Românii din afara ţării au votat majoritar cu Iohannis

Buletine de vot.
Buletine de vot. (youtube.com)

Românii din afara ţării au votat majoritar cu prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, informează stiripesurse.ro. Potrivit sursei citate, Iohannis a întrunit voturile a peste 46,1 % din români, cu peste 30% faţă de premierul Victor Ponta, pentru care au pus ştampila pe buletinul de vot doar 16% dintre români.

Monica Macovei ar fi întrunit în afara ţării 15,1% din voturi, urmată de Elena Udrea cu 10% şi de Dan Diaconescu cu 4,5%. Ultimul în topul preferinţelor românilor din diaspora a fost Mircea Amariţei cu 0,05%.

În ţară lucrurile stau diferit, rezultatelor parţiale comunicate de Biroul Electoral Central în prima parte a zilei indicând că Victor Ponta a obţinut 40,33% din voturi iar contracandidatul său, Klaus Iohannis 30,44%.

Reamintim în context că românii din afara ţării au reclamat organizarea defectuoasă a alegerilor, respectiv reducerea numărului de secţii de votare (294 secţii de votare faţă de 306 în anul 2012, la referendumul pentru demiterea lui Băsescu), lipsa buletinelor de vot, lipsa formularelor tipizate (Declaraţia pe proprie răspundere), toate aceşti factori cumulaţi convergând înspre faptul că mulţi români din diaspora nu şi-au putut exercita dreptul la vot.

Românii din afara ţării au cerut ca cei responsabili pentru proasta organizare a turului I de scrutin să-şi dea demisiile şi să fie traşi la răspundere.

În diaspora nu a fost vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică, ci de o operaţiune deliberată prin care statul român, folosind aceste mijloace, a împiedicat deliberat sute de mii de români să voteze, ştiut fiind că românii din străinătate sunt preponderent anti-Ponta şi anti-PSD.

"Într-o Diasporă cu potenţial de vot de un milion şi jumătate de români, au putut vota doar 10% din aceştia. Şi au făcut-o masiv cu Klaus Iohannis şi Monica Macovei. Şi nu doar în Occident: datele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii – de care mă ocup eu – vorbesc de la sine. MAE era conştient că a subdimensionat grav capacitatea efectivă de vot de peste hotare. A fost avertizat de toţi parlamentarii de Diaspora – şi de ONG-urile românilor de pretutindeni. Niciodată nu a răspuns serios semnalelor de alarmă trase de noi", a expicat deputatul de diaspora Ovidiu Raeţchi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne