Victor Ponta, mare "Om", mare "Român": "Klaus Iohannis e un lucru"

Prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta, l-a acuzat vineri pe contracandidatul său la Preşedinţia ţării, Klaus Iohannis că este sprijinit de Zsolt Szilagyi, despre care a afirmat că „vrea să rupă Transilvania.
Baner cu Victor Ponta la Izvoru Crişului. (Sabin Gherman, Facebook)
Loredana Diacu
04.11.2014

Prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta, l-a acuzat vineri pe contracandidatul său la Preşedinţia ţării, Klaus Iohannis că este sprijinit de Zsolt Szilagyi, despre care a afirmat că „vrea să rupă Transilvania”, relatează Mediafax.

"Din câte ştiu, singurul candidat care nu a intrat în turul II şi a anunţat foarte clar că îl sprijină pe domnul Iohannis e domnul Zsolt Szilagyi de la PPMT, cel care vrea să rupă Transilvania şi să o facă separat de România, ceea ce cred că de fapt sprijinul lui nici nu l-aş fi vrut, ca să fiu foarte sincer”, a spus Ponta, partener de guvernare cu UDMR-ul, partid ce promovează autonomia pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Premierul a mai acuzat că Iohannis e un „lucru” care se adresează lucrurilor, în timp ce el este un Om, un Român care se adresează oamenilor şi românilor.

„Domnul Iohannis se adresează lucrurilor. Eu mă adresez oamenilor, românilor. Domnul Iohannis este un lucru, eu sunt un om, un român că toţi cei din Transilvania, din Moldova, din Oltenia, din Bucureşti şi vreau să facem o ţară pentru oameni, nu pentru lucruri”, a mai afirmat premierul.

Poziţia lui Szilagyi Zsolt

Comentând declaraţiile premierului Ponta, Szilagyi Zsolt, candidatul din partea PPMT la Preşedinţie, a catalogat afirmaţiile privind susţinerea lui Klaus Iohannis în turul II drept "sărite de pe fix" şi l-a acuzat pe Ponta că încearcă "să manipuleze opinia publică prin neadevăruri şi falsuri".

"E incredibil ce a afirmat Victor Ponta, nu m-aş fi gândit ca un prim-ministru să dea astfel de declaraţii sărite de pe fix. Ar fi avut mijloace să se informeze corect, iar faptul că încearcă să manipuleze opinia publică prin neadevăruri şi falsuri denotă stilul politicianist care-l caracterizează. PPMT nu a luat nicio decizie pe cine va susţine în turul II, vom lua o astfel de decizie sâmbătă. (...). Retorica lui Victor Ponta îmi aminteşte de retorica naţionalist-extremistă de la începutul anilor 1990. Este trist că avem un premier ca dânsul", a declarat Szilagyi, citat de Mediafax, recomandându-i premierului să recitească declaraţiile sale din campania electorală şi să nu falsifice programul şi ideile pe care le-a prezentat, "respectiv despre o Românie normală şi europeană, care respectă diversitatea şi regiunile istorice."

Context

Reamintim că Victor Ponta şi-a bazat campania electorală preponderent pe atacuri la adresa principalului sau contracandidat, Klaus Iohannis. De la specularea celor şase case ale primarului Sibiului (în condiţiile în care familia Ponta deţine, potrivit presei, cu o casă mai mult), până la înfierarea religiei acestuia, a naţionalităţii şi a faptului că nu a crescut copii (ceea ce ar ar însemna că e un om incomplet, în viziunea Gabrielei Firea), premierul şi echipa sa nu au precupeţit niciun efort pentru a-l denigra pe Iohannis, mergând până la a insinua că acesta a fost implicat în trafic internaţional de copii.

În tot acest timp, premierul Ponta şi-a asigurat sprijinul UDMR, partid ce promovează activ autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi care a lansat în această toamnă, în dezbateri, un astfel de proiect legislativ. De la vizite în judeţele cu populaţie predominant maghiară, unde a ascultat imnul Ungariei alături de Kelemen Hunor (la vremea respectivă vicepremier), continuând cu susţinerea Rozaliei Biro pentru postul de Ministru al Culturii, în condiţiile în care respectiva doamnă demonstrase o insuficientă cunoaştere a limbii române, până la scoatea sloganului "mândri că suntem români" de pe panotajul electoral în limba maghiară, premierul a făcut eforturi notabile pentru a-şi asigura sprijinul UDMR.

În acest sens, este ilustrativă înţelegerea făcută cu formaţiunea lui Hunor în iulie 2014, când UDMR a ameninţat că iese din alianţa cu PSD, în încercarea de a forţa o schimbare a poziţiei României într-un proces intentat de Uniunea maghiară Comisiei Europene, pe motiv că aceasta i-a respins în 2013 o Iniţiativă cetăţenească prin care se cerea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţi. Soluţia "salvatoare" a venit atunci de la însuşi premierul Ponta care a evitat 'dezastrul' ieşirii de la guvernare a UDMR-ului în prag de alegeri prezidenţiale printr-o soluţie de compromis, şi anume ca pledoaria MAE la Tribunalul Uniunii Europene, unde are loc procesul intentat de UDMR forului european, să fie făcută în urma unor discuţii cu liderii maghiarilor, în Parlamentul de la Bucureşti şi în alte foruri 'competente'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor