Cele mai sănătoase fructe uscate
alte articole
În lipsa bogăţiei de fructe proaspete ale verii şi ale toamnei, în sezonul rece putem să ne bazăm pe fructele uscate. Sunt la fel de sănătoase, ba chiar aduc beneficii pentru vitalizarea organismului în sezonul rece.
Fructele uscate sunt bogate în fibre, carbohidraţi complecşi, vitamine şi minerale. Sunt o sursă constantă de energie, datorită conţinutului de zaharoză, fructoză şi glucoză naturală. Aceste zaharuri neutralizează acizii formaţi de alimente precum carnea şi ouăle. Fructele uscate reprezintă cea mai sănătoasă sursă de zahăr, după fructele proaspete, înaintea mierii sau zahărului.
Calităţile nutritive ale fructelor uscate
Din păcate, fructele uscate îşi pierd o parte din valoarea lor nutritivă în timpul procesului de uscare. Vitamina C se distruge când este expusă la căldura uscată a unui aparat de deshidratare sau a soarelui. Fructele bogate în vitamina C păstrează doar o fracţiune din valoarea iniţială după uscare.
Şi alte substanţe nutritive sunt modificate de procesul de uscare. În cazul caiselor de exemplu, este modificat conţinutul de calciu şi potasiu în urma procesului de eliminare a apei din fruct. O caisă proaspătă, crudă are aproximativ 90,6 mg de potasiu. Iar aceeaşi caisă, după uscare are doar 40,7 mg de potasiu.
Specialiştii au constatat totuşi că fenolii (antioxidanţi) din compoziţia fructelor şi legumelor deshidratate nu au fost afectaţi la fel de mult ca vitaminele C şi E dar şi cantitatea acestora a fost diminuată. Din fericire, fructele uscate îşi păstrează integral conţinutul de fibre şi fier. Uscarea nu este singurul proces care privează alimentele de substanţele nutritive.
Fructele şi legumele pierd mulţi dintre nutrienţi atunci când sunt gătite. Atunci când fructele pierd apa, cantitatea de substanţe nutritive se diminuează. De fapt, din momentul de când fructul este cules din pom începe să se deterioreze nutriţional. Fructele proaspete sunt cu siguranţă cea mai bună alternativă.
Caloriile fructelor uscate sau deshidratate
Fructele uscate trebuie consumate cu prudenţă de persoanele predispuse la obezitate, pentru că sunt bogate în calorii, carbohidraţi şi glucide. Trebuie ştiut că cele mai sănătoase fructe sunt cele uscate acasă, fără adaos de zahăr sau conservanţi. Iar dimensiunile reduse ale fructelor deshidratate invită la consumul unei cantităţi mai mari din aceste alimente. Un castron mic de caise uscate este echivalent cu trei sau patru caise întregi, proaspete. O ceaşcă de jumătăţi de caise proaspete conţine aproximativ 74 de calorii. O ceaşcă cu jumătăţi de caise uscate conţine de patru ori mai mult, 313 calorii.
Nu confundaţi fructele uscate cu cele confiate. Primele se obţin prin deshidratare, cele confiate, prin îmbibare cu melasă sau soluţie de glucoză. Uscarea este una dintre cele mai vechi metode de conservare a fructelor şi legumelor. Pe vremuri, ele se uscau la soare şi procesul dura câteva zile. Astăzi, le putem cumpăra deshidratate prin procese industriale. Dar există şi aparate cu care putem face acest lucru acasă.
1.Cele mai sănătoase fructe uscate. Curmale, antitumoral
Curmalele sunt considerate un depozit natural de energie, care completează cu succes aportul zilnic de fibre. Acest fruct este consumat atât pentru savoarea sa, cât şi pentru virtuţile terapeutice. În zonele în care curmalele constituie un aliment de bază, în special la populaţiile africane, cancerul şi tumorile sunt rare. Această performanţă se explică prin conţinutul foarte bogat în magneziu. Cercetările au evidenţiat rolul preventiv al acestui oligoelement în bolile canceroase. Magneziul tonifică muşchii şi întârzie îmbătrânirea, evitând acumularea deşeurilor alimentare.
Curmalele sunt recomandate în toate afecţiunile nervilor, dar au acţiune benefică şi asupra prostatei şi rinichilor. Curmalele mai conţin şi fosfor, care ajută la calcifierea oaselor. 25 g de curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului. Calciul, potasiul şi cuprul din curmale fac din acest fruct uscat un aliment recomandat anemicilor, celor extenuaţi, convalescenţilor, copiilor, sportivilor, persoanelor decalcifiate, demineralizate, persoanelor în vârstă. Pentru cură, se pot mânca zilnic 300-400 g de curmale, timp de trei sau patru săptămâni. Decoctul calmează tusea.
2. Cele mai sănătoase fructe uscate. Caise, leac pentru vedere şi frumuseţe
Caisele uscate conţin vitamina A, C, B şi beta-caroten. Caisele îmbunătăţesc vederea şi ajută la regenerarea ţesuturilor şi a nervilor. Prin aportul ridicat de fier, aceste fructe sunt recomandate în cazurile severe de anemie. Caisele uscate sunt o sursă bună de fibre alimentare şi potasiu, având un conţinut scăzut de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. Totuşi, să nu uităm că aceste fructe sunt bogate în calorii, de aceea nu sunt recomandate în curele de slăbire.
Fructul este foarte nutritiv, are şi efect laxativ, şi mai e recomandat în anemii, astenii, insomnii, convalescenţe, diaree sau constipaţie.
Pentru îmbunătăţirea acuităţii vizuale, se opăresc 100 g caise uscate, apoi, după jumătate de oră, caisele se mărunţesc, se adaugă 100 g morcov ras şi o lingură zahăr pudră. Se amestecă bine şi se va consuma de trei ori pe săptămână.
Un preparat din caise înmuiate şi strivite, în amestec cu miezul de la o felie mai mare de lămâie şi o linguriţă de miere, măreşte rezistenţa la îmbolnăvire, întăreşte sistemul imunitar.
Din caise uscate se pot face şi măşti de înfrumuseţare. Caisele înmuiate se freacă bine, până ajung ca o pastă omogenă. Se aplică pe faţă, într-un strat uniform, pentru 10 minute. Masca curăţă în profunzime şi tonifică tenul.
3. Cele mai sănătoase fructe uscate. Smochine, pentru căile respiratorii
Smochinele sunt un remediu sigur împotriva constipaţiei. Consumate cu lapte şi miere, acţionează eficient şi împotriva inflamaţiilor gurii şi gâtului. Valoarea energetică a smochinei este cunoscută de mai bine de 2.000 de ani. Ajută la restabilirea echilibrului nervos şi recăpătarea forţei şi vigorii.
Prin seminţe, smochina stimulează peristaltismul, facilitând astfel evacuarea materiilor fecale.
Se spală patru sau cinci smochine uscate, se taie în două, se lasă toată noaptea într-un pahar cu apă sau cu lapte călduţ. Dimineaţa, pe stomacul gol, se mănâncă smochinele şi se bea lichidul obţinut. Acest tratament poate fi aplicat trei săptămâni. Eliberează de secreţii căile respiratorii. Guturaiurile persistente, laringitele, traheitele trec cu sirop de smochine: şase sau şapte smochine se fierb într-un sfert de litru de apă, până la obţinerea unei băuturi concentrate, care se bea cu înghiţituri mici. Uscată la soare, smochina are o mare valoare nutritivă, pentru că apa din ea s-a transformat în zahăr. Este un puternic energizant - pe care diabeticii şi cei care se tem de depunerea unor kilograme în plus trebuie să îl consume cu prudenţă. Smochina este interzisă într-un regim anti-colesterol sever.
4. Cele mai sănătoase fructe uscate. Prunele ajută în osteoporoză
Prunele sunt recomandate în anemie, surmenaj, gută, constipaţie, intoxicaţii alimentare. În afara efectului laxativ, pruna uscată întăreşte celulele nervoase, reglează funcţiile hepatice, tranzitul intestinal şi debitul urinar. În prunele uscate, în care substanţele sunt concentrate, urmare a deshidratării, efectele energizante şi depurative sunt mai evidente.
Şase sau şapte prune uscate se lasă la macerat toată noaptea într-un pahar cu apă. Dimineaţa, pe stomacul gol, se bea întâi lichidul, apoi se mănâncă prunele. După câteva zile de tratament, intestinul este eliberat de deşeuri şi îşi regăseşte peristaltismul normal.
Prunele uscate nu sunt contraindicate într-un regim hiposodat. În schimb, nu sunt recomandate diabeticilor.
Consumul de prune uscate ajută la întărirea ţesutului osos şi măreşte densitatea acestuia. De aceea, aceste fructe sunt recomandate, în special, persoanelor cu risc de osteoporoză, care au deficienţe de mineralizare. Cine mănâncă multe prune uscate îşi întăreşte imunitatea.
Prunele uscate au o concentraţie mult mai mare de zaharuri decât cele crude. 100 grame de prune uscate conţin peste 300 de calorii, aşa încât trebuie să le consumaţi cu moderaţie pentru a preveni creşterea ponderală.
5. Cele mai sănătoase fructe uscate. Stafidele protejează inima
Stafidele sunt fructele unor varietăţi de struguri fără seminţe, cu un conţinut ridicat în zahăr. Mai bine zis, fructoză şi glucoză, zaharuri naturale care nu afectează dinţii. Stafidele ajută la întărirea muşchiului cardiac, reducând considerabil riscul apariţiei bolilor cardiovasculare în cazul femeilor între 50 şi 70 de ani. Potrivit studiilor recente, o ceaşcă de stafide pe zi reduce pofta de mâncare, creşte cantitatea de colesterol bun, prevenind ateroscleroza. Stafidele conţin şi o serie de antioxidanţi puternici, denumiţi polifenoli, care previn apariţia cancerelor de sân şi colon, împiedicând formarea neoplasmelor. Stafidele au efecte benefice şi în convalescenţă.
100 grame de stafide conţin 268 calorii. Stafidele reprezintă un tonic şi un energizant natural al organismului, excelent pentru a combate oboseala şi a preveni depresia. Aceste fructe conţin şi vitamine din complexul B, care ajută la tratarea stărilor de anxietate şi la prevenirea căderii părului. Consumul de stafide ajută la păstrarea acuităţii vizuale, înlesneşte digestia, prin conţinutul de fibre. Stafidele mai oferă şi vitaminele A şi C şi o cantitate semnificativă de potasiu, substanţa minerală care ajută la fluidizarea sângelui şi la echilibrarea tensiunii arteriale. Minerale ca fier, calciu, magneziu, iod, prezente în aceste fructe uscate se asimilează repede şi uşor de către organism. Sunt cele mai sănătoase înlocuitoare ale bomboanelor.
6. Cele mai sănătoase fructe uscate. Ananasul ajută în curele de slăbire
Ananasul uscat are efect diuretic, ajutând în curele de slăbire. Are un conţinut bogat în bromelină, un amestec de enzime care accelerează metabolismul. Umple stomacul, dând senzaţia de saţietate. În acelaşi timp, permite eliminarea rapidă din organism a anumitor produse nocive de metabolism printre care lipidele şi colesterolul. Este recomandat persoanelor care ţin cură de slăbire, care au tendinţa de îngrăşare sau care au un stil de viaţa sedentar, inactiv.
7.Cele mai sănătoase fructe uscate. Banane, pentru un plus de energie
Conţin trei tipuri de zahăr natural – zaharoză, glucoză şi fructoză, combinate cu fibre, oferă o substanţială explozie de energie. Un conţinut bogat de potasiu, fier, vitamina A, B, B6, B12 şi C, pe lângă acid folic magneziu, calciu, zinc.
8. Cele mai sănătoase fructe uscate. Mere şi pere, pentru funcţia intestinului
Merele uscate nefierte, fără adaos de zahăr sunt o sursă bogată de fibre şi potasiu. O cană de mere uscate conţine 387 mg de potasiu, 11% din doza zilnică recomandată. Merele sunt sărace în grăsimi având doar 0.3 grame per porţie şi conţin 209 calorii. Merele uscate sunt bogate în carbohidraţi, având 57.6 grame, dintre care cea mai mare parte sunt glucide. Au un nivel ridicat de fibre dietetice: aproximativ 7.5 grame la ceaşcă sau 30% din doza zilnică recomandată.
În China antică perele erau considerate un simbol al longevităţii, întrucât arborii de păr trăiau foarte mult. Perele contribuie la eliminarea din organism a metalelor grele şi a toxinelor. Ele conţin multă celuloză insolubilă, ce normalizează funcţia intestinului.
Perele uscate pot conţine până la 36% zahăr şi 24% apă. Pentru uscare, perele se culeg încă tari, se usucă întregi, tăiate în jumătate sau în patru.
9. Cele mai sănătoase fructe uscate. Afine, pentru anemie
Afinele uscate se numără printre cei mai puternici antioxidanţi, cu beneficii multiple pentru starea de sănătate. Sunt extraordinar de benefice pentru persoanele anemice, cât şi pentru cei care au probleme cu vederea. Afinele uscate, prin conţinutul ridicat de vitamine şi minerale, ajută la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei, la neutralizarea infecţiilor din intestin şi la protejarea organismului împotriva radioactivităţii.
10.Cele mai sănătoase fructe uscate. Măceşele
Vitaminizant de excepţie, astringent din cauza taninului, antidiareic, colagog, coleretic, antilitiazic, antiinflamator intestinal, elimină toxinele din corp, reface capilarele, scade permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare. Măceşele ajută la funcţionarea glandelor endocrine, stimulează activitatea biliară, dilată arterele, refac circulaţia până la nivelul creierului. Ajută atunci când se administrează interferon, acesta având o acţiune mai puternică.
Cum putem usca fructele acasă
Caisele, piersicile, merele, prunele sunt câteva dintre fructele care se pot usca şi acasă. Prin uscare, fructele se micşorează, deci este preferabil să fie alese fructe mari. După ce, în prealabil, au fost spălate bine şi au fost scoşi sâmburii, se feliază (cu excepţia prunelor), se aşază feliile pe grătarul metalic al cuptorului şi se reglează o temperatură de 110 grade Celsius.
Pentru a evita decolorarea sau înnegrirea în timpul uscării fructelor, se poate aplica pe acestea în prealabil un amestec de lămâie şi apă. Înainte de a fi depozitate în recipiente, fructele se lasă să se răcească.
Bogate în vitamine, fibre, antioxidanţi, calciu, magneziu, fructele uscate sunt un mare aliat al sănătăţii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.