Judecătoria Vaslui refuză ridicarea asediului din Siliştea Pungeşti

Manifestaţii la Cluj în sprijinul ţăranilor de la Pungeşti, 2 decembrie 2013
Manifestaţii la Cluj în sprijinul ţăranilor de la Pungeşti, 2 decembrie 2013 (Epoch Times România)

Judecătoria Vaslui a respins joi cererea de ridicare a restricţiilor de circulaţie instituite de jandarmi în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde au avut loc numeroase proteste împotriva exploatării gazelor de şist.

Cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie a fost considerată neîntemeiată de către Judecătorii din Vaslui. Motivarea sentinţei va fi dată în următoarele 48 de ore, informează mediafax.

Cererea a fost formulată de o reprezentantă a protestatarilor din Pungeşti care a cerut în instanţă emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie ridicată restricţia de circulaţie în localităţile Siliştea şi Pungeşti, impusă de Poliţie în urma manifestaţiilor din ultima perioadă.

„Prin această plângere, am solicitat retragerea imediată a trupelor de jandarmi, deoarece am constatat că îngrădesc dreptul la liberă circulaţie şi dreptul la proprietate al localnicilor din Siliştea. În acest sens, am depus la dosar şi o constatare făcută împreunã cu un executor judecătoresc. Am constatat că este îngrădit dreptul cetăţenilor la liberă circulaţie“, a declarat Simona Niculescu, cea care a depus plângerea în instanţă.

Magistraţii Judecătoriei Vaslui au dezbătut miercuri această solicitare, în prezenţa mai multor persoane din rândul protestatarilor de la Pungeşti. Decizia a fost însă amânată pentru astăzi, deoarece reprezentanţii Jandarmeriei, cei care pun în aplicare decizia Poliţiei de restricţionare a traficului pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti nu au fost prezenţi.

Autoarea plângerii, Simona Niculescu le-a solicitat magistraţilor să judece cererea în lipsa Jandarmeriei, însă fără succes, informează monitoruldevaslui.ro

Instanţa a afirmat că este necesară şi citarea Jandarmeriei, pe principiul „egalităţii de arme“ şi lăsat decizia în pronunţare până astăzi, când a decis ca cererea protestatarei din Pungeşti este neîntemeiată.

Mai multe echipaje de jandarmi sunt cantonate la Pungeşti, pentru că nimeni să nu perturbe "buna desfăşurare" a lucrărilor Chevron pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist din ţară.

Poliţia Vaslui a constituit "zonă specială de siguranţă" în localităţile vasluiene Siliştea şi Pungeşti, numărul forţelor de ordine cantonate în zonă fiind suplimentat considerabil, după ce sâmbătă, protestatarii anti fracturare hidraulică, veniţi din toată ţara, au smuls gardul ce împrejmuia perimetrul viitoarei exploatări Chevron.

Sâmbătă, 7 decembrie, la Pungeşti s-au strâns protestatari din toată ţara, care au reuşit cumva să intre în localitate fără să fie opriţi de impresionantele efective de jandarmi care au ocupat localitatea din 2 decembrie, când Chevron şi-a reluat lucrările la Pungeşti. Aceştia s-au strâns pe terenul unui sătean, amplasat în faţa concesiunii Chevron, pentru a protesta. La proteste au luat parte şi oameni din satele din comună Pungeşti, prea speriaţi de jandarmi pentru a lua parte la proteste, până pe 7 decembrie, când le-au venit întăriri.

La un moment dat, nemulţumirea a erupt şi oamenii au trecut drumul. Sutele de protestatari de la Pungeşti, au reuşit să pătrundă în perimetrul Chevronului, rupând gardurile împrejmuitoare. Jandarmii au scăpat situaţia de sub control, iar oamenii revoltaţi au intrat pe proprietatea firmei gazifere, strigându-şi nemulţumirea şi aruncând cu pietre în camioanele şi utilajele de pe câmp.

Au urmat arestările, ridicările cu duba, devenite deja clasice la Pungeşti, după care Chevron a dat un comunicat prin care anunţă că lucrările se suspendă. A doua zi a dat un alt comunicatl pentru a anunţa că le-a reluat.

Revolta a avut loc după ce Pungeştiul a fost ţinut zile în şir sub asediu şi în teroare de jandarmii madataţi să asigure, "fără complexe" securitatea lucrărilor Chevron, reluate pe 2 decembrie a.c.

Reporterii Epoch Times care au fost la Pungeşti cu două zile înainte de smulgerea gardului Chevron au găsit o localitate asediată, ţinută sub teroare de jandarmi. Femei bătrâne au povestit cum au fost lovite în piept cu scutul şi muşcate de mâini de jandarmi. Oamenii au fost bătuţi şi dacă ieşeau la fântână să ia apă, sau mergeau cu treabă pe drum.

Jandarmii au intrat fără ezitări pe proprietăţi private, lovind oameni, instalând chiar un gard metalic pe proprietatea unui pungeştean, fără permisiunea proprietarului. Percheziţiile făcute în Tabăra de rezistenţă de la Pungeşti, aflată pe proprietate privată, au fost făcute fără mandat şi tot fără mandat au fost ridicaţi oameni de pe proprietăţi private, urcaţi în dube şi duşi la Vaslui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne