"Magazinele de vise”: legale, dar pentru cat timp?

Se pare ca oricate legi ar fi promulgate, mereu se vor gasi "isteti” care vor reusi sa le ocoleasca pentru a castiga bani din viciile oamenilor. Pustii teribilisti sunt primii clienti fideli ai intreprinzatorilor care se inghesuie sa profite de lacunele legii si sa ofere spre vanzare produse asa-zise "cool”, dar cu efecte secundare negative considerabile.
Aici ne referim in mod special la "magazinele de vise” care au rasarit in ultimul timp in Romania ca ciupercile dupa ploaie, in mod special in orasul Galati, si care au aparut dupa ce cineva si-a dat probabil seama ca nu toate plantele halucinogene sunt ilegale si ca amatorii de senzatii nu mai trebuie sa faca rost de "iarba” pe sub mana.
Ierburile sunt recomandate ca fiind "psihoactive, relaxante si euforice” si "legale 100%”. Asa cum probabil era prezentata si marijuana inainte de a fi scoasa in afara legii. Oferta nu se limiteaza la ierburi, existand chiar si cateva sortimente de asa-zise pastile "ecstasy”si ele bineinteles, garantat suta la suta legale. Desigur ca nu se spune nimic despre efectele secundare, dar exista avertizarea ca folosite in exces, produsele pot fi toxice: pot provoca ameteala, stupoare, confuzie si fasciculatii musculare. Mai exista o precizare pe magazinul virtual in dreptul fiecarui produs care te lasa masca: "NU ESTE RECOMANDAT CONSUMULUI UMAN” — probabil o stipulatie la care au fost fortati de legislatia in vigoare?!
Exista chiar comentarii ale clientilor pe site-ul companiei ce te lasa de asemenea perplex: amatorii care au incercat produsele le lauda pentru cat de "tari si legale” sunt, inclusiv faptul ca a doua zi esti "varza” si "complet bolnav”.
In aceste conditii Ministerul Sanatatii impreuna cu Oficiul pentru Protectia Consumatorului si Autoritatea Sanitar-Veterinara au inceput o serie de controale in "magazinele de vise”, unde se vand aceste substante cu efecte inclusiv halucinogene, dar pe care actuala legislatie nu poate sa le scoata de pe piata.
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat ca au fost purtate discutii cu autoritatile de la Londra, acolo unde este inregistrata firma in cauza, care au afirmat ca si ei au aceeasi problema. Uniunea Europeana va fi cea care va trebui sa decida care va fi modalitatea legala de a bloca legal vanzarea acestor produse. "Nu mi se pare normal ca vanzarea salviei la pliculet sa nu poata fi controlata” afirma Bazac.
In mai multe judete din tara au fost aplicate amenzi pentru vanzarea produselor pe baza de plante care contin substante cu efect de relaxare, afrodiziac, euforic sau halucinogen, comercializate prin intermediul magazinelor intitulate Weed Shop.
De asemenea, Directia de Sanatate Publica a efectuat controale in farmacii si magazine tip Plafar pentru verificarea unor stocuri de suplimente alimentare care se consuma in curele de slabire ce contin amfetamina, cum ar fi cazul medicamentului "Super slim”, fata de care exista suspiciunea ca are un oarecare continut de amfetamine.
Produsele magazinelor de vise contin ingrediente care pot fi gasite si la marginea drumului cum ar fi banala salvie, o planta cu flori divers colorate, cultivata deseori ca planta medicinala sau decorativa, asa ca ramane de vazut in ce modalitate urmeaza sa fie scoase acestea in afara legii sau cel putin comercializate intr-un mod controlat.