu publicarea jocului, Ministerul Culturii a interzis toate formele jocului Battlefield 4 şi a elaborat planurile de a stopa vinderea copiilor fizice ale jocului, a download-urilor, demo-urilor, patch-urilor şi chiar a ştirilor despre acesta.

Imediat după publicarea noii decizii, ca printr-o mişcare reflexivă, producătorul de jocuri Electronic Arts a fost acuzat de China că a creat ”o formă de invazie culturală”. Fobiile guvernului chinez nu au încetat aici. PCGames.com.cn, a raportat jocul ca fiind ilegal deoarece ”pune în pericol securitatea ţării şi conduce la agresiune culturală”.

Ideea conform căruia jocul este ”o invazie culturală” a fost avansată de către ziarul condus de stat, Armata Chineză.

Toate controversele privind ”agresiunea culturală şi ameninţarea la securitatea naţională” au fost stârnite de noul add-on al jocului, China Rising. Povestea jocului se desfăşoară în anul 2020 şi are în prim plan un Admiral Chang, care vrea să răstoarne guvernul cu ajutorul Rusiei în timp ce de partea Chinei sare în ajutor armata Statelor Unite.

Ideea conform căruia jocul este ”o invazie culturală” a fost avansată de către ziarul condus de stat, Armata Chineză.

O mişcare defensivă a fost deja făcută de guvernul chinez care a blocat pe Weibo (platforma chineză principală de microblogging social - n.r.) o versiune mai veche a jocului Battlefield 4 tradusă în chineză.

Electronic Arts a refuzat să comenteze subiectul, fiind de părere că nu contează prea mult dacă jocul nu se va vinde în China.