Ponta: ton răspicat către Ambasada SUA. Ameninţări voalate cu Chevron

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că i-a transmis însărcinatului afaceri al Ambasadei SUA că "nu trebuie să atragă atenţia niciodată la nimic", pentru că "de atras atenţia nu ne mai atrage atenţia nici Moscova, nici altcineva".
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.12.2013

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că i-a transmis însărcinatului pentru afaceri al Ambasadei SUA că "nu trebuie să atragă atenţia niciodată la nimic", pentru că "de atras atenţia nu ne mai atrage atenţia nici Moscova, nici altcineva".

Remarca premierului român survine după ce Ministrul de externe al României s-a sesizat pentru faptul că ambasadele mai multor state au reacţionat la derapajele din Parlament trimiţând în mod cu totul extraordinar comunicate de presă direct către mass media, fără să mai utilizeze canalele oficiale, aşacum o cere eticheta. O astfel de abordare arată cota scăzută de încredere pe care şi-au câştigat-o înstituţiile Statului.

Ambasada SUA a atras atenţia referitor la modificările Codul Penal care ar oferi super-imunitate parlamentarilor. În replică Victor Ponta a precizat că "ideea că o ambasadă atrage atenţia este o idee total greşită".

"I-am transmis însărcinatului cu afaceri că nu trebuie să atragă atenţia niciodată la nimic, că deocamdată nu este cazul să ne atragă atenţia. Este foarte bine să ne consultăm, dar de atras atenţia nu ne mai atrage atenţia nici Moscova, nici altcineva", a explicat Ponta.

Ambasada SUA a declarat în cadrului unui comunicat de presă că "amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marţi - n.r.) în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse. Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească".

Premierul român a reacţionat: "Am văzut declaraţii de principiu, nu cred că vreo ambasadă europeană contestă dreptul Parlamentului de a legifera, pentru că şi în ţara lor se întâmplă la fel. Singura reacţie care cred că a fost total greşită, că nu se referea la realitate, a fost a ambasadei Statelor Unite, care vorbea despre investiţiile americane. Din câte ştiu eu, Chevron investeşte în România sau poate să plece dacă nu se aplică legea şi dacă nu reuşim să arătăm că putem proteja proprietatea privată. Nu mi-a zis nimeni vreodată de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare dată mi-au spus dacă o proprietate privată poate fi apărată. Aici cred că a fost o greşeală (legat de ambasadă - n.r.) şi o să transmit acest lucru".

În opinia preşedintelui aceste declaraţiile ale premierului reprezintă "un şantaj la Ambasada SUA: dacă nu vă liniştiţi, s-ar putea să abandonez protecţia la Chevron. Eu nu am crezut că se poate ajunge la astfel de declaraţii. Nu îi dau nici măcar scuza că a greşit, pentru că, altfel, ar fi realizat şi revenea. Pur şi simplu a fost un şantaj pe faţă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor