CCR mai desfiinţează un articol din Legea Poliţistului. "O lege proastă înseamnă o poliţie proastă!"

Articolele din Legea privind Statutul poliţistului sunt declarate neconstituţionale unul după altul, ceea ce reflectă o realitate cât se poate de dură: legea poliţistului este proastă iar la nivel de minister nu există fie voinţă, fie competenţă, pentru schimbarea ei, consideră liderul sindical Emil Păscuţ.
Loredana Diacu
20.04.2016

alte articole

Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.04.2016

Plenul Curţii Constituţionale a declarat neconstituţional încă un articol din Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului, mai exact dispoziţiile art.78 alin.(1) care prevăd că: „Procedura şi cazurile de modificare şi/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.“

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului sunt neconstituţionale. Curtea a constatat că dispoziţiile art. 78 alin. (1) din Legea nr.360/2002 contravin art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie, deoarece procedura şi cazurile de modificare şi/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului ţin de statutul poliţistului şi trebuie reglementate prin lege organică, respectiv prin Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului", se arată în comunicatul de presă remis de CCR Epoch Times.

Potrivit liderului sindicatului poliţiştilor, Emil Păscuţ, această nouă decizie a CCR arată că Legea Statutului Poliţistului este una proastă, care, procentual vorbind, bate Codul de Procedură Penală la excepţii de neconstituţionalitate.

Reamintim că în urmă cu mai puţin de o lună, judecătorii CCR au mai declarat neconstituţional un articol din legea 360, mai exact articolul 18 din Statutul poliţistului, care permite ministrului de Interne să organizeze prin ordin concursurile pentru posturile de conducere din poliţie este neconstituţional, acesta încălcând principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

Per ansamblu, CCR a declarat neconstituţionale şase articole din Legea privind Statutul Poliţistului ceea ce, în opinia liderului sindical Emil Păscuţ, plasează Legea nr.360/2002 în topul legilor neconstituţionale, ceea ce este foarte grav căci o lege proastă înseamnă şi o poliţie proastă.

"Articolele astea au început să pice ca popicele. Din punctul meu de vedere, în acest moment, Legea nr.360/2002 privind Statutul Poliţistului este în topul legilor neconstituţionale. Raportat la numărul ei de articole - 82 - avem până în prezent 6 articole declarate neconstituţionale. Dacă facem o proporţie, legea 360 bate Codul de Procedură Penală care, ştie toată lumea că e plin de excepţii de neconstituţionalitate. Legea asta cred că este în top şi este o mare jale, căci nu vorbim de orice lege, ci vorbim de legea poliţiei române, iar o lege proastă înseamnă şi o poliţie proastă!", a declarat pentru Epoch Times Emil Păscuţ.

Potrivit liderului sindical, Legea poliţiei s-a construit, intenţionat, cu texte care transferau puterea de legiferare către ministrul de Interne, astfel încât partidele politice care numeau miniştri de interne să poată modela Poliţia după pofta lor.

"42% din corpul legii era compus din norme, texte, care se terminau prin "se reglementează prin ordin de ministru", ceea ce este inacceptabil când Constituţia prevede că domeniile importante din sfera vieţii sociale trebuie reglementate prin legi organice. Prin această lege s-a transferat puterea de legiferare către ministru, care putea să fie prost sau neinteresat, şi aici era filiera prin care partidele politice care puteau numi ministrul de interne îşi modelau poliţia după pofta lor.", a atras atenţia Păscuţ.

În opinia liderului sindical, legea ar trebui schimbată în totalitate, nu cârpită pe bucăţi, însă nu există fie competenţă fie voinţă la nivel de minister.

"Aceste articole pică, sunt o grămadă de excepţii la Curtea Constituţională. Suntem în primul trimestru şi deja au fost admise două excepţii. Această lege ar trebui schimbată în totalitatea ei, nu cârpită pe bucăţele. Din păcate n-are cine. Dincolo de voinţă politică, datoria ministerului ar fi să aibă un proiect de lege pregătit. Prima excepţie a fost în 2014 şi de atunci nu au făcut nimic, deşi excepţiile sunt previzibile. Orice agent de poliţie ştie de acum că orice articol care se termină cu "se reglementează prin ordin de ministru" e neconstituţional. Dacă s-au prins până şi agenţii de poliţie, cei din minister, până şi ministrul Tobă, cât e de APUD s-au prins că legea trebuie schimbată, dar nu acţionează.", a declarat Păscuţ.

Întrebat cum îşi explică lipsa de iniţiativă la nivel de minister, liderul sindical a opinat că avem de a face cu un Sistem care a avut ca şi criteriul de selecţie pentru promovarea liderilor, obedienţa:

"În aparatul central (conducătorii) s-au crescut ca într-o crescătorie de câini de rasă, cautându-se anumite calităţi. Calitatea care s-a căutat pentru aparatul ăsta este obedienţa, lipsa de iniţiativă. Avem o rasă crescută special pentru zona aia, dar crescută cu intenţia de a nu schimba nimic. Ei sunt produsul unui sistem. Poliţia e un sistem, ei au ajuns la etaj, le place acolo, nu au nicio treabă cei din aparatul central cu ce se întâmplă în secţiile de poliţie şi nu au niciun interes să schimbe!

Sistemul judiciar eu îl văd cum ar fi colosul din Rhodos, un gigant cu picioare de lut, picioarele de lut fiind poliţia, nimeni nu se uită la picioarele astea, nu vrea să le îmbunătăţească şi atunci tot sistemul e fragil. Judecătorii, pe partea penală, judecă pe dosare făcute de poliţişti, dacă n-ai poliţie de calitate, n-ai nici dosare de calitate. Cineva trebuie sa raspundă....în minister....cineva ar trebui sa fie dat afară pentru incompetenţă", a concluzionat Păscuţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor