Macovei: Corlăţean trebuie demis. Un nou ministru trebuie să organizeze urgent alegerile în străinătate

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Nemulţumită de modul umilitor în care au fost trataţi alegătorii din Diaspora în ziua scrutinului, prezidenţiabilul independent Monica Macovei cere demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pe care îl consideră direct responsabil de proasta organizare a alegerilor în străinătate.

"Titus Corlăţean trebuie demis astăzi, iar un nou ministru trebuie să organizeze urgent alegerile în străinătate. Ponta şi Corlăţean nu au luat nicio măsură concretă pentru ca bătaia de joc la adresa românilor din Diaspora să nu se mai repete la turul II al alegerilor prezidenţiale. Până acum nu a răspuns nimeni pentru că mii de români au fost împiedicaţi să voteze, li s-a închis uşa ambasadelor în nas sau au fost chemate forţele de ordine să fie alungaţi de lângă secţiile de votare", a precizat Monica Macovei, în cadrul unui comunicat remis Epoch Times.

Potrivit HG 706/2014 privind stabilirea măsurilor pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care trebuie să ia "măsurile necesare pentru organizarea şi dotarea secţiilor de votare din străinătate, precum şi pentru funcţionarea biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate".

"Răspunderea este clară şi de aceea ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, cel care a stabilit prin ordin de ministru numărul secţiilor de votare, este primul care trebuie să îşi piardă funcţia. Un nou ministru să ia urgent măsuri pentru ca la al doilea tur de scrutin românilor din străinătate să li se respecte drepturile constituţionale", a solicitat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a arătat punctual ce anume ar trebui să schimbe Guvernul Ponta pentru că situaţia să nu se mai repete:

1. Anularea ordinului de ministru nr 1839 din 16 septembrie 2014, prin care a fost stabilit numărul de secţii de votare şi suplimentarea acestora acolo unde cetăţenii români au fost împiedicaţi să voteze.

2. Suplimentarea cabinelor de vot şi a numărului de ştampile, pentru a scurta timpul de votare.

3. Posibilitatea prelungirii programului secţiilor de votare din străinătate dacă mai sunt români la coadă care doresc să voteze.

Macovei a amintit, de asemenea, că legea sancţionează încălcarea dreptului constituţional la vot. Potrivit art. 385 din Codul penal, "(1) împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales" este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne