"CCR a dat cea mai mare lovitură corupţiei din MAI şi din Politia Română"

Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţionale prevederile unui articol din Statutul Poliţistului dând astfel, potrivit liderului sindicatului Diamantul, o lovitură corupţiei din MAI şi Poliţie.
Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
25.03.2016

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis, joi, că articolul 18 din Statutul poliţistului, care permite ministrului de Interne să organizeze prin ordin concursurile pentru posturile de conducere din poliţie este neconstituţional, acesta încălcând principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

”Din punctul nostru de vedere, azi, CCR a dat cea mai mare lovitură corupţiei din MAI şi din Poliţia Română! Acum există o şansă reală ca, prin redactarea de către Parlament a unor noi texte de lege cu un conţinut corect, să scăpăm să mai fim conduşi de slugile unor politicieni, trecându-se la ocuparea funcţiilor de conducere în poliţie strict pe criterii de performanţă profesională!", a declarat Emil Păscuţ, liderul sindicatului poliţiştilor din România Diamantul.

Revenind la decizia CCR, judecătorii au admis joi, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.18 din Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului sunt neconstituţionale.

Curtea a constatat că aceste dispoziţii contravin art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie, deoarece aspectele esenţiale privind ocuparea posturilor de conducere ţin de statutul poliţistului şi trebuie reglementate prin lege organică, respectiv Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului.

Curtea a mai constatat încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(4) din Constituţie referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, deoarece prevederile art.18 din Legea nr.360/2002 deleagă reglementarea acestor aspecte esenţiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor