Luptand impotriva coruptiei de pe piata diamantelor

Un negustor de diamante exaamineaza o piatra ce tocmai a fost polizata in Antwerp, una dintre cele mai mari piete de diamante (Paul O'Driscoll / Getty Images)
Joshua Philipp
27.03.2009

In anii 1990, gruparile rebele din Africa au devenit violente, dand nastere unui razboi civil sangeros, care a luat vietile a milioane de persoane. Gruparile rebele se finantau cu diamante, care erau adeseori extrase de barbati, femei si copii, amenintati cu arma. Asemenea diamante, cunoscute sub numele de diamante de conflict sau "diamante insangerate", au inundat candva piata de diamante din intreaga lume.

In 2003, a fost initiat Procesul Kimberly, in incercarea de a regulariza comertul cu diamante si de a pune capat comertului cu diamante de conflict. In ciuda acestui proces, guvernele corupte si comerciantii pietelor negre, continua sa alimenteze piata internationala cu diamante, strecurandu-se printre scaparile Procesului Kimberly. Insa nu toate diamantele de acest tip finanteaza razboaie. Unele sunt vandute pe piata neagra doar pentru a obtine un pret mai mare.

In aceste circumstante, au loc schimbari pe piata, pe masura ce dealerii cinstiti de diamante ofera o custodie "mina-piata" pentru clientii etici din comertul cu diamante. Marc Choyt, editor pe un blog de supraveghere, www. fairejewelry. org si presedinte al Reflective Images, este unul dintre acestia.

Compania lui Choyt se mandreste cu comertul de bijuterii care nu provin de pe piata de conflict ci de pe cea onesta. Choyt obtine diamantele de la furnizori speciali, fiind interesat de respectarea drepturilor omului. El a explicat ca eticheta de "non-conflict" este folosita de multe ori in mod abuziv, de vreme ce orice diamant care detine un Certificat Kimberly, poate fi numit "non-conflict".

"Este vorba despre un proces de regularizare. Si nu priveste in nici un fel drepturile omului sau dreptul muncii", a declarat Choyt, intr-un interviu telefonic. "Procesul Kimberly este considerat a fi "lege blanda". Fiecare stat il interpreteaza dupa o cercetare foarte limitata."

Conform Procesului Kimberly, diamantele neslefuite(diamante brute) pot fi cumparate doar din statele participante. Fiecare transport trebuie sa fie insotit de un certificat Kimberly, care nu poate fi falsificat, pentru a asigura ca diamantele nu sunt cele de conflict. Este nevoie, de asemenea, ca minerii, dealerii si exportatorii sa fie licentiati. Totusi, in acest proces se strecoara si unele goluri.

Potrivit lui Marc, achizitionarea de diamante necertificate este prea riscanta pentru marile companii. De aceea, problema apare in randul dealerilor de pe piata neagra si a minerilor artizani din statele unde extractia de diamante nu este bine reglementata.

In timp ce multe state lucreaza cu companii majore de diamante, cum ar fi De Beers, Choyt sustine ca prin intermediul minerilor, la scara mica, "cantitati masive de diamante intra pe piata neagra. In general, acesti mici mineri de diamante lucreaza in situatii foarte corupte, cu o structura sociala slaba si cu un guvern nefunctional".

Un exemplu al acestei coruptii poate fi vazut in Zimbabwe, stat condus de Mugabe, unde un numar necunoscut de mineri ilegali au fost ucisi de guvern. Minerii sustin ca numarul mortilor se ridica la cateva sute. In decembrie 2008, cotidianul britanic The Guardian a relatat despre aceasta situatie. "… un elicopter al fortelor aeriene din Zimbabwe a zburat deasupra sutelor de mineri ilegali de diamante, care incercau sa scape, ucigand zeci de persoane cu mitralierele. Dupa aceea politia a ajuns la mineri, eliberand caini care au inceput sa-i atace pe lucratori, ucigandu-i pe unii si mutilandu-i pe altii. Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a scoate minerii din tunelurile inguste, impuscandu-i de indata ce ieseau la suprafata", se sustine in raport.

Potrivit spuselor lui Choyt, asemenea diamante ajung usor pe piata mondiala. "Exista atat de multe diamante comercializate pe piata libera care obtin astfel certificarea Kimberly, exista asa multe scurgeri. Este normal sa fie asa pentru ca diamantele sunt produse foarte scumpe care sunt usor de transportat. Oricine poate sa se plimbe foarte usor cu cateva sute de mii de dolari in buzunar sub forma unui diamant neslefuit".

Un documentar realizat de premiatul producator de film, Sorious Samura, arata acest lucru. Materialul, Blood on the Stone, difuzat pe CNN in 2007, il infatiseaza pe Samura prin New York incercand sa vanda ilegal diamante. Nu i-a luat mult sa gaseasca un cumparator la un magazin local. Intr-o declaratie rece, detinatorul magazinului i-a raspuns lui Samura, "Lucrez mult cu Africa. Nu inchei afaceri doar cu tine. Oamenii imi vand aur, diamante si alte pietre colorate. Ii ajut pe toti".

Choyt a explicat ca luind in considerare problemele de drepturile omului din intreaga Africa, multi cumparatori se indreapta spre Canada. Potrivit spuselor lui, diamantele canadiene sunt etichetate ca fiind "non-conflict" chiar daca extragerea lor are un impact masiv asupra mediului din Teritoriile Nord-vestice, si un lucru e sigur:"Africa are nevoie de comertul cu diamante, asta fara indoiala", afirma Choyt. "Cred ca problema de baza privind diamantele provenite din Africa este legata de cumpararea unui diamant care provine si este taiat in acele state".

Astfel de practici abia acum incep.

Alex Twersky este presedintele Finesse Diamonds, care lucreaza pe un model de afaceri, in contextul careia angajeaza localnici din Namibia, Africa si in care se asigura ca ei sunt tratati in mod corect. "Astfel ca diamantele, in loc sa fie exportate catre centre externe de taiere, cum se practica in ultimii ani, sunt cumparate si procesate la nivel local, in Namibia. Astfel au fost create 100 de locuri de munca, majoritatea foarte bine platite", a declarat Twersky intr-un interviu acordat prin telefon.

Potrivit spuselor lui Twersky, desi costa mai mult pregatirea si angajarea localnicilor, el crede ca pe primul loc e corectitudinea, si abia apoi piata. "Exista avantaje semnificative de cost pentru productia din India, de exemplu, insa noi consideram ca avem un avantaj foarte bun pentru clienti, deoarece acestia cumpara diamante care provin din Namibia", a declarat el.

Cumpararea diamantelor de pe piata africana poate fi benefica pentru oamenii de acolo, daca este facuta in mod responsabil. Twersky a dat ca exemplu Botswana, cel mai mare producator de diamante din lume. "Peste 75% din produsul lor intern brut provine din diamante. Botswana ofera calificare gratuita la nivelul universitar pentru toti cetatenii sai", sustine el.

"Botswana ofera ingrijire medicala gratuita tuturor cetatenilor sai, are al doilea produs intern brut, pe cap de locuitor, din Africa, si cel de-al doilea venit mediu pe cap de locuitor din Africa. Este o poveste de succes. Nu putem nega asta. Namibia este si ea un stat foarte stabil si puternic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor