Faţa nevăzută a bilanţului MAI: Statul român foloseşte poliţişti contra foştilor poliţişti (Video)

Protest al foştilor angajaţi MAI
Protest al foştilor angajaţi MAI (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

UPDATE: În timp ce în sediul Ministerului Afacerilor Interne preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta asistau la prezentarea bilanţului MAI pe anul 2014, ocazie de discursuri frumoase, aplauze şi felicitări, afară, într-un frig muşcător, câteva zeci de foşti poliţişti, jandarmi, pompieri, veniţi să-şi ceară reîncadrarea, au fost înghesuiţi de forţele de ordine departe de clădirea ministerului, pentru a nu deranja evenimentul.

Disponibilizaţi în 2011 pe motiv "de buget", foştii angajaţi acuză că au fost trimişi acasă în mod abuziv, fără să li se dea salarii compensatorii şi fără să fie reîncadraţi ulterior, deşi în legea 80/1995 - Statutul cadrelor militare - există noţiunea de rechemare a cadrelor militare.

"Nu a existat un examen, nu s-a respectat nicio lege şi niciun ordin de ministru privind disponibilizarea acelor cadre militare. (...) Nu a fost o procedură legală, nu a existat un ordin emis şi dat în Monitorul Oficial referitor la disponibilizarea cadrelor militare. (...) Nu am beneficiat, ca alte cadre, disponibilizate până în 2011, de salarii compensatorii. Nu a existat niciun sprijin din partea statului. Iniţial a existat un proiect de lege în 2011 privind reconversia profesională a celor ce vor fi disponibilizaţi din MAI în 2011, dar nu s-a vrut adoptarea lui.", a declarat pentru Epoch Times dl Cristian Negruţ, lider onorific al foştilor angajaţi disponibilizaţi.

Potrivit fostului angajat MAI, în 2011 au fost disponibilizaţi în jur de 5000 - 5200 de oameni, fără salarii compensatorii, ajutor de şomaj, reconversie etc. În timp ce ofiţeri cu grade înalte au fost rechemaţi în serviciu, de cei care asigurau ordinea şi liniştea, statul nu a mai vrut să ştie. Ministerului nu i-a păsat de "talpă", acuză Negruţ:

"Cetăţenii din România cotizează la bugetul acestui stat şi al MAI iar cetăţeanul nu cunoaşte că banii lui se duc pentru salarii de generali şi chestori. Sunt cadre militare cu grade de chestori, trecuţi în rezervă ulterior (lui 2011) şi rechemaţi şi li s-au mai dat şi grade. Pentru ei s-au găsit bani, s-a găsit modul de aplicare a legii privind rechemarea în activitate şi avansarea lor, dar pentru noi, cei care asigurăm ordinea şi siguranţa publică pe stradă, "talpa", nu s-au găsit bani. Batem de ani de zile la uşa MAI şi ni se dau răspunsuri ca pentru idioţi.", a adăugat Negruţ.

Potrivit lui Negruţ, reprezentanţi ai foştilor angajaţi au avut o întâlnire în data de 8 ianuarie cu Florea Oprea, subsecretar de stat care a promis rezolvarea situaţiei: "Ne-a arătat un document din care reieşea că 180 din cei disponibilizaţi în 2011 vor fi angajaţi la ISU Constanţa şi ISU Giurgiu, ceea ce nu s-a întâmplat."

Apărut şi el printre foştii angajaţi MAI înghesuiţi în coasta bisericii Creţulescu de colegii lor jandarmi şi poliţişti, liderul sindical Dumitru Coarnă, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a susţinut că problema ar putea fi rezolvată foarte rapid dacă ar exista voinţă politică:

"Cred că dacă există voinţă politică, bani sunt, identificăm resursele de bani, prin Memorandum să se deblocheze în jur de 500 de funcţii la nivel de ţară, prin Ministerul de Interne şi rezolvăm problema acestor oameni în maxim 6 luni de zile. Etapizat pe fiecare judeţ, prin studiu de oportunitate, lucrurile sunt simple dacă vrei să faci ceva, dacă simţi şi vrei.", a declarat Coarnă, pentru Epoch Times.

"Sistemul de siguranţă şi ordine publică are nevoie de ei, are nevoie de experienţa lor, nu ne permitem să pierdem oameni de o asemenea valoare pentru că imaginaţi-vă un nou încadrat venit de pe băncile şcolii, tutelă, pregătire şi aşa mai departe, mai blochezi 2-3 oameni să-l pregăteşti pentru sistem. Unii sunt pregătiţi, de ce să ne batem joc de ei?" a adăugat liderul sindical.

Cât despre cine trebuie să aibă voinţa politică pentru că situaţia foştilor angajaţi ai Ministerului de Interne să se rezolve, Coarnă a indicat spre premierul Ponta şi a anunţat că au fost demarate discuţii la nivel de minister, urmând ca joi să aibă loc o întâlnire la nivel de subsecretar de stat şi consilieri din cadrul MAI.

"Cine execută puterea în acesta ţară? Este vorba de primul ministru, de domnul Victor Ponta. Puterea Executivă. Am demarat discuţii astăzi la nivel de minister. Joi la ora 10:00 avem o întâlnire cu domnul subsecretar de stat şi cu consilieri din cadrul MAI. Avem o deschidere. Pe comunicare stăm bine. Problema este că nu facem următorul pas – să trecem de la vorbă la fapte. Ştiţi cum e – comunicarea ne aseamănă pe toţi, faptele ne diferenţiază. Aici e problema de fond.", a mai adăugat liderul sindical.

Rugat să comenteze numărul impresionant de poliţişti şi jandarmi care îi împresurau pe foştii angajaţi MAI, Coarnă s-a declarat surprins:

"Pentru mine, este inexplicabil acest lucru. Noi suntem pentru respectarea ordinii de drept. Noi nu suntem pentru dezordine socială, pentru că dezordinea socială împrăştie progresul. Excesul de zel este pericolul mare pentru societate. Aici e problema de fond – excesul de zel. Şi nu e nici vina lor – a colegilor – ci a celor care gestionează. Nu vreau să împrăştii o vinovăţie asupra colegilor din dreapta noastră pentru că şi ei, până la urmă, execută o misiune şi aşa au fost trimişi aici să facă lucrul ăsta. Dar şi ei trebuie să aibă grijă pentru că vorbim de respectarea legii, vorbim de domeniul public, vorbim de libera circulaţie. Păi noi am luptat în Revoluţia asta ca să câştigăm nişte drepturi fundamentale!"

UPDATE - Echipa de reporteri Epoch Times, însoţită de dnii Cristian Negruţ şi George Epurescu, a reuşit cu greu să ajungă în dreptul Bisericii Creţulescu, unde se aflau cei câţiva foşti angajaţi MAI care au rezistat încercărilor de intimidare a forţelor de ordine.

În apropierea sediului MAI, maşina noastră a fost trasă pe dreapta de jandarmi, ni s-au cerut actele, care au fost reţinute minute în şir, şi am fost "rugaţi" să nu mergem spre minister până când nu pleacă delegaţiile oficiale.

Traşi pe dreapta, maşina ne-a fost înconjurată de poliţişti şi jandarmi. Sprijinit de maşină, colonelul Velicu de la jandarmi l-a dojenit pe Negruţ că şi-a ales să facă adunări publice tocmai în ziua bilanţului MAI, când vin la minister Iohannis şi Ponta. Unul din poliţistii care ne înconjurau a încercat insistent să-l "invite", pentru a doua oară, pe George Epurescu, la secţia de Poliţie, fără să invoce absolut niciun temei legal. Situaţia s-a dezamorsat abia în momentul în care cameramanul Epoch Times a pus în funcţiune camera video, moment în care poliţiştii din jurul maşinii au dispărut brusc.

Până la Biserica Creţulescu, am mai fost legitimaţi de două ori şi despărţiţi de Epurescu şi Negruţ, cărora nu li s-a dat voie să treacă de cordoanele de jandarmi ce înconjurau MAI-ul. L-am regăsit pe George Epurescu lângă maşina sa, încojurat, evident, de poliţişti care încercau să-i percheziţioneze maşina, şicanându-l cu triunghiul reflectorizant şi extinctorul, pe care activistiul, evident, le avea.

UPDATE - George Epurescu şi Cristian Negruţ au fost lăsaţi să plece de la Secţia 10 de Poliţie, după mai bine de două ore şi jumătate de discuţii cu poliţiştii, discuţii la care reporterilor Epoch Times nu li s-a dat voie să asiste.

UPDATE - Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, cei doi organizatori ai protestelor nu sunt reţinuţi, ci doar au fost conduşi la secţie pentru legitimare şi clarificarea situaţiei.

UPDATE - Câteva zeci de persoane - foşti jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră disponibilizaţi în 2011 - protestează lângă biserica Titulescu din Bucureşti, după ce nu li s-a dat voie să protesteze în faţa sediului MAI, unde ministrul Gabriel Oprea prezintă bilanţul pe 2014.

La prezentarea bilanţului este prezent atât premierul Victor Ponta cât şi preşedintele Klaus Iohannis.

Între timp, George Epurescu, preşedintele ONG-ului "România Fără Ei" şi Cristian Negruţ, lider onorific al cadrelor disponibilizate în 2011, sunt în continuare la Secţia 10 de Poliţie după ce au fost ridicaţi de lângă sediul MAI de poliţişti şi urcaţi în dubă.

Şeful Secţiei 10 de Poliţie a refuzat să permită accesul reporterilor noştri în holul instituţiei unde au loc discuţiile cu cei doi organizatori ai protestelor.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei nu ne-a comunicat încă o poziţie referitoare la ridicarea din stradă şi reţinerea lui George Epurescu şi Cristian Negruţ.

UPDATE - Organizatorii au fost "luaţi pe sus" de poliţie şi duşi la Secţia 10, susţine George Epurescu, organizator al adunării publice. Forţele de ordine au invocat că nu le merge sistemul de legitimare online, motiv pentru care au decis să îi ducă la secţie pe organizatori.

Câteva zeci de persoane, foşti angajaţi MAI disponibilizaţi în 2011 din diferite structuri ale Ministerului Afacerilor Interne se vor aduna în faţa sediului MAI în perioada 23-25 martie, anunţă "România Fără Ei", în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Principalele revendicări ale foştilor angajaţi MAI, care sustin că au fost disponibilizaţi abuziv, sunt: curăţirea structurilor ministerului de elemente infracţionale, reîncadrarea cadrelor trecute în rezervă abuziv şi anchetarea responsabililor, anchetarea de urgenţă a grupului infracţional organizat la vârful MAI pentru interzicerea adunărilor, urgentarea anchetei în cazul generalului Mircea Olaru, şeful Jandarmeriei.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei România Fără Ei, organizator al adunărilor publice ce vor avea loc în zilele de 23-25 martie, între orele 9-22, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), adunarea a fost notificată Primăriei Capitalei, iar conducerea MAI a încercat prin "mijloace ilegale" să interzică această adunare.

"Adunarea a fost Notificată Primăriei Capitalei, iar conducerea MAI prin reprezentanţii săi în Comisia de avizare a adunărilor publice a încercat prin mijloace ilegale să interzică această adunare. Întrucât nu există motive legale de interzicere şi Primarul general nu a interzis adunarea, grupul aparţinând Ministerului Afacerilor Interne din Comisie au transmis adrese de intimidare care Asociaţie pentru a zădarnici organizarea adunărilor de protest. Aceştia au inventat alte acţiuni care “chipurile” se desfăşoară în acelaşi loc şi în acelaşi timp. Pentru asta au folosit o firma (Kartell Media & Events) ce aparent a solicitat, pe un termen de mai multe luni, organizarea unor acţiuni culturale pe întreg perimetrul şi pe toată durata zilelor. Acţiunile de monitorizare ale membrilor Asociaţiei au probat faptul că în perioada 17-22 martie 2015 în faţa MAI nu a avut loc nicio adunare sau manifestare culturală, iar Jandarmeria nu a deplasat niciun dispozitiv. În acest mod am scos la iveală un grup infracţional organizat pentru interzicerea în mod ilegal a adunărilor publice care se desfăşoară în faţa Ministerului Afacerilor Interne. În acest caz a fost sesizat Primarul General şi DIICOT-ul.", se precizează într-un comunicat remis Epoch Times de România fără Ei.

"În plus, conducerea structurilor MAI este asigurată de persoane cercetate penal. Şeful Jandarmeriei, gen. Olaru este cercetat penal pentru abuzurile de la Pungeşti. Mai mult, inspectorate locale sunt sub anchete DNA, iar fostul şef al Jandarmeriei a fost condamnat pentru abuz în serviciu tocmai pentru angajări ilegale.", se mai precizează în comunicat.

Potrivit art 3 din legea 60/1991 republicată, adunările publice care se desfăşoară în exteriorul sediilor persoanelor de drept public nu se supun notificării prealabile.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.