Cerealele integrale ne ajută la menţinerea sănătăţii

Cerealele fac parte din alimentaţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Din păcate, în ultimii ani, acestea au devenit tot mai rafinate. Putem găsi însă cereale integrale, care nu au suferit astfel de procese, păstrându-şi valoarea nutritivă. Numeroase studii ştiinţifice au arătat că un consum regulat de cereale integrale ajută la menţinerea sănătăţii organismului.
. (Epoch Times România)
Nina Cîmpeanu
03.02.2015

Cerealele fac parte din alimentaţia omului încă din cele mai vechi timpuri. Din păcate, în ultimii ani, acestea au devenit tot mai rafinate. Putem găsi însă cereale integrale, care nu au suferit astfel de procese, păstrându-şi valoarea nutritivă. Numeroase studii ştiinţifice au arătat că un consum regulat de cereale integrale ajută la menţinerea sănătăţii organismului.

Cerealele integrale, de fapt, diminuează senzaţia de foame, ajută la menţinerea în limite normale a greutăţii corporale, a glicemiei şi colesterolului, reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, asigură o bună digestie, contribuie la întărirea sistemului imunitar şi a bunăstării psihologice.

Comparativ cu majoritatea alimentelor procesate care se găsesc pe toate rafturile supermarketurilor, cerealele reprezintă într-adevăr o alimentaţie mult mai sănătoasă. Acestea conţin, în special, vitamine din complexul B, vitamina E, minerale, precum fier, magneziu, zinc, fosfor şi seleniu. Însă, pentru a face cea mai bună alegere, ceea ce nu este deloc simplu, e necesar a avea unele linii directoare.

În primul rând, caloriile: cerealele integrale trebuie să aibă mai puţin de 300 kcal/100 g. Aportul caloric este, de fapt, invers proporţional cu cantitatea de fibre prezentă în cerealele. Cu cât este mai mare prezenţa fibrelor, cu atât mai puţine calorii au cerealele. De asemenea, trebuie să fie fără îndulcitori (naturali sau artificiali), grăsimi hidrogenate, coloranţi, fulgi de ciocolată etc., şi nu mai mult de 250 de grame de sodiu la suta de grame. De preferat cerealele simple, ca de exemplu: ovăz, secară, orz, grâu, hrişcă, mei etc.

Ovăzul - Cu un conţinut bogat în fibre solubile, proteine, vitamine din grupul B, minerale (calciu, magneziu, fier), ovăzul este una dintre cele mai sănătoase cereale integrale pe care le putem găsi. Are un efect benefic pentru sistemul nervos, contribuie la sănătatea inimii, prevenirea aterosclerozei, reglarea colesterolului. Fiind un aliment cu o foarte mare valoare energetică, este ideal pentru micul dejun, pentru a începe ziua plini de energie şi a nu avea senzaţia de foame până la prânz.

Secara - Este, probabil, una dintre cele mai vechi cereale cultivate, deja cu 2000-3000 de ani în urmă, în Asia Mică. Din punct de vedere nutriţional secara este similară grâului, chiar dacă are un conţinut de proteine puţin mai mic. Unul dintre aminoacizii esenţiali prezenţi este lizina, care asigură elasticitatea ligamentelor şi pereţilor arterelor.

Ca şi alte cereale, secara este bogată în fibre, utile pentru a hrăni microflora intestinală, pentru încetinirea absorbţiei de grăsimi şi menţinerea sănătăţii celulelor noastre. Este ideală pentru un program de pierdere în greutate, deoarece fibrele sale facilitează saţietatea şi, de asemenea, îmbunătăţesc metabolismul glucozei.

Orzul - În ultimii ani, orzul a urcat în topul celor mai apreciate cereale. Până la 1400, era cea mai folosită cereală în panificaţie, însa, odată cu trecerea timpului, orzul a dat întâietate grâului, riscând chiar să fie uitat. Cu toate acestea, în prezent, orzul şi-a recăpătat prestigiul.

Conţine mari cantităţi de proteine, amidon, zaharuri simple, vitamine şi dextrine. De asemenea, mucilagii şi beta-glucan, o substanţă care intervine în scăderea glicemiei.

Prin bogăţia sa în minerale, orzul contribuie la mineralizarea ţesutului osos; fosforul, stimulează, de asemenea, capacitatea intelectuală, acţionând în sinergie cu potasiu, magneziu, fier şi calciu.

Orzul este util în cazul inflamaţiilor gastro-intestinale şi urinare, ca anti-inflamator, emolient. Datorită prezenţei fibrelor reglează excelent activitatea intestinală, fiind adecvat în special în caz de constipaţie şi tranzit intestinal lent (laxativ-stimulatoare).

Grâul - Antioxidanţii prezenţi protejează celulele de acţiunea negativă a radicalilor liberi. Conţine complexul vitaminic B, vitaminele E şi K, iar dintre minerale fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc, seleniu. Cerealele din grâu integral reprezintă o importantă sursă de fibre alimentare şi fitosteroli, contribuind la o bună funcţionare a tranzitului intestinal, scăderea colesterolului şi prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Hrişca - Sub formă de făină, este foarte potrivită în dieta persoanelor care suferă de boala celiacă, deoarece nu conţine deloc gluten. Hrişca este compusă din 10% apă, 10% fibre dietetice, 2,1% cenuşă, carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Conţine de asemenea minerale precum: calciu, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, mangan şi fier, iar dintre vitamine, unele din grupul B şi vitamina E.

Aminoacizii prezenţi sunt: alanină, arginină, cistina, acidul aspartic, acidul glutamic, glicină, izoleucină, lizină, metionină, valină, treonină, prolină şi tirozină. Hrişca, datorită valorii sale ridicate de proteine asemănătoare cu cele din carne şi soia, este recomandată în caz de deteriorare fizică şi, datorită prezenţei unei substanţe numită rutin, pentru a păstra elasticitatea vaselor sangvine.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor