Maia Sandu a semnat Decretul privind iniţierea negocierilor de aderare la UE

Maia Sandu semnează Decretul iniţierea negocierilor de aderare (presedinte.md)
Maria Maevschi
21.06.2024

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană de la Chişinău, Cristina Gherasimov, a fost desemnată în calitate de negociator-şef din partea Republicii Moldova, în urma semnării, vineri, 21 iunie, de către preşedinta Maia Sandu a Decretului prin care sunt iniţiate negocierile de aderare.

Decretul privind iniţierea negocierilor de aderare la UE (Captură Foto)
Decretul privind iniţierea negocierilor de aderare la UE (Captură Foto)

Tot vineri s-a întrunit şi Comisia Naţională pentru Integrare Europeană (CNIE), prezidată de şefa statului. Membrii Comisiei au discutat despre poziţia generală de negociere a Republicii Moldova în cadrul primei Conferinţe interguvernamentale Moldova - UE, care va avea loc pe 25 iunie la Luxemburg. Poziţia de negocieri urmează să fie aprobată tot astăzi de Guvern.

„Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obţinerea statutului de ţară candidată, va avea loc prima Conferinţă Interguvernamentală Moldova - UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare.

În spatele acestor eforturi de modernizare a ţării stau mii de oameni din instituţiile statului şi munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de ţara - să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a declarat lidera de la Chişinău.

Şefa statului a mai subliniat că pentru Moldova - în calitate de membră a Uniunii Europene - este singura cale de dezvoltare prin care poate fi asigurată pacea, bunăstarea şi o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii moldoveni.

„La referendumul din toamnă, poporul Republicii Moldova va decide dacă anume aceasta este direcţia de dezvoltare a ţării şi moştenirea pe care o lăsăm generaţiilor următoare. Îi mulţumesc Guvernului pentru munca depusă şi îi urez succes delegaţiei noastre care va reprezenta Republica Moldova la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a punctat preşedinta Sandu.

În acest context, cercetătoarea Ionela Maria Ciolan de la Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene, a specificat că Republica Moldova trebuie să-şi pregătească dosarul de aderare, să facă reforme şi să fie foarte hotărâtă în acest proces de integrare, deoarece pot exista etape de distragere a atenţiei, amintind ca exemplu Georgia.

„Contează să fim foarte hotărâţi pe direcţia noastră, pentru că există foarte multe distrageri ale atenţiei şi este foarte important ca Republica Moldova să-şi pregătească dosarul, şi să beneficieze de acele ferestre de oportunitate, aşa cum a făcut-o în ultimii doi ani.

Dacă Republica Moldova nu era pregătită, aşa cum Georgia nu a fost, nu ar fi ajuns astăzi să fie în această poziţie favorabilă. Nu avem nevoie doar de dorinţă populară pentru integrarea europeană, avem nevoie şi să facem toată munca în ceea ce priveşte reformele, angajamentele tehnice pe care Comisia Europeană le cere”, a menţionat Ionela Maria Ciolan, potrivit Radio Chişinău.

Şi fostul europarlamentar german Elmar Brok a atenţionat referitor la importanţa alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din toamnă care vor transmite un mesaj puternic pentru Uniunea Europeană. În acelaşi timp, Brok a subliniat că situaţia economică din multe ţări europene s-a înrăutăţit ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, exprimându-şi nedumerirea faţă de persoanele care votează partide ce susţin Kremlinul.

„Faptul că statele membre ale Uniunii Europene se confruntă cu probleme economice, inclusiv energetice, este rezultatul invaziei Rusiei în Ucraina. Să votăm pentru partidele care susţin Rusia, responsabilă de situaţia economică rea, pare a fi o glumă, după părerea mea. Să susţinem Kremlinul în acest context este de neînţeles pentru mine”, a spus Elmar Brok, notează sursa citată.

Menţionăm că, la 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, iar la 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Moldovei statutul de ţară candidată. Consiliul a luat act de eforturile considerabile depuse de Republica Moldova în urmărirea obiectivelor care stau la baza statutului său de stat candidat şi a încurajat ţara să continue agenda sa de reforme şi să îndeplinească condiţiile specificate în avizul Comisiei privind cererea sa de aderare, astfel încât să avanseze în direcţia integrării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor