Mai este o şansă: Referendum pentru gazele de şist la Băile Felix

Proteste ecologiste
Proteste ecologiste (Epoch Times România)

Consiliul local din Sînmartin, judeţul Bihor, comuna care este responsabilă de administrarea Băilor Felix, a decis să organizeze un referendum pe tema explorării şi a exploatării gazelor de şist din zonă, a raportat vineri Realitatea.

Guvernul a aprobat recent acordul de concesiune pentru explorarea, exploatarea şi dezvoltarea gazelor de şist în zona Băile Felix, una dintre cele mai renumite staţiuni balneo-climaterice din ţară. Hotărârea a fost publicată în luna noiembrie în Monitorul Oficial.

Dar autorităţile locale au decis să ia măsuri pentru a salva Băile Felix. Consiliul local din Sînmartin va organiza un referendum, la 26 ianuarie, în care localnicii vor trebui să răspundă cu da sau nu la întrebarea: "Sunteţi de acord cu prospecţiunea, explorarea, dezvoltarea, exploatarea surselor petroliere, a gazelor naturale şi a gazelor de şist pe teritoriul comunei Sînmartin?".

Localnicii s-au exprimat deja anterior în această chestiune şi sunt de părere că este "inadmisibil ca activităţi de explorare/exploatare a gazelor de şist să fie permise în localitatea şi staţiunea balneo-climatică Băile Felix", căci acestea ar distruge tot ceea ce ţine turismul viu aici: ape, linişte, peisaje şi vestigii istorice.

Prefectura a atacat, însă, decizia în instanţă. "Hotârârea va fi atacată luni dimineaţă datorită faptului că această hotărâre excede caracterul patrimonial al comunei Sînmartin. Resursele subsolului sunt resurse naţionale şi nu decide nicio comunitate locală asupra lor. Instituţia Prefectului veghează la respectarea legii. Referendumul ar putea fi interpretat dacă respectăm sau nu Constituţia", a declarat prefectul Claudiu Pop.

Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul 3 Băile Felix, aprobat prin hotărâre de Guvern, a fost încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp, o companie canadiană cu operaţiuni în Statele Unite ale Americii, India, Noua Zeelandă şi Maroc. Anexa, respectiv condiţiile concrete în care este permisă explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de şist nu se publică, fiind clasificată „potrivit legii”.

"Acest Guvern trebuie să fie autist" dacă distruge o asemenea "gură de rai", permiţând exploatarea gazelor de şist, a declarat realizatoarea TV Lavinia Şandru. În opinia ei, explorarea hidraulică este o metodă care nu ar trebui folosită decât "în deşert sau Siberia", nu în zone unde trăiesc oameni, şi cu atât mai puţin într-o staţiune turistică de interes naţional, care trăieşte de pe urmele apelor din subsolul ei.

Lavinia Şandru a acuzat Guvernul că acordul a fost dat fără niciun studiu prealabil de mediu/impact.

Ruşii sunt în spatele firmei canadiene

Potrivit celor de la curentul.ro ruşii de la Gazprom sunt în spatele companiei canadiene care au primit undă verde de la premierul Ponta să înceapă explorarea şi apoi exploatarea gazelor de şist la Băile Felix.

De pe site-ul firmei canadiene aflăm că în ceea ce priveşte România „compania a încheiat un acord cu Naftna Industrija farmout Srbije (NIS), subsidiara din Serbia a Gazprom Neft”.

"Acea zonă e cu totul specială. Eu nu sunt împotriva exploatării gazelor de şist. Numai că treaba asta ar trebui să se întâmple în deşert sau Siberia unde nu trăiesc oameni, nu într-o staţiune turistică", a declarat Lavinia Şandru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne