Disponibilizaţii MAI "executaţi pe capete" înaintea examenelor pentru revenirea în Sistem. Partea a II-a

Scoşi din structurile MAI în 2011 după un interviu cu doar 5 întrebări, foştii angajaţi ai Ministerului trebuie să treacă acum teste peste teste pentru a se întoarce. Unii dintre ei nici nu apucă însă să le dea şi acuză de rea-voinţă Sistemul.
Loredana Diacu
04.05.2016

alte articole

Jandarm disponibilizat (Facebook)
Loredana Diacu
04.05.2016

Scoşi afară din structurile Ministerului de Interne în 2011 după celebrul protest la care poliţiştii au aruncat cu şepcile în curtea Palatului Cotroceni, disponibilizaţii MAI se chinuie în aceste zile să intre înapoi în sistem, încercând să prindă unul dintre cele 1107 de posturi pe care MAI - care se confruntă cu o mare lipsă de personal - susţine că le-a scos la concurs pentru ei.

Spunem "se chinuie" pentru că, aşa cum am arătat într-un articol anterior, foştii angajaţi MAI acuză că sunt pur şi simplu "executaţi."

Continuăm seria de articole dedicate disponibilizaţilor MAI, cu declaraţiile unor foşti pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră care s-au izbit de probleme la efectuarea analizelor medicale şi la susţinerea testului psihologic ce condiţionează înscrierea la concurs. Mai toţi cei picaţi sunt oameni care au dat în judecată structurile Ministerului, cerând să fie reprimiţi.

Stănescu Marius Virgil: A fost o execuţie. Vom face greva foamei!

Fost poliţist de frontieră, Marius Stănescu munceşte pe 700 de lei iar pentru a-şi face analizele medicale a cheltuit alocaţia copiilor, cu speranţă că, dacă va fi reîncadrat, le va putea oferi acestora o viaţă mai bună. N-a fost să fie aşa. Şi el şi colegii săi disponibilizaţi au fost picaţi la psihologic. Stănescu este unul dintre cei ce au dat statul în judecată.

"Executaţi, am fost executaţi. Am fost disponibilizaţi în 2011 de aceeaşi oameni care ne execută şi acum. Dacă n-o putut să ne pice cu fişa medicală, după ce ne-a căutat şi acolo unde trebuia noi să-i pupăm şi nu i-am pupat, s-o gândit acum să ne dea psihologic şi să ne execute. Şi ne-o executat!

După cinci ani, am zis "gata, a ieşit soarele şi pe uliţa noastră! Şi apoi gata, au pus capacul, s-a terminat. Din 11 (câţi şi-au depus dosarul pentru concurs n.r.) am rămas 10 (după fişa medicală n.r.) dintre care ne-o executat pe toţi la psihologic. Am făcut acum contestaţie, dar nu cred că are vreo relevanţă. Am luat şi alocaţia de la copii să fac fişa medicală sperând că o să se îndrepte situaţia noastră. Nu cred însă că o să se întâmple atâta timp cât mafioţii care ne-au dat afară în 2011 sunt încă în Sistem.

Vreau să dau examen psihologic de câte ori vor ei, dar public, să vadă toată lumea, cât am fost în sistem am luat toate examenele şi acum l-am picat. Nu e prea mare coincidenţa?" a declarat fostul poliţist de frontieră anunţând că va veni la Bucureşti, alături de alţi colegi respinşi, pentru a face greva foamei.

Stănescu Virgil este unul dintre foştii disponibilizaţi care au dat în judecată MAI după disponibilizare.

Ioan Blaga, fost jandarm: Sistemul românesc pentru unii e mumă pentru alţii e ciumă. Pentru noi a rămas ciumă

De profesie jandarm, Blaga a fost pus şi el pe tuşă în 2011, după 21 de ani de muncă. Potrivit fostului jandarm, care nu este rudă cu copreşedintele PNL-ului, altminteri poate ar fi fost reîncadrat, în 2011 a fost trecut în rezervă - deşi avea toate cursurile la zi, toate gradele luate, salarii de merit, primise premii şi fusese chiar decorat de ministrul de la vremea respectivă - pentru ca postul lui să fie dat ginerelui fostului prefect de atunci.

Timp de 5 ani, Blaga a făcut toţi paşii pentru a se întoarce la viaţa militară, adresându-se inclusiv instanţei, bătând la porţile miniştrilor, la Guvern, la preşedinţia lui Iohannis, fără niciun succes. Între timp, şi-a ţinut familia din grădinărit, deoarece angajatorii refuzau să-l ia odată ce purta anatema de "disponibilizat".

Odată cu fereastra de oportunitate, Blaga a încercat să revină în sistem. Zadarnic. La fel ca şi colegii săi care au mai acţionat MAI-ul în instanţă după ce au fost disponibilizaţi abuziv, fostul jandarm a picat examenul psihologic, după ce anterior a trecut prin calvarul analizelor.

"S-o văzut pe faţă că mi s-a pus beţe în roate (la analizele medicale n.r.). Se vede clar – numai nu se vede cu ochiul liber – Mă, ce cauţi aici? – numai că nu ţi-o zice în faţă. Nu ne mai vor înapoi. De ce? Ne-am permis să-i dăm în judecată pentru aflarea adevărului şi a soluţionării cauzei care ne doare. Atât s-a umblat prin spatele nostru şi prin faţa noastră, şi prin laterală, pe la toate portiţele numai să nu ajungem în instanţă, să nu cumva să câştigăm. (...) S-a văzut după rezultatele examenelor psihologice. Adică, cum un om după 20 de ani şi în fiecare an testat psihologic şi-a luat testele cu brio, acum primeşte calificativul de inapt...chiar... e prea pe faţă. Şi nu numai situaţia mea... ci în general toţi colegii.. că toţi care au fost de vârsta noastră de prin anii '60-'70 nu există unul admis. Prea vizibil. E prea vizibil", declară Blaga.

Întrebat ce va face mai departe, fostul jandarm spune că va pleca. Cât mai departe de ţara pe care a slujit-o 20 de ani pentru ca acum să se trezească, încă o dată, batjocorit.

"Să ies din ţara asta afară, să predau şi diploma de şcoală militară, şi buletinul, pentru că asta nu mai e România, e hoţie, doamnă, hoţie pe faţă. Mi-am apărat ţara din devotament 20 de ani, nu pentru salariu sau pentru serviciu. Eu nu ştiam ce salariu o să am când o să-mi termin şcoala. Eu nu ştiam că o să am contract cu ţara 9 ani de zile. Nu ştiam treaba asta. Eram un tânăr vlăjgan căruia i-a plăcut armata, i-a plăcut milităria, şi am făcut-o cu suflet din suflet. Eu mi-am sacrificat o parte din viaţă pentru ţara asta. Sistemul românesc pentru unii e mumă pentru alţii e ciumă, pentru noi a rămas ciumă!', a declarat Blaga.

Alexandru Savu, fost jandarm: Lucrările nu au fost secretizate. O să fac contestaţie!

Prezent la aproape toate protestele disponibilizaţilor MAI, Alexandru Savu a fost picat şi el la testul psihologic. Nemulţumit de cele întâmplate, Savu acuză că s-a procedat ilegal, respectiv lucrările nu au fost secretizate.

"E o mare măgărie. Mie şi la colegii care suntem pe rechemare ne-a dat aviz negativ. Am dat la Vâlcea testul psihologic şi nici nu ne-a lăsat timpul necesar să terminăm. Şi, cel mai important lucru e că lucrările nu au fost secretizate, aşa cum se procedează la examen, unde se îndoaie colţul, se sigilează şi se stampilează. Oricum, era tabelul nominal şi ne-au luat în ordine. Chiar dacă secretizau, ştiau. O să fac contestaţie. Trebuia să fie anonimă lucrarea, aşa e procedura la orice lucrare", a relatat Savu pentru Epoch Times.

Fostul jandarm mai acuză că testul psihologic nu a fost urmat de un interviu cu un psiholog, lucru cel puţin bizar.

Întrebat dacă el crede că a fost picat intenţionat, Savu a râs: "Păi noi avem un proces la ICCJ de rechemare în activitate!"

Merită menţionat că Alexandru Savu a luat parte la numeroase proteste prin care disponibilizaţii MAI au cerut reîncadrare. De asemenea, Savu are procese pe rol cu statul. Ultimul dintre ele, pe rolul Înaltei Curţi, vizează nerespectarea unei note raport a fostului ministru Gabriel Oprea, în care se prevedea că posturile vacante să fie ocupate prioritar prin rechemarea foştilor angajaţi disponibilizaţi. Despre această notă raport, în partea a III-a a articolului.

C.T.A., fost poliţist de frontieră: inapt pentru că are burtă

Fost poliţist de frontieră, C.T.A. nu a vrut să i se facă public numele, pentru a nu avea şi mai multe probleme. La fel ca şi colegii săi, a acuzat probleme la examenul medical. El, personal, a fost jignit că are burtă iar medicul i-ar fi făcut şicane. După ce a reuşit cu greu să se vadă cu fişa care îl dovedea apt, C.T.A. a picat psihologicul la fel ca mai toţi colegii săi disponibilizaţi care au dat examenul psihologic alături de el.

"După 14 ani de vechime în muncă, fără nicio problemă, fără nicio abatere, acum ni se pun piedici. Ni s-au pus piedici la fişa medicală, că suntem obezi, că suntem nu stiu cum, ne-a dat afară doctorul, ne-a făcut în fel şi chip. Domnu, aveţi burtă... Am mers, mi-a ieşit colesterolul 231 şi am fost declarat inapt. Am repetat, să iasă 200, am ţinut regim, am scos colesterolul la 187, în ziua de miercuri, m-am dus să îmi încheie fişa. "Unde pleci?" mă întreabă medicul. "La Iaşi, să depun fişa." "Nu pleci, că nu vreau eu!" "Domnu' doctor, vă rog frumos, stau afară 4 băieţi şi mă aşteaptă." Am tăcut, mi-a pus ştampila, am plecat spre Iaşi", ne-a relatat C.T.A.

La testul psihologic, din 14 câţi s-au prezentat, doar 3 au luat examenul, din care 2 erau prin demisie şi un singur disponibilizat. Întrebat cum îşi explică ce se întâmplă, CTA ne-a dat acelaşi răspuns ca şi colegii săi: "Nu ne vor înapoi în sistem".

De ce? "Am deranjat pe cineva. Şefii de sectoare, şefii de tură, că nu am vrut să cooperăm cu dumnealor la luat de şpagă", ne-a răspuns omul.

Cristea Ovidiu, Poliţia de Frontieră, Galaţi: Am fost luaţi în batjocură, chinuiţi!

Ovidiu Cristea a fost pus şi el pe tuşă în 2011 deşi nu avea abateri, nu avea sancţiuni, şi nu fusese cercetat disciplinar vreodată. La încercarea de întoarcere s-a izbit şi el de probleme: "Am fost luaţi în batjocură, chinuiţi.... Am fost foarte dezamăgiţi din toate punctele de vedere. Am fost trataţi mai rău ca cei din viaţa civilă", ne-a declarat Cristea.

Întrebat cine l-a tratat rău, fostul poliţist de frontieră ne-a răspuns: "Şi dl.doctor care a fost la fişa medicală, şi aici la testarea psihologică s-a făcut nedreptate, ne-au dat nişte teste matematice care nu aveau de-a face nimic cu testarea psihologică. Am dat ani de zile teste psihologice cu doctorul unităţii şi am luat testele cu brio. Acum ni s-au pus piedici, ni s-au pus beţe în roate, ne-a scos inapţi, avem familii, am doi copii acasă. Aşteptăm de 5 ani să reintrăm în sistem, am doi băieţi mari, la şcoală, la liceu, sunt deştepţi, învaţă, avem nevoie de bani, dacă eu nu pot să-i ajut acum când au nevoie de bani, atunci când?"

Şi Cristea se numără printre cei care au dat în judecată MAI-ul după ce a fost disponibilizat.

Cristian Popescu, fost pompier: Or să angajeze pe cine vor ei, nu pe noi, asta e doar un paravan

Cristian Popescu a fost respins pe motiv că nu corespunde, că la pompieri a fost telefonist iar acum MAI-ul vrea servant. Problema pe care o ridică omul este că acest lucru i-a fost comunicat după ce a plătit din puţinii săi bani analize şi legalizări.

''Măcar puteau să îmi zică de la început, am plătit analize, legalizări şi mi-au dat cu tifla că au căutat ei bine şi nu corespund, că am fost telefonist. (...) Ne-au făcut asta ca să angajeze pe cine vor ei, nu pe noi, asta e doar un paravan. Nu sunt singurul... mai sunt", ne-a declarat Cristea.

D.C.I, subofiţer în rezervă jandarmi, MAI declarat inapt fiindcă are chelie

După ce a purtat ani de zile casca de luptător, pe soare, la 40 de grade, că aşa a fost meseria, D.C.I a fost declarat iniţial inapt pe motiv de calviţie, la Ploieşti. Deloc dornic să renunţe, omul a venit la Bucureşti unde a făcut alte analize şi l-au găsit apt. Cu toate acestea, a pierdut testul psihologic, căci nu a mai reuşit să-şi termine fişa medicală la timp.

"E pentru prima oară în istoria ţării când se face rechemare a cadrelor militare ce au fost disponibilizate abuziv, în 2011, când preşedinte era Băsescu, premier Boc, şi ministru de Interne Igas, de meserie ospătar. Acum ceva timp era dat la televizor când tăia porcul. Toţi vin să taie, asta e meseria lor, dar nu se uită unde dau. Nu au ştiut să pună în practică rechemarea, pentru noi, cadrele militare în rezervă, trebuiau să constituie o comisie, unul pe linie medicală, unul pe linie psihologică, unul pe juridic - să vadă dacă ai cazier sau nu. Or să îşi bage nepoţii, cumnatul, vecinul de pe stradă, de aia au dat puţine locuri. În loc să rezolve problema noastră, a militarilor, care suntem şlefuiţi, cu vechime şi ştim ce avem de făcut, au luat ospătari, bucătari... nu fac discriminare dar nu s-au gândit la bani, pentru că pe oamenii ăştia vor trebui să îi trimită la şcoală", ne-a declarat D.C.I.

Aurel Colţea, fost jandarm: "S-a făcut tot posibilul ca foarte mulţi să pice la probele medicale, la psihologic!"

Dat afară de la jandarmi, după ce a avut un accident în drum spre serviciu, Aurel Colţea lucrează acum în privat, pe 900 de lei pe lună.

"Ce pensie credeţi că o să iau, dacă apuc să ies la pensie, bineînţeles? Una de nimic. La asta mă gândesc. Şi până la urmă, asta îmi doresc, pentru asta am dat la jandarmi, asta e meseria pe care vreau să o fac!", declară Aurel, respins pe motive medicale.

"Problema a fost la fişa medicală. Eu m-am angajat în 2003 şi la o lună şi jumătate, când mergeam spre serviciu, în uniformă, am fost lovit de o maşină pe trecerea de pietoni. Am avut o fractură la gleznă, operată şi nu mai am aceeaşi mobilitate 100% în gleznă. Comisia de la Spitalul militar din Constanţa m-a declarat însă apt. Acum însă când am făcut controlul pentru rechemare, am fost declarat inapt că nu pot face genoflexiuni!", ne-a declarat Colţea, în opinia căruia, "s-a făcut tot posibilul ca foarte mulţi să pice la probele medicale, la psihologic".

Explicaţia? Una simplă: Nu s-a vrut.

"Nu s-a vrut, nu s-a vrut ca noi să revenim în sistem, ar fi însemnat să recunoască că au greşit când ne-au trecut în rezervă. Trecerea în rezervă s-a făcut ilegal şi abuziv. Când au apărut primele semnale că putem fi reîncadraţi am tot făcut cereri şi ne-au răspuns că noi suntem priorităţi şi că în momentul în care vor avea locuri bugetate, noi suntem prioritari pentru angajare. Dar noi n-am avut nicio prioritate, căci nu poţi face o rechemare în activitate prin examen-concurs. Nu are nicio legătură examenul concurs cu rechemarea, cred că nici constituţional nu este.

Din 3000 de locuri (cât a scos MAI la concurs) doar circa 1000 au fost pentru cei disponibilizaţi. Cred că nici nu ne vor în sistem. În decembrie 2014, Gabriel Oprea a dat o notă - raport prin care făcea rechemarea tuturor cadrelor disponibilizate în 2011. 43 dintre noi i-am dat în judecată, pentru că nu au respectat ordinul şi când au văzut că ne-am deşteptat iar ei nu sunt acoperiţi, au făcut o lege, o derogare, un ordin de ministru 107 prin care încearcă să ne pună beţe în roate.

Şi când au făcut ei rechemare acum au dat voie să participe orice rezervist, şi cei ce şi-au dat demisia să poată reveni în sistem. Eu zic că odată ce ţi-ai dat demisia nu poţi reveni prin rechemare. Poţi reveni ca sursă externă, e cu totul altceva. Dar au făcut aşa încât să poată să-i aducă pe ei înapoi. Acum aştept să văd câţi dintre colegii care au luptat 5 ani de zile vor reuşi să ia examenul", spune Colţea.

Nota de ministru dată de Oprea, precum şi alte ordine buclucaşe, oportunitatea concursului organizat de MAI vor face însă subiectul articolului următor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor