Atacurile de panică - Cauze şi remedii naturale
alte articole
Atacurile de panică sunt experienţe neaşteptate caracterizate prin stare generală de rău care se manifestă la diferite niveluri. Aceste manifestări bruşte de anxietate intensă se însoţesc de simptome fizice neurovegetative, care sunt asociate cu o trăire psihologică de teroare, moarte iminentă şi/sau pierderea controlului asupra propriilor gânduri şi acţiuni. Din fericire, există câteva remedii naturale eficiente la care putem apela în aceste cazuri.
Simptomele atacurilor de panică
Atacurile de panică pot fi foarte înfricoşătoare. Simptomele cognitive şi somatice sunt: palpitaţii, transpiraţii, tremor, greaţă, ameţeli, frisoane, ţiuit în urechi, senzaţie de sufocare, derealizare (senzaţia de ireal) sau depersonalizare (detaşarea de sine). Starea de indispoziţie generală se instalează brusc şi se intensifică în câteva minute, fiind vorba, în general, de episoade scurte.
Cauze
Atacurile de panică pot avea diverse cauze. În general depind de conflicte interioare nerezolvate care generează tensiuni, în anumite situaţii acestea evocând sentimente de ameninţare sau de profundă insecuritate. De asemenea, abuzul de substanţe sau medicamente psihotrope, stresul sau fobiile preexistente pot declanşa atacuri de panică.
La originea tulburării poate exista fie o predispoziţie genetică fie o cauză biologică, sau un defect în funcţionarea unei anumite părţi a creierului care în mod normal declanşează reacţia de apărare la stres: astfel, se întâmplă că însuşi creierul ajunge să semnaleze o ameninţare care nu există în realitate.
Una din cauzele fiziologice ale atacului de panică poate fi hipoglicemia sau scăderea nivelului de zahăr în sânge care, datorită unor reacţii biochimice declanşează semnale de alarmă. Este important, aşadar, ca nivelul de glucoză din sânge să fie constant în timpul zilei.
Cerealele integrale ajută la menţinerea unei glicemii constante, datorită prezenţei fibrelor, aşa că ar fi de preferat să înlocuiască pastele şi pâinea albă. Se vor evita glucidele rafinate, zahărul alb, îndulcitorii industriali şi sucurile de fructe ambalate care, având o eliberare rapidă, favorizează oscilaţiile glicemiei. De preferat zahărul brun, mierea. De fapt, produsele apicole precum mierea, polenul, păstura au un conţin important de vitamine din complexul B.
Alimente bogate în vitamine de tip B şi magneziu au un efect pozitiv asupra sistemului nervos central. Se găsesc în fructe şi legume proaspete, fasole, peşte, seminţe oleaginoase, banane, ananas, prune, nuci, caju, migdale şi curmale, smochine. Se va reduce carnea roşie, carnea de porc şi produsele din carne de porc. Vor fi eliminate toate alimentele stimulatoare ale sistemului nervos cum ar fi cafeaua, ceaiul negru şi ciocolata. Se va da prioritate cerealelor integrale, legumelor şi proteinelor din peşte, fructelor şi legumelor de sezon. Bogate în acid folic, legumele verzi sunt considerate adevărate antidepresive naturale.
Asocierile nutriţionale utile în cazul atacului de panică sunt similare cu cele folosite în anxietate pentru a ajuta la calmarea sistemului nervos.
Remedii din plante pentru tratamentul atacurilor de panică
Remediile din plante medicinale pentru tratarea atacurilor de panică sunt în măsură să relaxeze sistemul nervos şi să calmeze anxietatea asociată cu această tulburare.
Passiflora sau Floarea pasiunii (Passiflora incarnata) - părţile aeriene sunt folosite în mod obişnuit ca infuzie sau tinctură pentru tratamentul tuturor tulburărilor legate de sistemul nervos şi simptomele lor inclusiv anxietate şi atacuri de panică.
Ovăzul (Avena sativa) este cu siguranţă unul dintre cele mai bune produse naturale pentru a reduce efectele anxietăţii şi tulburării de panică. În afară de a fi consumat ca simplu aliment poate fi luat sub formă de tinctură pentru acţiunea sedativă asupra sistemului nervos central, în tulburări psihofizice, în stări de anxietate şi pentru tratarea insomniei.
Valeriana - rădăcina este utilizată pentru a trata toate tulburările nervoase, scade tensiunea arterială, calmează durerea spastică, din acest motiv, se foloseşte în manifestări de tip anxios precum atacuri de panică, stări de agitaţie, angoasă, crampe abdominale sau crize de anxietate.
Aromaterapie în caz de atacuri de panică - Uleiul esenţial de muşeţel este un excelent calmant. Favorizează echilibrul interior. La nivel emoţional este indicat în caz de stres, agitaţie, dureri de cap, insomnie, crize de anxietate şi tulburări de somn ale copiilor.
Uleiul esenţial de maghiran este un reechilibrant al sistemului neurovegetativ, având un puternic efect calmant al anxietăţii. Este util în angoasă, teamă, panică, nesiguranţă, ezitare, durere, tristeţe, suferinţă şi insomnie, precum şi în caz de instabilitate mentală.
Meditaţia - este singura cale prin care ne putem odihni mintea. Are un efect benefic asupra întregului organism, constituind un remediu recunoscut pe scară largă în combaterea stresului şi în caz de anxietate. În timpul meditaţiei, corpul şi mintea se relaxează. Doar o jumătate de oră de meditaţie poate fi strecurată în orice program aglomerat iar rezultatele obţinute vor merita cu siguranţă timpul investit.
Să nu uităm de această putere enormă ce există în interiorul nostru, care, alături de celelalte remedii naturale ne pot fi de un real ajutor în caz de atac de panică.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.