Scandalul "Diaspora umilită în ziua votului". Corlăţean nu îşi dă demisia şi acuză presupuşi incitatorii

Liviu Dragnea, viceprim-ministru şi Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe
Liviu Dragnea, viceprim-ministru şi Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)

În contextul în care i s-a cerut insistent demisia, inclusiv de preşedintele ţării, pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile în Diaspora, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a explicat luni, că, pe lângă oamenii de bună credinţă, au existat şi unii susţinători ai unor candidaţi care au generat o stare de spirit care a dus la violenţele, iar în secţii unii oameni au venit special pentru a îngroşa coada, relatează Mediafax.

Titus Corlăţean a afirmat că este un bun cunoscător al comunităţilor româneşti şi, pe lângă "foarte mulţi oameni de bună credinţă" care au venit să-şi exprima votul, au fost şi "oameni care sunt susţinători ai unor candidaţi, care acum, unii dintre ei, au ieşit din cursă şi care au putut să provoace şi să genereze o anume stare de spirit ajungând chiar la violenţe aşa cum a fost cazul la Paris".

"Din informaţiile pe care le am au fost grupuri de oameni care au venit în mod special acolo pentru a îngroşa rândul, care au îngreunat o anumită deplasare", a declarat, la Digi24, ministrul Afacerilor Externe.

Întrebat de jurnalişti unde a avut loc un astfel de lucru, Corlăţean a menţionat Germania, la secţiile de votare din Stuttgart şi München.

"Dincolo de emoţiile unor oameni de bună credinţă sau emoţiile interesate viscerale ale altora care au susţinut nişte candidaţi, noi am reuşit să oferim mult mai multor români capacitatea de a vota. Vrem să fie mai bine în 16 noiembrie şi vor fi luate măsuri", a precizat acesta.

De asemenea, ministrul şi-a exprimat regretul "profund" pentru situaţia în care cetăţeni români au fost puşi de "o procedură mai lentă (completarea declaraţiilor pe propria răspundere - n.r.) dar care a securizat votul" şi care "a generat în final cel mai ridicat număr de votanţi care a existat vreodată la prezidenţiale pentru România": 161.000 de votanţi faţă de 95.000 în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009.

Această ultimă declaraţie a lui Corlăţean vine într-un contrast puternic faţă de realitatea din Diaspora. Mii şi mii de oameni au stat la cozi interminabile şi mulţi dintre ei nu au mai apucat să voteze. Români din Paris, Londra, Dublin, Madrid, Milano, Bruxelles, Toronto, Viena, Roma, München, Berlin, Torino, Ikast (Danemarca), precum şi alte localităţi, reclamă faptul că reprezentanţii în teritoriu ai guvernului au organizat defectuos alegerile şi au privat un număr mare de cetăţeni de dreptul lor constituţional de a vota.

Organizarea alegerilor din Diaspora

În Diaspora nu e vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică, ci de o operaţiune deliberată prin care statul român, folosind aceste mijloace, împiedică sute de mii de români să voteze

"În Diaspora nu e vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică, ci de o operaţiune deliberată prin care statul român, folosind aceste mijloace, împiedică deliberat sute de mii de români să voteze, totul pe motiv că votul acestora este considerat greşit: inadecvat politic", a acuzat luni deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, în contextul în care este cunoscut faptul că românii din afara graniţelor votează masiv cu Dreapta.

Deşi MAE a argumentat că "Numărul secţiilor a rămas neschimbat", deputatul de Diaspora a subliniat că reglajele fine au redus masiv capacitatea de vot a românilor de peste graniţe: multe din aceste secţii au fost fixate în zone fără români – "mai lipsea puţin să avem centre în Alaska, Anzi şi Sahara". Totodată, acesta a evidenţiat că au fost puţine ştampile şi multă birocraţie, astfel încât durata medie a votului să fie întinsă la maxim.

"Rezultatul: într-o Diasporă cu potenţial de vot de un milion şi jumătate de români, au putut vota doar 10% din aceştia. Şi au făcut-o masiv cu Klaus Iohannis şi Monica Macovei. Şi nu doar în Occident: datele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii – de care mă ocup eu – vorbesc de la sine. MAE era conştient că a subdimensionat grav capacitatea efectivă de vot de peste hotare. A fost avertizat de toţi parlamentarii de Diaspora – şi de ONG-urile românilor de pretutindeni. Niciodată nu a răspuns serios semnalelor de alarmă trase de noi; s-a răţoit, ne-a luat peste picior şi a repetat mantra salvatoare: "Numărul secţiilor a rămas neschimbat", a mai precizat deputatul.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut demisia miniştrilor Titus Corlăţean şi a ministrului Românilor de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, la fel ca mulţi alţi românii şi ONG-uri nemulţumite de modul în care au fost trataţi românii din străinătate.

Ponta promite schimbări pentru turul doi

Ministrul Titus Corlăţean şi echipa din MAE garantează cu funcţiile că, în turul al doilea, niciun cetăţean român din Diaspora nu va rămâne în afara unei secţii de vot, a promis luni, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul Victor Ponta, în contextul unui val de furie declanşat de modul umilitor în care au fost trataţi români din Diaspora în ziua votului.