Raport CSM: În ultimii doi ani au fost condamnaţi pentru corupţie 36 de magistraţi

În perioada 2014 - 2015 au fost condamnaţi pentru corupţie 36 de magistraţi, iar în ultimii cinci ani, au fost aplicate 114 sancţiuni disciplinare procurorilor şi judecătorilor.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

"Discuţia despre valorile etice în interiorul profesiei, modul în care acestea sunt reflectate în comportamentele judecătorilor/procurorilor, educaţia acestora în spiritul acestor valori etice, înţelegerea şi conştientizarea valorilor, raportarea fiecărui judecător/procuror şi a profesiei la valorile etice, cum trebuie ele analizate, toate acestea sunt o modalitate eficientă de prevenire a sancţiunilor.

Dimpotrivă, lipsa celor de mai sus în mod cert reprezintă anticamera sancţiunilor, încălcărilor Codului deontologic, lipsei de bună reputaţie, pedepselor penale. De aceea, o scurtă trecere în revistă a sancţiunilor e utilă din perspectiva amintită anterior", se precizează într-un document publicat de Consiliul Superior al Magistraturii pe site-ul instituţiei, citat de Mediafax

CSM arată că Secţiile pentru judecători şi procurori în materie disciplinară au fost confruntate cu o intensă activitate în ultimii cinci ani.

"Anul 2015 a adus cele mai multe sancţiuni disciplinare împotriva judecătorilor: acţiunile disciplinare au fost exercitate în principal de Inspecţia Judiciară împotriva judecătorilor şi au fost pronunţate 25 hotărâri prin care judecătorii au fost sancţionaţi pentru săvârşirea unor abateri disciplinare. Statistic, s-a constatat că majoritatea judecătorilor sancţionaţi disciplinar deţin funcţii de execuţie. Aceştia provin de la instanţe cu volum mare de activitate, în special judecătorii şi tribunale", conform documentului citat.

Numărul dosarelor în materie disciplinară care i-au vizat pe procurori, a fost "relativ constant", variind, în perioada 2010 - 2015, între şapte şi 13 dosare. În 2015, până în luna noiembrie, au fost aplicate şapte sancţiuni disciplinare unor procurori, faţă de patru sancţiuni în anul 2010.

"Sancţiunile aplicate judecătorilor şi procurorilor în perioada 2010 - 2015 au acoperit întreaga paletă de sancţiuni disciplinare prevăzute de art. 100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, predominând sancţiunea avertisment. Sancţiunea excluderii din magistratură a fost aplicată anual în câte cel puţin două cazuri pentru judecători, situaţia culminând cu anul 2015, când şase judecători au fost excluşi din magistratură", potrivit CSM.

Încălcarea normelor Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor a fost constatată, în perioada 2012-2015, în două situaţii în cazul judecătorilor şi în trei cazuri pentru procurori.

CSM arată că, din punct de vedere al îndeplinirii condiţiei de bună reputaţie, în perioada 2012-2015, pe rolul Secţiei pentru judecători au fost înregistrate opt sesizări privind verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii a judecătorilor.

"În unul dintre cazuri procedura a fost suspendată ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva judecătorului, iar într-un alt caz s-a constatat neîndeplinirea acestei condiţii de către magistrat. Pe rolul Secţiei pentru procurori au fost înregistrate două sesizări privind verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii a procurorilor (în una dintre cauze s-a constatat că nu sunt indicii, iar cealaltă a rămas fără obiect)", se mai afirmă în document.

Potrivit sursei menţionate, condamnările penale pentru infracţiuni de corupţie sunt cele mai grave situaţii în care au fost implicaţi judecători şi procurori. În anul 2014, au fost condamnaţi definitiv un număr de 20 de magistraţi, dintre care şapte judecători şi 13 procurori. În primele opt luni din 2015, instanţele de judecată au pronunţat hotărâri de condamnare definitive faţă de 16 magistraţi, dintre care cinci judecători şi 11 procurori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne